lördag 11 september 2010

Hans Tikkanen stormästare!


Inom loppet av tre månader har Hans Tikkanen (Foto: Calle Erlandsson) tagit de tre erforderliga GM-inteckningarna för att bli stormästare. En fantastisk svit. Hans har klarat GM-normen i den pågående turneringen i Borup oberoende av resultatet i morgondagens avslutande rond, och det blir en ny rundlig insättning på elo-kontot.

Ställningen inför sista ronden: Tikkanen och Drozdovskij 6,5 (av 8); Hillarp Persson och Miezis 6 poäng. I rond 9 spelar Miezis-Tikkanen och Drozdovskij-Hillarp på toppborden. Du kan följa det hela i direktsändning.

En sammanfattning för Hans Tikkanens vidkommande:
Juli. Pardubice, första GM-inteckningen.
Augusti. Kaunas, andra GM-inteckningen.
September. Borup, tredje GM-inteckningen.
Oktober. Om de tre arrangörerna skickar in rapporterna till Fide utan dröjsmål så kan Fide-kongressen i Chanty-Mansijsk fatta beslut om att tilldela Hans stormästartiteln.
November. Hans skulle kunna börja spela med GM-titeln knuten till sitt namn.

(Tack till Tapio Tikkanen för norminformation.)

* * * * *

I Helguiden i går berättade jag om Pia Cramlings vinstrad i rumänska lagmästerskapet för damer. De som har följt Pia i direktsändningen vet att hon har fortsatt sviten och nu har 8 av 8. Inför morgondagens slutrond leder Politehnica Iasi en matchpoäng före Pias klubb AEM Luxten Timisoara och de möts i morgon. Timisoara måste vinna matchen för att ta hem mästerskapet. Du kan följa dramatiken i direktsändning.

* * * * *

Inför sista ronden i EU-mästerskapet i Arvier ligger Evgenij Agrest en halv poäng efter en ledarkvintett. I morgondagens slutrond spelar han vit mot Monica Calzetta på bord 4, men det är på de tre toppborden striden om mästerskapet avgörs.