fredag 17 september 2010

Helgguiden

Vad var det nu grannen Stellan sa medan han packade resväskorna inför avfärden till Stockholm och Chanty-Mansijsk? Jo, något om att det finns inte någon förnuftig turneringsarrangör som anordnar en GM-turnering samtidigt med olympiaden. Så en av mina första tankar när jag såg startfältet i den tiomanna GM-turnering som startar idag i Wroclaw, Polen var förstås: spelar inte Belgien med i Chanty-Mansijsk? Tankens djup framkommer när jag presenterar startfältet i Wroclaw:

GM Vadim Malakhatko 2578
GM Bartlomiej Heberla 2534
GM Miroslaw Grabarczyk 2475
IM Tomasz Warakomski 2468
IM Axel Smith 2445
IM Daniel Semcesen 2416
IM Vojtech Plat 2409
IM Michal Luch 2385
Lukasz Butkiewicz 2375
Malte Meyer 2348

Malakhatko är Belgiens högst rankade spelare men ingen av landets fyra stormästare är med i OS-laget. Man anar ekonomiska orsaker till kvartettens frånvaro i Sibirien. Det ska hur som helst bli intressant att följa Axels och Daniels framfart i Wroclaw.

Men det mesta nu handlar alltså om OS i Chanty-Mansijsk. Vilka som ska vara med men också vilka som inte ska vara med. Mest uppståndelse har det väckt att Vugar Gasjimov på grund av en konflikt med förbundet i Azerbajdzjan inte är med. Att världsmästaren Viswanathan Anand inte ställer upp är mindre uppseendeväckande. Han var med förra gången, i Turin 2006, och det blev inte någon succé. Indien hoppades på medalj men var inte i närheten, och Anand gjorde många besvikna med +1 =7 -1. Den avslutande förlusten mot kanadensaren Pascal Charbonneau var ett trist avsked från Turin för Anand. Det lär dröja innan han uppträder på en olympiad igen.

Tyskland kommer med ett B-lag sedan de bästa spelarna tackat nej till förbundets ekonomiska bud. För England gäller motsatsen. Där har man äntligen fått landets topprankade att ställa upp. Och apropå det så har Michael Adams nu skrivit om sin seger i brittiska mästerskapet och rent allmänt om det positiva schackklimatet i England på sin blogg – länk under GM-bloggar i den oumbärliga högerspalten.

Det är läge att presentera två OS-debutanter: Michael Wiedenkeller (Sverigemästare 1990) och Karl Johan Ribbegren (f d Nässjö SK, om jag minns rätt). De representerar numera Luxemburg respektive Monaco. Och Bengt Hammar är coach för Barbados. Jag tänker också hålla ett öga på Roland Ekström, Schweiz och Torben Sörensen, Malta. Här har du samtliga laguppställningar.

Apropå Stellan och förnuftiga eller oförnuftiga arrangörer: han behöver ett lycka till på söndag i Prag. Det är nämligen en rejäl oreda med de charterflyg som OS-arrangörerna har ansvaret för. Avgångstider har ändrats gång på gång vilket i sin tur har medfört svårigheter för alla dem som har bokat anslutningsflyg. Chess Vibes har en initierad rapport om det. Och av de tre hotell som skulle stå klara lagom till schack-OS är det tydligen bara ett som är färdigbyggt. Det lär bli studentrum för många av de nästan 1 400 spelare som förväntas komma till Chanty-Mansijsk. För tillfället verkar det inte särskilt troligt att allt kommer i gång i god ordning på tisdag.