fredag 24 september 2010

OS: Inför rond 5

Dagens mest uppmärksammade parti: Jobava-Carlsen 1-0. Foto: Elmira Mirzoeva

I Helgguiden för en vecka sedan (det blir ingen idag – allt fokus på OS) berättade jag att Vugar Gasjimov inte fick vara med i OS på grund av en konflikt med förbundet i Azerbajdzjan. En av förklaringarna som cirkulerat är att han har utestängts därför att han har spelat med i ett spanskt klubblag som har ”Kasparov” i sitt namn. Det låter som en rövarhistoria men är förmodligen sann.

Det är mot detta Azerbajdzjan Sverige ska spela imorgon i rond 5. Gasjimov är rankad 26:a på världslistan, men även utan honom kan det bli en hyfsad uppställning med Sjachrijar Mamedjarov och Tejmur Radjabov, två VM-kandidater rankade på 8:e respektive 13:e plats på samma lista, på toppborden. Nu är det kanske troligt att någon av dem står över mot Sverige, men det blir hur som helst en mycket svår uppgift.

Det positiva med att damlaget hittills har fått möta idel högre seedade lag är att det är ett kvitto på att tjejerna gör bra ifrån sig. I morgon väntar Litauen – utan Viktorija Cmilyte. Hon spelar nämligen med i Litauens lag i öppen klass. Det gör det lite mindre svårt. Högre rankade Litauen får ändå hållas som favorit i den matchen. Läge för hjältar att kliva fram och ställa till med en ny överraskning.

Jag har försökt luska ut om det är teoretiskt möjligt att tre ryska lag lägger beslag på alla OS-medaljerna. (Rysslands andralag leder fortfarande öppen klass). Jag har inte fått klarhet i detta. Det är kanske något tävlingsledningen tar ställning till bara om situationen skulle uppstå. På interzonturneringarnas tid var det inskrivet i reglerna att spelare från Sovjetunionen inte fick möta varann de tre sista ronderna. Jag tror inte att det finns en motsvarande regel vad gäller de ryska lagen i Chanty-Mansijsk.

Ställningen i det högst inofficiella Lag-NM efter fyra ronder:
11. Sverige 7
31. Norge 6
37. Danmark 5
40. Finland 5
43. Island 5
90. Färöarna 4

* * * * *

Jag tror mig ha upptäckt dagens mest magiska damfångst.

Mert Erdogdu, Turkiet – David Howell, England
Italienskt (C 54)
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5 4.c3 Sf6 5.d3 a6 6.0-0 La7 7.Te1 d6 8.Lb3 0-0 9.h3 Se7 10.Sh4 Sg6 11.Lg5 Kh8 12.Sf5 h6 13.Le3 c5 14.Df3 d5 15.exd5? Lxf5 16.Dxf5


16...Sh4! 17.uppg.
Det gick smärtsamt upp för Erdogdu att 17.Dxe5 skulle besvaras med 17...Lb8 varefter 18.d6 Lxd6 inte förändrar någonting.

* * * * *

Det bedrivs politiska kampanjer även inne i spellokalen:


Veselin Topalov spelade idag i en t-shirt med texten ”danailov for president”. Och då handlar det alltså inte om valet av Fide-president utan ECU-president. (Foto: Elmira Mirzoeva)