fredag 10 september 2010

Helgguiden

Sanan Sjugirov – det var han som kom tvåa i junior-VM senast med lite sämre särskiljningspoäng än landsmannen Dmitrij Andreikin. Och inte gick det bättre i följande partiställning från Irkutsk. Sjugirov har just spelat det okloka h2-h4 mot Alexander Riazantsev, som svarade med vad? Lösningen sist i Helgguiden.


Det schackparti som kommer att få i särklass mest uppmärksamhet denna fredag inleds i kväll klockan sex. Det är partiet mellan Magnus Carlsen och övriga världen. Här är allt du behöver veta om RAW World Chess Challenge och det finns förstås en direktsändningslänk i högerspalten. Det kommer säkert att bli ett präktigt spektakel. Lars ”bläckfisken” Grahn tippar: seger för Carlsen. Som bekant: Ju fler kockar desto sämre soppa. (Det finns en afghansk variant på det ordspråket: För många slaktare förstör kon.) Här en intervju med Magnus Carlsen från det holländska tv-programmet Pauw & Witteman i onsdags. Vi får bland annat se Magnus spela fotboll (den sekvensen kunde gärna ha fått vara mycket längre), spela enminutsblixt med Hans Böhm i studion med förväntat resultat och berätta lite om dagens parti mot övriga världen.

Ska Pia Cramling (Foto: Calle Erlandsson) bli rumänsk lagmästare den här helgen? Hennes lag AEM Luxten Timisoara leder dammästerskapet efter sex ronder med helgens tre ronder kvar att spela i Baile Herculane. Att Timisoara leder beror till stor del på Pias poängplockning på förstabordet: maximala 6 poäng! Länkarna du behöver för att följa mästerskapet finns i högerspalten och det finns en god chans att Pia är med i direktsändningen fredag-lördag-söndag. Hon får förmodligen spela mot WIM Iva Videnova (2283), IM Tatjana Vasilevitj (2399) och WGM Alina L'Ami (2339).

Turneringen i Borup återupptogs i går och avslutas på söndag. Den här helgen funkar förhoppningsvis direktsändningen bättre än förra helgen. Även i EU-mästerskapet i Arvier görs de sista dragen på söndag. Sanningens ögonblick närmar sig för Evgenij Agrest, men det får vi inte se i direktsändning.

På 1970-talet fanns det gott om klubbtidningar och där dök det upp flera läsvärda skribenter. En av dem som jag fortfarande minns är Leif Gunnarsson i Kristallaren (klubbtidning för Kristallens SK – finns den fortfarande?). Månne det är samme Leif Gunnarsson som spelar med i Balkan Amateur Chess Festival i Belogradchik, Bulgarien? Turneringen, som också avslutas den här helgen, är öppen för spelare med maxranking 2250. I tisdags sändes ett inslag om turneringen på bulgarisk tv. Missade du det? Då kan du se det här.

Jag avundas spelare som till skillnad från mig får ändan ur vagnen och kommer i väg till dessa öppna turneringar i natursköna omgivningar. Det är skoj med de fasta spalterna i Sydsvenskan onsdagar och fredagar varje vecka året runt, men de ger samtidigt begränsad rörlighet. Jag vill leverera spalter som är aktuella, annars hade det ju varit möjligt att lämna ett par i förväg. För det mesta finns det fungerande internetförbindelser som löser problemet men inte alltid. Tills vidare får jag hålla till godo med mina blixtmatcher.

Av de fem spelarna i svenska OS-laget är det Slavko Cicak som har varit minst aktiv på sistone. Det var längesedan jag såg en resultatlista med hans namn. På söndag ställer han i varje fall upp i en snabbschackturnering över nio ronder i Dudelange, Luxemburg. Det ligger 3050 euro i prispotten. Cicak är medlem i arrangörsklubben och var med i fjol och då kom han på fjärde plats. Michael Wiedenkeller är också med. I fjol kom han på sjätte plats.

Lösningen: Efter 1...Dxd3! var det bara att ge upp.