fredag 31 december 2010

Helgguiden

Axel Smith besegrade Sverigemästaren. Foto: Jan Wikander

Av trots allt naturliga skäl är det inte några turneringar av intresse som startar idag nyårsafton. Det är däremot en helg då en del turneringar avslutas och andra tar en paus för nyårsfirande. I den här helgguiden koncentrerar jag mig på turneringarna i Stockholm och Köpenhamn.

Många har åsikter om hur turneringar bör arrangeras. En mindre grupp har också synpunkter på det, men kavlar dessutom upp ärmarna och realiserar sina idéer. De uträttar något som många har glädje av. Den senare gruppen har mina sympatier, och när de sitter vid brädet och själv spelar så tycker jag att det är skoj att de premieras med poäng i tabellen. SM-generalen Axel Smith är ett bra exempel. Efter ett jättejobb med SM i somras ägnar han sig nu åt att spela schack i Rilton Cup, och än så länge går det som tåget. Eller, nja, det talesättet har nog förlorat mycket av relevans de senaste vintrarna. Annorlunda uttryckt: det har gått utmärkt för Axel. I senaste ronden besegrade han Sverigemästaren Emanuel Berg. Det var i den här ställningen som slutfasen började:

Emanuel Berg – Axel Smith
Vit drar



Vits kung har fastnat i centrum vilket gör det obekvämt för honom. På 26.Txd5 ser 26...Sc5 ut att slå vakt om svarts fördel.
26.Sd6 Tc2 27.Td2 Txb2!! 28.Txb2 Sxe5
Springaren hänger och det är gaffelhot på d3. Plötsligt är det jättekris för vit.
29.Te2 Sd3+ 30.Kd2 Sf4 31.Sb7 Td7
Springaren har som synes inga reträttfält. Det är kört.
32.Te5 Txb7 33.Tc1 Tc7 34.Tce1 f6 35.Te8+ Kf7 36.g3


36...Lf2
Ett praktiskt beslut. Efter avveckling får svart massor av merbönder i tornslutspelet.
37.gxf4 Lxe1+ 38.Txe1 Tc3 39.f5 Txb3 40.Te6 Txf3 41.Txa6 Txf5 42.Ta7+ Kg6 43.Tb7 Tf2+ 44.Ke3 Txh2 45.Txb4 h5 46.Td4 h4 47.Kf3 Kh5 48.Txd5+ g5 49.Tf5 Kg6 50.Ta5 f5 51.Ta8 Th3+ 52.Kf2 Ta3 53.a5 Kh5 54.a6 Kg4 55.uppg.

Rond 4
Hans Tikkanen – Arkadij Naiditsch 0-1
Alexander Sjimanov – Sergej Volkov remi
Jevgenij Gleizerov – Nils Grandelius 0-1
Emanuel Berg – Axel Smith 0-1
Daniel Semcesen – David Berczes remi


Ställningen efter fyra ronder:
Arkadij Naiditsch och Nils Grandelius 4; Axel Smith, Alexander Sjimanov och Sergej Volkov 3,5 poäng.

Partierna från Rilton Cup uppspelningsbara.

Rond 5 (i direktsändning)
Arkadij Naiditsch – Nils Grandelius
Axel Smith – Alexander Sjimanov
Sergej Volkov – Ivan Sokolov
Bartlomiej Macieja – Daniel Semcesen
David Berczes – Hans Tikkanen


Här finns möjligheter att grundlägga en lyckad nyårsafton.

* * * * *


Jonny Hector vann rubb och stubb i Öbros nyårsturnering. Foto: LG

När Jonny Hector satte sig ner för att fullborda verket i Öbros nyårsturnering så kändes det ändå som om han hade de svåraste mötena bakom sig. Sista dagen gick det förhållandevis lätt. Det blev två nya vinster. Så sju av sju, ett förstapris på 7 000 danska kronor och en bunt elopoäng. En lyckad turnering. Nu lär det dröja innan han kommer till Köpenhamn igen. Vi kom fram till att jag är där mycket oftare än han. Och som Jonny påpekade: jag har ju närmare dit.

Jens Kristiansen kämpade in i det sista om andraplatsen med Henrik Danielsen. Tidigare på torsdagen fick Jens in en liten slutspelsfiness.

Thorbjørn Bromann – Jens Kristiansen
Svart drar



Vit har spelat löparen till e5 för att bryta den svarta löparens kontakt med b-bonden, och senast Tb7 för att hota med Lxf6.
45...Tg3! 46.Lxf6 h3 47.Lxg7 h2!
Och bara så. Poängen är att bonden promoveras med schack.
48.Ld4+ Kh6 49.uppg.

Slutrondens möte med Danielsen var ett av turneringens sista partier. När det signalerades 0-1 i direktsändningen, seger för Kristiansen, visade mitt köksur 00.00 och samtidigt var det någon som brände av en nyårsraket utanför. Det bor i och för sig många danskar i kvarteren häromkring men jag tror ändå inte att det fanns något samband med partislutet. Eller? Ett välförtjänt andrapris till Jens Kristiansen, som en gång i tiden lär ha uttalat att han minsann aldrig skulle ställa upp i en turnering med dubbelronder. Jag tror inte att han ångrar det minsta att han har ruckat på gamla principer.

* * * * *

I gårdagens inlägg berättade jag om Rasmus Svanes heroiska kamp mot stormästaren och idag vet jag lite mer om grabben. Lars Bech Hansen mejlar över information om att Rasmus har uppträtt i Politiken Cup och Jan Løfberg fyller på:
Hejsa Lasse.

Rasmus Svane er 13 år. Han er egentlig dansker, men familien bor i Lübeck. Rasmus repræsenterede i efteråret Tyskland ved VM for U-14, men skuffede og tabte 28 ratingpoint. Han har deltaget i Politiken Cup med udmærkede resultater de seneste år. Rasmus lillebror Frederik er kun seks år. Frederik var med i hovedgruppen i Politiken Cup og står med otte partier til Elo-listen med en præstationsrating på 1562!

Godt nytår. Og tak for en fantastisk blog.
Gott nytt år tillönskas Jan och Lars och alla andra bloggbesökare! För er alla spelar jag den vackraste danska visa jag vet, Povl Dissing med kompositören Benny Andersen vid pianot med Svantes lykkelige dag. Och minns: ”Livet er ikke det værste man har og om lidt er kaffen klar.”

torsdag 30 december 2010

Grandelius sänkte Sokolov

Det är sannerligen inte ofta Pia Cramling spelar mot någon annan svensk tjej, men det var vad som hände i andra ronden i Rilton Cup där hon besegrade Ellinor Frisk. Foto: Peter Hlawatsch

Ivan Sokolov har varit något av en stamgäst i Sigemanturneringen genom åren, så jag har sett honom agera flera gånger i tidsnöd. Det har i regel varit imponerande föreställningar, men i tredje rondens möte med Nils Grandelius i Rilton Cup gick det helt snett för den bosniske holländaren. Nils förlängde vinstraden och nu är det en kvintett på delad förstaplats.

I dagens direktsändning får vi se:

Hans Tikkanen – Arkadij Naiditsch
Alexander Sjimanov – Sergej Volkov
Jevgenij Gleizerov – Nils Grandelius
Emanuel Berg – Axel Smith
Daniel Semcesen – David Berczes


De två första paren och Nils har 3/3.

Uppspelningsbara partier från Rilton Cup.

* * * * *

I Öbros nyårsturnering i Köpenhamn pressade Jonny Hector ner Henrik Danielsen sakta men säkert. Med dagens två ronder kvar att spela leder Jonny en poäng före sju spelare. Bland dem finns två som han redan har betat av, Danielsen och Jens Kristiansen (bilden till höger, foto: Gunnar Finnlaugsson). I näst sista ronden spelar Jonny vit mot Jacob Kaaber. Om tåget kommer fram i tid och pjäserna inte spårar ur ser det bra ut för Jonny.

* * * * *

Alexander Morozevitj spelade sitt första parti i Reggio Emilia i rond 2. Det blev en på sitt sätt sorglig föreställning. För sex år sen var Moro världsfyra efter Anand, Kasparov och Kramnik. Han var publikfavorit med sin friska spelstil. Ibland gjorde han fantomresultat. Det var då det. Nu spelar han mycket sporadiskt och det går inget vidare. Han ligger på 39:e plats på världsrankingen och dalar.

För att återkomma till gårdagens parti: Moro spelade ut Nigel Short, men när det var dags att spela hem vinsten saknades skärpan. Short tilläts vända och vinna. TWIC berättar mer om det hela och har alla partier från Reggio Emilia genomspelbara.

* * * * *

När Jan Gustafsson (elo 2652) mötte Rasmus Svane (elo 2208) i Travemünde så höll den senare spelet väl uppe, men hela tiden hade jag känslan att stormästaren nog skulle ta hem hela poängen till slut. Följande ställning uppkom:

Rasmus Svane – Jan Gustafsson
Svart drar



Vit har möjlighet att gardera sina bönder och svarts kung har ju ingen ingång. Men Gustafsson fann på råd.
69...Sxe3! 70.Sfxe3 Sxd4+ 71.Kb2 Sc6 72.Sf5 Ke5
Centraliserad kung och två pigga centrumbönder för pjäsen. Här väntade jag bara på Svanes svanesång.
73.Sf2
73.Kb3 d4 ser inte heller roligt ut för vit.
73...Sxb4 74.Kc3 Sc6 75.Sh3


75...Sxa5?
Först 75...d4+ och det hade blivit mycket besvärligt för vit. Nu får Svane chansen att neutralisera bondearmén.
76.Sxg5 Kf4 77.Se6+! Kxg4 78.Se3+ Kf3 79.Sxd5 e3 80.Kd3 Sc4 81.Sg5+
Svarts kung tvingas släppa bonden om han vill försöka komma vidare.
81...Kf2 82.Se4+ Ke1 83.Sxe3 Sxe3 84.Kxe3 Kd1 85.Kd3 Kc1 86.Kc3 a5 87.Sc5 Kb1 88.Kb3 a4+ 89.Sxa4 bxa4+ 90.Kxa4 Kc2 remi
Slutdraget fanns med i direktsändningen, så jag utgår ifrån att det utfördes. Det vittnar om humor.

Tysken Rasmus Svane ska inte förväxlas med dansken Henrik Svane (vilket jag först gjorde).

När turneringen är slut kommer Gustafsson nog att skriva om detta slutspel på sin utmärkta blogg. Du finner länken under GM-bloggar i den oumbärliga högerspalten.

Andrej Sumets ligger ensam i topp på 5,5 (av 6), en halv före bland andra Gustafsson. Toppmötet i sista ronden: Gustafsson-Sumets. Bengt Lindberg ligger bäst till bland de svenska spelarna med 4,5 poäng.

* * * * *

Som framgår av klockangivelsen till detta inlägg är dygnsrytmen helt till råttorna. Risken för en överdos av schack är överhängande.

onsdag 29 december 2010

Nu börjar allvaret

Axel Smith och Nils Grandelius har båda 2/2 i Rilton Cup. Foto: Lennarth Eriksson

Det är idag som allvaret börjar - på allvar, i både Stockholm och Köpenhamn.

Det finns tretton spelare med full pott efter två ronder i Rilton Cup och i tredje ronden har vi följande intressanta dueller på toppborden: Arkadij Naiditsch-Tiger Hillarp Persson och Nils Grandelius-Ivan Sokolov. Förhoppningsvis får vi även se Axel Smith-Jevgenij Gleizerov (bord 5) i direktsändningen.

Efter fyra ronder i Öbros nyårsturnering är det bara två spelare som har full pott: fältets båda stormästare Jonny Hector och Henrik Danielsen. Enkelrond idag och då möts de mano a mano med Jonny bakom de svarta pjäserna. Det känns som ett finalparti.

Färde ronden och jag fastnade åter för Bo Garner Christensens parti. Som jag har påpekat förut: om man vill se kul schack, ska man söka sig till hans bräde. Han jobbar liksom Jonny på underhållningsavdelningen.

Tobias Rostgaard – Bo Garner Christensen
Svart drar



Partifortsättningen finns i kommentarfältet.

Vad gör man i ett kyligt Köpenhamn där det kan bli några timmars paus mellan två ronder? Jonny Hector har en rätt förnuftig lösning. Han har funnit ett bibliotek i närheten av spellokalen och där sitter han och läser. En god bok kan nog fungera lika bra som en hyfsad hotellsäng.

* * * * *

På tv-nyheterna rapporterades det om isstorm över Moskva. Följden blev förstås inställda flyg. Alexander Morozevitj, som har spelat mycket sparsamt det senaste året, ska vara med i Reggio Emilia men den resan höll på att frysa inne. På en tjeckisk hemsida meddelade en annan deltagare, David Navara, att det inställda flyget hade orsakat kaos bland arrangörerna i Reggio Emilia. Turneringshemsidan stängdes och det var inte lätt att veta vad som skulle hända. Om jag har förstått det hela rätt var det aktuellt att låta Sebastian Feller gå in som reserv för Morozevitj.

Problemet löstes dock. Morozevitj tog sig till Sankt Petersburg och därifrån kunde han ta ett flyg till Italien. Han kom till destinationen tisdag morron men var inte beredd att sätta sig och spela några timmar senare. Det hade varit ett jobbigt dygn. Hans parti i första ronden mot Navara spelas i stället på den tilltänkta fridagen den 1 januari.

Som framgick av direktsändningen fick topprankade Vasilij Ivantjuk nöja sig med remi mot Fabiano Caruana, medan andrerankade Vugar Gasjimov förlorade ett vilt parti mot Nigel Short.

Länk till TWIC som har partierna uppspelningsbara och som dessutom bjuder på en del kommentarer till intressanta ställningar.

* * * * *

Tillsammans med dottern Moa. Foto: dottern Lisa

Avkoppling för mig är ofta något som inte har med schack att göra. Bowling till exempel. På juldagen gjorde jag ett första besök på O'Learys Sportsbar vid Värnhem tillsammans med mina kära döttrar. ”16 banor med fri utsikt över stadens takåsar” står det i reklamen. Okej, ett och annat snötäckt hustak såg man ju om man kollade åt höger, men den dominerande synen är en motorvägsmynning.

Nu spelar det sannerligen mindre roll, jag var inte där för att beundra utsikten. Jag var där för att vinna och det gick helt okej. Jag vann första serien och kom trea i den andra. Tredje serien gick till avbrott. Min avbrottsställning är inte lysande.

Som den schackspelare jag är hade jag flera ursäkter för eventuella nederlag i beredskap. Som denna: jag är van att bowla i källarlokaler. Det här är första gången jag gjorde det uppskattningsvis femtio meter över havet. Luften där uppe är tunnare och jag drabbades i andra serien av trötthetssymptom. Men det var skoj, jag gillar stället. Det kommer att bli fler serier där uppe.

tisdag 28 december 2010

På Rosenvængets Allé

Bo Garner Christensen mot Julia Almer i Öbros nyårsturnering. Foto: LG

Listan över direktsändningar i den oumbärliga högerspalten liknar nu en tv-tablå. För egen del valde jag att följa första ronden i Öbros nyårsturnering på plats i Köpenhamn. Spellokalen ligger på Rosenvængets Allé. På denna gata bodde också Bent Larsen och hans dåvarande fru Lizzie innan de flyttade till Las Palmas. Jag besökte dem ibland och kan nu förvånas över att medlemmar i Öbro inte vet att Big Bent bodde på denna gata. Nåväl, det var ju för drygt trettio år sen.

När jag före ronden stod och språkade med svenske Jonny kom Per Andreasen fram och berömde bloggen och berättade att det är hans startsida. Det gjorde mig mycket glad, liksom när Tiger kom fram under Malmö Open och förklarade att det är en blogg i världsklass - med tillägget att konkurrensen inte är mördande. Sant. Det uppskattas tydligen att jag skriver på ett personligt sätt och det glädjer mig eftersom jag inte kan skriva på något annat sätt. Andra får ägna sig åt att kopiera det som redan finns på turneringshemsidorna.

I första ronden mötte övre hälften den undre och resultatet blev 32-0. Professor Arpad Elo: ”Vad var det jag sa!?” Julia Almer mötte sluggern Bo Garner Christensen, sänkte garden och knockades:

Bo Garner Christensen – Julia Almer
Spanskt (C 84)
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 a6 4.La4 Sf6 5.d4 exd4 6.0–0 Le7 7.Te1 0–0 8.e5 Sd5 9.c3 Sb6 10.Lc2 d6 11.Lf4 dxe5 12.Sxe5 Sxe5 13.Lxe5 Lf6 14.cxd4 Le6 15.Sc3


Efter avbyte på e5 är svart med i matchen. I stället kommer ett till synes naturligt men i själva verket ödesdigert drag.
15...Sd5? 16.Sxd5 Lxd5
Efter 16...Lxe5 17.Txe5 Lxd5 18.Lxh7+ Kxh7 19.Dh5+ Kg8 20.Txd5 har vit vunnit en bonde.
17.Lxf6 Dxf6
Eller 17...gxf6 18.Dg4+ Kh8 19.Df5 med matt.
18.Dh5 g6 19.Dxd5 Tad8 20.De5
och svart kapitulerade efter ytterligare några drag.

Det finns alltså två svenska spelare i turneringen: Jonny Hector och Julia Almer. Båda bor i Danmark. Julia studerar i Odense.

* * * * *

Ulf Andersson är kommentator under Rilton Cup. Foto: Lennarth Eriksson

Som André Nilsson har rapporterat på schack.se blev det en och annan överraskning i första ronden i Rilton Cup. Det finns anledning att återkomma till det när partifilen föreligger.

Nu är det hög tid att knyta sig. Så vitt jag vet har Kim Larsen inte spelat in nån låt om Rosenvængets Allé så det får bli en om Langebro i stället. Gonatt.

måndag 27 december 2010

Kajs måndagsklur - 37

Dagens problem är en modern klassiker. Ställningen är den, om jag inte missminner mig, som Tim Krabbé sade att han skulle ta med till en öde ö om han bara fick ta med en. Och han har ju en hel del att välja på. Det är ett exempel på Babsontemat, d v s när svart, vanligtvis, promoverar till någon av de fyra möjligheterna; dam, torn, löpare och springare så promoverar vit till samma pjäs för att betingelsen ska kunna uppfyllas.

Den amerikanska komponisten J. N. Babson gjorde en självmatt med temat och formulerade detsamma i början på 1900-talet. Det tog bra precis 70 år(!) innan någon komponist lyckades framställa temat i en ortodox direktmatt. Det var Leonid Jarosj, en fotbollstränare från Kazan, som först ”knäckte koden” år 1983. Sedan har han och några andra komponister tillsammans publicerat sjutton, enligt Krabbé, direktmatter med detta tema. Denna anses vara bäst.

Leonid Jarosj, Shakhmaty v SSSR, 1983


Matt i 4 drag

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se
Lösningen finns i kommentarfältet.

* * * * *

Vishy Anand gör ett nytt försök:



* * * * *

Och i kväll blir det senaste nytt från helgturneringarna.

söndag 26 december 2010

Pausunderhållning

Groningen och Zaragoza har fått svara för underhållningen under några dagar på direktsändningsavdelningen. För all del, det har blivit en och annan läcker kombination. Som den här från dagens förmiddagsrond i Zaragoza:

Alexander Delchev – Sopiko Guramisjvili
Vit drar



Vilket är vits bästa drag? Lösningen finns i kommentarfältet.

Imorgon blir det andra bullar. Då startar flera nyårsturneringar och det ges anledning att återkomma med regelbundna rapporter från bland annat Rilton Cup och Köpenhamn.

* * * * *

Skulle du kunna tänka dig att köpa en dator därför att världsmästaren Anand rekommenderar dig att göra det?



Inte?

lördag 25 december 2010

Armageddonpartiet

I onsdag skrev jag om det avgörande särspelspartiet mellan Jan Nepomnjasjtji och Sergej Karjakin i ryska mästerskapet. Där visade jag en kritisk ställning i armageddonpartiet. Nu kan du se hela dramatiken i ett videoklipp:



Samtliga partier från ryska mästerskapet genomspelbara.

fredag 24 december 2010

Hou Yifan världsmästarinna

Hou Yifan (foto: wwcc2010.tsf.org.tr) är världsmästarinna efter att ha vunnit särspelet mot Ruan Lufei med 3-1. Efter en inledande remi kom avgörandet i praktiken i andra särspelspartiet:

Hou Yifan – Ruan Lufei
Svart drar



Ett slag på d5 eller b5 hade säkrat remin. Efter 73...Sxb5 74.cxb5 Kxd5 75.Kd3 c4+ är det bara att gå och hämta den sista vita bonden.
73...Sa2??
Nu hamnar springaren i ingenmansland. Reträttfältet b4 är inte mycket värt.
74.Kd2 Sb4 75.Se3
På a2 kan springaren bli fångad, på b4 kan den bli avbytt varpå bondeslutspelet är förlorat. Det finns inte längre någon räddning för svart.
75...Ke5 76.Sc2 Sa2 77.Se1 Kd6 78.Sd3 Kd7 79.Kc2 uppg.

Efter ytterligare en remi var Lufei tvungen att vinna fjärde särspelspartiet för att förlänga särspelet. Hon tog i så att hon sprack.

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

* * * * *

Jag vill testa ett program för uppspelning av partier och väljer ett parti från snabbschack-EM.

Helgguiden

Jonny Hector är topprankad i Skakforeningen Øbros nyårsturnering. Foto: Calle Erlandsson

Även schackspelare tar julledigt – tills på måndag. Då startar öppna internationella helgturneringar i bland annat Stockholm (Rilton Cup), Karlstad, Köpenhamn, Travemünde, Hastings, Hamburg och Krakow. I skrivande stund finns det inga svenska spelare anmälda i de tre sistnämnda turneringarna.

Den stora turneringen hemmavid är Rilton Cup med arton stormästare i startfältet. I fjol var Nils Grandelius bäste svensk på åttonde plats och han är med även den här gången. De tio topprankade:

GM Arkadij Naiditsch 2685
GM Ivan Sokolov 2642
GM Bartlomiej Macieja 2636
GM Emanuel Berg 2627
GM Sergej Volkov 2594
GM Jevgenij Gleizerov 2572
GM Michail Ulibin 2552
GM Hans Tikkanen 2550
GM Sergej Ivanov 2536
GM Tiger Hillarp Persson 2528

Första ronden på måndag. Det blir fem partier i direktsändningen från varje rond.

Det finns ett 70-tal anmälda till Karlstad Open, som också startar på måndag, och där är Christopher Krantz, Eksjö SK topprankad.

Så vitt jag vet är Skakforeningen Øbro den enda schackklubb med egen spellokal i centrala Köpenhamn, och där arrangeras en nyårsturnering med start på måndag. Det blir fyra intensiva speldagar med dubbelronder tre av dem. Med tanke på hur tågtrafiken fungerar för tillfället skulle en pendling från Malmö vara hasardartad. Att bli sittande på Bron mitt i natten efter en dubbelnolla är ett skrämmande scenario.

Om man får tro startlistan så finns det bara en svensk spelare i turneringen, Julia Almer. Hon gjorde som bekant strålande ifrån sig i Europacupen senast. Men det krävs inte något detektivarbete för att finna ytterligare en svensk spelare på listan. Arrangörerna har ägnat sig åt önsketänkande och angett att Jonny Hector representerar Danmark. Han bor visserligen där och spelar bland annat för en dansk klubb, men det räcker inte för att nationalisera honom på andra sidan Sundet. Jonny kommer att pendla från Helsingör – lycka till med avgångarna (och partierna)!

Det finns ytterligare en stormästare i startlistan, Henrik Danielsen, som blev isländsk medborgare för några år sedan. Han representerar följaktligen Island.

Det finns en kvartett stockholmare som har valt bort Rilton Cup till förmån för en turnering i Travemünde. Det är Peter Bjarnehag, Bengt Lindberg, Gunnar Johansson och Ulf Wallgren, alla från Solna SS. Anmälda är även Joakim Mörling, Limhamns SK och Staffan Thomasson, Åstorps SS. Liksom i Köpenhamn handlar det om sju ronder på fyra dagar med start på måndag.

Dagens stora schackhändelse är annars särspelet i Antakya mellan Hou Yifan och Ruan Lufei där damernas VM-titel står på spel. Sextonåriga Yifan är rankad trea (efter Judit Polgar och Humpy Koneru) på damernas världsranking, medan Lufei ligger på tjugoförsta plats på denna lista. Återstår att se om tjugoettan blir världsmästarinna idag.

torsdag 23 december 2010

Nu är det upp till jultomten

Bild från dagens duell: Lufei mot Yifan. Foto: wwcc2010.tsf.org.tr

I damernas finalmatch i Antakya lyckades Hou Yifan inte säkra VM-titeln idag i det fjärde matchpartiet. Som framgått av direktsändningen vann Ruan Lufei partiet och utjämnade till 2-2. Det blir ett slumpbetonat särspel med fyra snabbpartier till att börja med imorgon julafton. Nu är det upp till jultomten att bestämma vem som ska bli världsmästarinna.

Ruan Lufei intervjuades på turneringshemsidan efter dagens parti:
Anastasia Karlovich- Congratulations with your victory today. Please tell how did you manage to win? Did you feel any pressure during the game?
Lufei Ruan- Before the last game I thought I don’t have much chance and I thought she would win or maybe it would be a draw. I thought I only need to play, just to play it. If I have chance I’ll take it if I don’t have chance than just a joy of the game is ok. Anyway I’m satisfied with my result here now… I’m satisfied even if I’m on the second place.

A.K- What about tomorrow tie-breaks. You won all previous matches in tie-breaks, so what is your feeling before the last one?
L.R- Hou Yifan is a very good rapid player, so she has good chances. I think she should have won the match today, so I still have options tomorrow. I have an opportunity which I get for free and I just want to play.
Det är ju inte precis som om Lufei brinner av ambitionen att vinna finalmatchen: ”Jag är nöjd även om jag kommer tvåa.”

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

onsdag 22 december 2010

Nepomnjasjtji rysk mästare


På något vis kändes det upplagt för Sergej Karjakin när sista ronden i ryska mästerskapet i Moskva drog i gång idag. Han ledde en halv poäng före Jan Nepomnjasjtji (bilden ovan, foto: chess-news.ru) och skulle möta Vladimir Malachov, som inte lyckats över hövan tidigare i turneringen. Nepomnjasjtji avslutade med en remi och i det läget behövde alltså Karjakin också en remi för att säkra förstaplatsen. Men han var pressad av Malachov och dukade så småningom under.

Med två spelare på delad förstaplats föreskrev reglerna ett särspel och det inleddes efter en paus. Två snabbpartier slutade båda remi. Karjakin hade goda vinstchanser i det första av dem. Därefter skulle det hela avgöras med en armageddon-blixt. Karjakin fick vit och sex minuter, medan Nepomnjasjtji fick fem minuter med möjlighet att vinna särspelet i händelse av remi.

Den här ställningen uppkom efter 17.Sxf7:

Karjakin – Nepomnjasjtji
Svart drar



Om detta varit ett långparti hade svart förmodligen gett upp, men nu fanns det ju goda anledningar att köra på och hoppas på ett under. Gaffeln kan betraktas som avgörande, för efter 17...Le7 18.Sxh8 Txh8 19.Dxd7+ är det helt kört.

Nepomnjasjtji gjorde bästa möjliga av situationen med 17...Le4!?. Karjakin kunde ha säkrat titeln med Tg1 eller Tf2, till exempel 18.Tg1 Lxd3 19.Txg2 Lxc4 20.Sxh8. Karjakin spelade i stället 18.Dd2 och efter dambyte var fördelen fortfarande stor men inte gigantisk. Resten av detta parti och alla andra i mästerskapet finns uppspelningsbart här. Partiet slutade remi och Nepomnjasjtji blev rysk mästare för första gången.

* * * * *

Damernas VM-final i Antakya lever. Hou Yifan vann i går mot Ruan Lufei och kunde ha säkrat VM-titeln om hon hade vunnit med vita pjäserna i dagens parti. Det slutade remi. Inför sista långpartiet, som spelas imorgon, leder Yifan med 2-1.

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

* * * * *

Mmmmm, segerns sötma. Vinnande lag i gårdagens popquiz: Mats Henning, jag, Per-Axel Janzon och Fredrik Ekelund. Foto: Pelle

Pelle hade gjort ett kanonjobb med popquizen på vår julfest - se gårdagens inlägg. Och visst blev det en favoritseger. Sedan fick var och en runt bordet spela en favoritlåt och berätta varför det blev just den. En helt igenom lyckad julfest och sen hemgång.

tisdag 21 december 2010

Luke McShane kommenterar

Magnus Carlsen mot Luke McShane i första ronden i London Chess Classic. Photo courtesy John Saunders

Jag tipsade tidigare om att Luke McShane säkert skulle skriva om London Chess Classic i sin spalt i Daily Express. Det gjorde han i söndags:
This week I had my best ever result, finishing joint 2nd at the London Chess Classic, held at the Olympia Conference Centre in Kensington. Here is how I managed to beat Magnus Carlsen …

Här är resten av artikeln.
Länkar till fler schackspalter finner du i den oumbärliga högerspalten under Schackspalter.

Mads Andersen gratuleras av Stewart Reuben till sin IM-inteckning. Photo courtesy John Saunders

Parallellelt med de stora grabbarnas turnering i London arrangerades flera sidoevenemang, bland annat en öppen turnering där Danmarks mest lovande junior, Mads Andersen, klarade den slutgiltiga IM-inteckningen.

* * * * *

Snabbschack-EM i Warszawa slutade med att Zoltan Almasi segrade närmast före Vugar Gasjimov och Vasilij Ivantjuk, alla på 10,5 poäng (av 13). Curt Gruvaeus och Jan-Olof Lind tog båda 8 poäng och kom på 121:a respektive 151:a plats. Jan-Olof fick chansen att möta den blivande silvermedaljören i andra ronden:

Jan-Olov Lind – Vugar Gasjimov
Sicilianskt (B 06)
1.e4 g6 2.Sf3 Lg7 3.d3 c5 4.g3 Sc6 5.Lg2 d6 6.0–0 Sf6 7.c3 0–0 8.Te1 Tb8 9.h3 e5 10.a3 h6 11.b4 b6 12.Lb2 a6 13.Sbd2 Te8 14.Tb1 cxb4 15.cxb4 Lb7 16.Db3 b5 17.Sh4 Kf8 18.Dd1 Tc8 19.Sb3 Kg8 20.Kh2 Db6 21.Tf1 Dd8 22.Te1 Tc7 23.Lc1 Sd7 24.Le3 Sd4 25.Lxd4 exd4 26.f4 Tc3 27.Sf3 Db6 28.Dd2 Tec8 29.Tec1 T8c7 30.Sg1 f5 31.Se2 fxe4 32.dxe4 T3c4 33.Txc4 Txc4 34.Tc1 Sf6 35.Dd3 Dc7 36.Td1 De7 37.Sa5 Lxe4 38.Lxe4 Sxe4 39.Kg2


39...d5 40.f5 gxf5 41.Sf4 Df7 42.Sxc4 bxc4 43.Df3 Kh7 44.a4 d3 45.g4 fxg4 46.hxg4 d2 47.b5 axb5 48.axb5 c3 49.b6 c2 50.b7 cxd1D 51.uppg.

* * * * *

Ikväll är det julfest på kontoret, som jag delar med författaren Fredrik, galleristen Göran och filmaren Pelle. Det blir ett litet gäng gäster. Min uppgift är att införskaffa kalvsylta, lax och ål. Jag har redan betat av Fiskehoddorna så nu är det bara syltan kvar. Egentligen borde jag sitta och gå igenom tioitopp-listor från 60-talet inför kvällens popquiz, men det finns dessvärre inte tid till sådan prepp. Jag vill hemskt gärna förena julbordet med segerns sötma.

måndag 20 december 2010

Första finalpartiet i dam-VM

Hou Yifan och Ruan Lufei redo för första finalpartiet i Antakya. Foto: wwcc2010.tsf.org.tr

Första partiet i damernas VM-final mellan Hou Yifan och Ruan Lufei fick ett ombytligt förlopp. Det slutade ändå med remi. Där försvann ett av storfavoriten Yifans båda vitpartier. Nästa parti imorgon.

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

* * * * *

Med två ronder kvar att spela i ryska mästerskapet delas ledningen av Jan Nepomnjasjtji och Sergej Karjakin på 6 (av 9), en halv poäng före Peter Svidler och Alexander Gristjuk. Den förstnämnde vann ett viktigt parti i dagens rond:

Jan Nepomnjasjtji – Peter Svidler
Vit drar



35.Sxc7! Sxf1 36.Kb6 Ld7 37.Sd5 Kg7
Eller 37...Sd2 38.Kxc5 och damflygelbönderna triumferar.
38.a4 Lc8 39.Se7 uppg.
Löparen tvingas släppa kontakten med a6.

Samtliga partier från ryska mästerskapet genomspelbara.

Kajs måndagsklur - 36

Här fungerar bara ett bakhåll, annars kan svart försvara sig med något av de fyra bondedragen.

U Degener, Ceskolovensky 2006


Matt i 2 drag

KAJ ENGSTRÖM
kaj.engstrom@edu.lulea.se
Lösningen finns i kommentarfältet.

söndag 19 december 2010

Malmö Open, rond 7

Tiger Hillarp Persson fann en vrå i spellokalen där han kunde ägna pausen åt förberedelser inför sista ronden. Foto: LG

Inför sista ronden delar Tiger Hillarp Persson och Anders Livner ledningen med 5,5 poäng. Deras väg till den poängsumman skiljer sig. Tiger tappade sin halva i föregående rond, Anders i första ronden mot Linus Johansson. Ledarduon har en halv poängs marginal till åtta förföljare.

Förbundsordförande Anil Surender finns på åskådarplats och påpekade en kuriös lottning i förra ronden: Patrik Nilsson mötte Patrik Nilsson och gissa vad – Patrik Nilsson vann! Ett förtydligande är kanske på sin plats: Kirseberg-Helsingborg 0-1. Tilläggas kan att det aldrig blev något möte mellan Anders Hansen och Anders Hansen.

En småputtrig kombination från ett av toppborden:

Stellan Brynell – Anders Nilsson
Vit drar



34.Txe7! Dxe7 35.Sxe7+ Tcxe7 36.Te4 Txe4 37.fxe4 Txe4 38.Dd2 Te6 39.Dd3 Te5 40.a6 uppg.

En bra slutrond för stormästarkvartetten och Tiger ensam i topp.

Toppborden rond 7
IGM Tiger Hillarp Persson - Anders Livner 1-0
Fredrik Andersson - IGM Jonny Hector 0-1
Thomas Johansson - IGM Nils Grandelius 0-1
IM Victor Nithander - Anton Frisk Kockum remi
Efraim Laksman - Arne Matthiesen remi
IGM Stellan Brynell - Anders Nilsson 1-0
Adam Brezezinski - Kåre Kristensen 1-0
Josef Ask - Linus Johansson remi
Vesa Heinola - Sten Bernhardsson 1-0
Johan Sigeman - Pär Källerholm remi


Här finns komplett lottning och resultat.

Nils Grandelius värmer upp inför sista partiet. Kan det vara vetenskapliga undersökningar om att hjärnan arbetar som bäst strax under normal rumstemperatur som gör att kommunen har sänk temperaturen i Rådhushallen ett par grader, eller handlar det om spariver? Foto: LG

Malmö Open, rond 6

Rond 6, bord 21: Bengt Wihlborn-Mikael Svensson - med pjäserna rätt uppställda. Foto: LG

Igår kväll fick jag sällskap på promenaden hem av grannen Stellan Brynell. Det hade varit en lång dag i Rådhushallen men han kände sig rätt pigg: ”Jag hade varit mycket tröttare om jag förlorat partiet mot Nils.” Stellan låg risigt till i femte rondens möte med Nils Grandelius. ”Jag var bonde under med dålig ställning större delen av partiet.” I den avslutande ömsesidiga tidsnöden satt Nils slutligen med tre bönder mot två i ett tornslutspel som inte gick att vinna. Den remin innebar att Tiger Hillarp Persson inför dagens rond ligger ensam i topp på maximala 5 poäng. En halv poäng efter honom ligger Grandelius, Brynell och Anders Livner.

Schack är som bekant oerhört komplicerat, det räcker att bläddra i en regelbok för att förstå den saken. Kolla bara inledningen på sjätte rondens parti Bengt Wihlborn-Mikael Svensson: 1.Sf3 e6 2.c4 f5 3.g3 Sf6 4.Lg2


Just det, så såg det ut när Wihlborn upptäckte att det var något som inte stämde. Svart satt med två svartfältare, pjäserna hade ställts upp fel i utgångsställningen. Vad gör man? Wihlborn tillkallade turneringsledaren Johan Berntsen som plockade fram regelhäftet, kapitlet Snabbschack. Arrangörerna har gjort klart att det är snabbschackreglerna som gäller i den här turneringen.

Nu blir det spännande, eller hur? Jag ska inte hålla dig längre på sträckbänken. Reglerna är klara på denna punkt:
Sedan båda spelarna har fullbordat tre drag, kan inga klagomål framställas vad avser felaktig pjäsuppställning, orientering av schackbrädet eller hur klockorna ställs. Om kung och dam fått omvänd placering är rockad med denna kung inte tillåten.
Nu kan regler upphävas av sunt förnuft och om båda spelarna och turneringsledaren är överens så kan man låta de vilsekomna pjäserna byta plats. Därigenom begåvades svart med en vitfältare och springaren kom hem till stallet. Sedan fortsatte partiet i god ordning. Närmare Fischer Random kommer vi nog inte i den här turneringen.

Som sagt, det finns bara en spelare som varit med i samtliga Malmö Open genom åren och det är Mats Chronblad. Hans parti i den här ronden ser ut som ett lämpligt 40-årsfirande:

Mats Chronblad – Joakim Eriksson
Engelskt (A 39)
1.c4 Sf6 2.Sf3 g6 3.d4 Lg7 4.g3 0-0 5.Lg2 c5 6.0-0 cxd4 7.Sxd4 Sc6 8.Sc3 a6 9.Tb1 Dc7 10.b3 d6 11.Lb2 Sxd4 12.Dxd4 Lf5 13.Tbd1 Se4?


14.Dxg7+! Kxg7 15.Sd5+ Kg8 16.Sxc7 Tac8 17.Sd5 e6
Med pjäs under har svart redan resignerat. Det ger ett passande slut.
18.Se7 matt

Toppborden rond 6
IGM Nils Grandelius - IGM Tiger Hillarp Persson remi
Anders Livner - IGM Stellan Brynell 1-0
IGM Jonny Hector - Vesa Heinola 1-0
Tomas Rosell - IM Victor Nithander 0-1
Anton Frisk Kockum - Robin Johansson 1-0
Thorbjörn Andersson - Fredrik Andersson 0-1
Arne Matthiesen - Mattis Olofsson Dolk 1-0
Erlend Kyrkjebö - Thomas Johansson 0-1
IM Jasmin Bejtovic - Efraim Laksman 0-1
Adam Brezezinski - Drazen Dragicevic 1-0


Här finns komplett lottning och resultat.

lördag 18 december 2010

Malmö Open, rond 5

Stormästarduell: Jonny Hector mot Tiger Hillarp Persson. Foto: LG

Lördag kväll och nu börjar allvaret. Fyra spelare med full pott; stormästarkvartetten. Det är Jonny mot Tiger och Stellan mot Nils. De kan varann utan och innan. Här gäller det att lura in motståndaren i en variant som han inte trivs i, och försöken har gjorts massor av gånger förut dem emellan.

Betänketiden dubblas. Efter fyra ronder med entimmespartier är det dags för tre ronder med tvåtimmarspartier.

Här ett av de vildaste partierna på toppborden.

Mikael Svensson – Anton Frisk Kockum
Franskt (C 02)
1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.Sf3 Sc6 5.Ld3 cxd4 6.0–0 Ld7 7.Te1 Tc8 8.a3 a5 9.Sbd2 a4 10.Sf1 Db6 11.Sg3 Sa5 12.Sg5 Lb5 13.Df3 Tc7 14.Lxh7 Txh7 15.Sxh7 Txc2 16.Sh5 Sb3 17.Sxg7+ Lxg7 18.Dg3 d3 19.Le3 d4


Det krävs nog en dator eller likställd för att finna rätt väg för vit. Svensson väljer den ”mänskliga” fortsättningen och dukar under. Konsten är att inte låta uppvaktningen av f2 bli alltför intensiv, och det finns tid för ett livsviktigt mellandrag innan vit tar för sig av det dukade julbordet på kungsflygeln. Det är 20.Lf4! som ska spelas, till exempel 20...d2 21.Lxd2 Txd2 22.Dxg7 Sxa1 23.Txa1 d3 24.Dxg8+ Kd7 25.Dxf7+ och vit har klar fördel.
20.Dxg7 dxe3 21.Dxg8+ Kd7 22.Txe3 Sxa1 23.h4 d2 24.Sf6+ Kc7 25.Td3 Lxd3 26.Dxf7+ Kb8 27.Sd7+ Ka7 28.uppg.

Det har varit en lång dag och det fanns olika sätt att tackla kvällspartiet. På ett bord togs remi efter tolv drag, på ett annat uppnåddes samma resultat efter 132 drag. Det var Frode Benedikt-Nedzad Neretljak som valde den långa varianten.

Toppborden rond 5
IGM Jonny Hector - IGM Tiger Hillarp Persson 0-1
IGM Stellan Brynell - IGM Nils Grandelius remi
IM Victor Nithander - Arne Matthiesen remi
Kåre Kristensen - Anders Livner 0-1
IM Daniel Semcesen - Robin Johansson 0-1
Mikael Svensson - Anton Frisk Kockum 0-1
Fredrik Andersson - Pär Källerholm 1-0
Thomas Johansson - Anders Svensson 1-0
Josef Ask - Thorbjörn Andersson 0-1
Efraim Laksman - Tom Rydström 1-0


Här finns komplett lottning och resultat.

* * * * *

VM-finalisten Ruan Lufei. Foto: wwcc2010.tsf.org.tr

Det spelas schack även utanför Rådhushallen. I dam-VM kvalificerade sig Ruan Lufei till finalen genom att vinna särspelet mot Zhao Xue. Efter remi i första snabbschackpartiet vann Lufei det andra. Hon möter alltså Hou Yifan i den VM-final som inleds på måndag.

Slutresultat från blixt-EM: 1. Maxime Vachier-Lagrave 22 (av 26); 2. Vasilij Ivantjuk 20; 3. Ruslan Ponomariov 19,5 poäng. Jan-Olof Lind kom på 200:e plats med 12 poäng.

Malmö Open, rond 4

Tiger Hillarp Persson mot Ellisiv Reppen i fjärde ronden. Foto: LG

Om jag har räknat rätt finns det tre spelare i Rådhushallen som spelade med i OS i Chanty-Mansijsk. Tiger Hillarp Persson och Nils Grandelius förstås. Och den tredje? Svar: Ellisiv Reppen, som spelade med i det norska damlaget med bra resultat. Hon har tre av tre i Malmö Open och spelar i fjärde ronden svart mot Tiger. Hårda bud.

Toppborden rond 4
Thomas Johansson - IGM Jonny Hector 0-1
IGM Nils Grandelius - Jan Kälveus 1-0
IGM Tiger Hillarp - Ellisiv Reppen 1-0
IGM Stellan Brynell - Ronald Hansson 1-0
Fredrik Andersson - IM Victor Nithander 0-1
Anders Livner - Blerim Syla 1-0
IM Daniel Semcesen - Drazen Dragicevic 1-0
Arne Matthiesen - Linus Johansson 1-0
Sten Bernhardsson - Kåre Kristensen 0-1
Anton Frisk Kockum - Patrik Nilsson 1-0


Här finns komplett lottning och resultat.

Malmö Open, rond 3

Nils Grandelius behåller sin plats på bord 2. Foto: LG

Gamla stötar dyker upp. För mig har Hans Svedbark, Täby SK alltid varit en urstockholmare. Nu vet jag inte. Hasse har flyttat till Skåne, han är bosatt i Höllviken sedan en månad tillbaka. När han nu spelar med i Malmö Open så är det inte längre så långt hemifrån. Han verkade rätt glad över att ha kravlat sig upp på femtio vinstprocent efter två ronder. På 1970-talet var Hasse min mest anlitade fotograf i arbetet med Schacknytt. Ett kul återseende.

Det är i den här ronden, den tredje, när lågrankade fullpoängare lottas mot de högrankade. Läge för skrällar och visst blev det en och annan av det slaget. Grannen Stellan var illa ute:

Joakim Lönn – Stellan Brynell
Nimzoindiskt (E 43)
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.e3 b6 5.Ld3 Lb7 6.Sge2 0–0 7.0–0 d5 8.a3 Ld6 9.f3 c5 10.Dc2 cxd4 11.exd4 dxc4 12.Lxc4


12...Lxh2+! 13.Kxh2 Dc7+ 14.Lf4 Dxc4 15.Tac1 Sbd7 16.b3 Da6 17.a4 Tac8 18.Dd2 Da5 19.Sb5 Dxd2 20.Lxd2 La6 21.Sec3 Tfd8?
En avveckling med 21...Lxb5 hade underlättat hanteringen.
22.Sxa7 Lxf1 23.Sxc8 Lxg2?
Löparens bondejakt kunde ha fått förödande konsekvenser för svart.
24.Se7+ Kf8 25.Sc6 Tc8 26.Sb5 Lxf3 27.Lb4+


27...Sc5
Enda chansen. Kungsdrag besvaras med gafflar.
28.dxc5
Alternativet 28.Txc5! bxc5 29.Lxc5+ följt av en gaffel hade tagit ännu hårdare.
28...Txc6 29.cxb6+
Bättre är 29.Sd4.
29...Ke8 30.b7 Sd7


31.Td1?? Lxd1 32.uppg.

Toppborden rond 3
Tom Rydström - IGM Jonny Hector 0-1
Patrik Nilsson - IGM Nils Grandelius 0-1
Roland Johansson - IGM Tiger Hillarp Persson 0-1
Joakim Lönn - IGM Stellan Brynell 0-1
Jan Kälveus - Anton Frisk Kockum 1-0
Bengt Wihlborn - Fredrik Andersson 0-1
Anders Karlsson - Thomas Johansson 0-1
Ellisiv Reppen - Tomas Rosell 1-0
Frode Benedikt - IM Victor Nithander 0-1
Ronald Hansson - IM Jasmin Bejtovic 1-0


Här finns komplett lottning och resultat.

Malmö Open, rond 2

Norska Jentebrigaden har gjort Malmö Open och MSF Open till ett årligt utflyktsmål. Foto: LG

En halvtimmes morronpromenad genom Malmö på oskottade trottoarer. Det fungerar bättre än en väckarklocka.

Ett förtydligande: det var Patrik Nilsson, Helsingborgs ASK som missade snälltåget till Paradiset i gårdagens rond och hamnade på godståget till Tröstlösa. Patrik Nilsson, Kirsebergs SK tog ett annat tåg.

Malmö Open jubilerar, detta är den 40:e upplagan. Det finns en spelare som har varit med i samtliga turneringar ända sedan starten 1971. Det är Mats Chronblad, Limhamns SK. Här kan man tala om stamgäst. I det sammanhanget kan nämnas att Tage Bengtsson, Majornas SS, som också finns med i årets turnering, var med redan 1971 och då kom han på delad förstaplats.

Det finns en grupp spelare från Norge som börjat dyka upp år efter år: Jentebrigaden (bilden ovan) med spelare i både Malmö Open och MSF Open. Det är runt tjugo tjejer från brigaden som uppträder i Rådhushallen.

Det blev ett nytt lustigt avsnitt i the Jonny Hector Show:

Jonny Hector – Josef Ask
Sicilianskt (B 54)
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.Sc3 d6 4.d4 cxd4 5.Sxd4 e5 6.Sxc6 bxc6 7.Le2 Sf6 8.0-0 Le7 9.Kh1 Tb8 10.b3 Tb4 11.Le3 Dc7 12.a3 Tb8 13.f4 0-0 14.De1 Te8 15.Td1 exf4 16.Lxf4 Sd7 17.Lc4 Tf8 18.Df2 Se5 19.Lxe5 dxe5 20.Lxf7+ Kh8 21.De2 Lxa3 22.Dh5 La6?
22...Lg4 är ett mycket bättre sätt att lätta på trycket.
23.Tf5
Det hotar 24.Dxh7+ med matt, och 23...g6 besvaras ju med 24.Lxg6.
23...h6


24.Tf6!
Det finns inte något hållbart försvar mot slaget på h6.
24...Txf7 25.Txf7 Da5 26.Dg6 Lf8 27.Tdd7 uppg.
På 27...Dxc3 följer 28.Txf8+.

Toppborden rond 2
IGM Jonny Hector - Josef Ask 1-0
Efraim Laksman - IGM Nils Grandelius 0-1
IGM Tiger Hillarp Persson - Mikael Arnelind 1-0
Vesa Heinola - IGM Stellan Brynell 0-1
IM Victor Nithander - Kåre Kristensen remi
Tomas Rosell - IM Daniel Semcesen 1-0
IM Jasmin Bejtovic - Blerim Syla remi
Anton Frisk Kockum - Nedzad Neretljak 1-0
Anders Svensson - Fredrik Andersson 0-1
Fredrik Josefsson - Thomas Johansson 0-1


Här finns komplett lottning och resultat.

Koneru utslagen ur dam-VM

Efter två remier väntar särspel för Zhao Xue och Ruan Lufei i dam-VM. Foto: wwcc2010.tsf.org.tr

Efter att ha vunnit första semifinalpartiet mot Humpy Koneru var det tydligen inte aktuellt för Hou Yifan att spela en smula försiktigt som svart i andra partiet. Yifan offrade bönder och satsade på ett kungsangrepp. Koneru lyckades parera angreppet men efter en avveckling blev det ett dubbelt tornslutspel där hon inte hade några reella vinstchanser. Koneru försökte några drag men när hon började stå dåligt bjöd hon remi. Det var alltså den halvan som Yifan behövde för att kvalificera sig till den VM-final som börjar på måndag. I den andra semifinalen väntar ett särspel mellan Zhao Xue och Ruan Lufei.

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

Pia Cramling har skrivit om sitt VM-äventyr på sin blogg:
Dam-VM spelas i Hatay, Turkiet. Det är en knockout tävling med 64 spelare (från början) men efter varje match får hälften av spelarna åka hem. Trist kanske man kan tycka men jag gillar spelformen, som är utomordentligt publikvänlig och nervpirrande även för oss spelare inblandade. Den här gången blev mitt VM-äventyr tyvärr så kort man kunde tänka sig eftersom jag förlorade redan första matchen mot Yildiz från Turkiet.

Trots att jag stod på vinst i många lägen i första partiet mynnade det till slut ut i remi. I det andra partiet trodde jag att vi hade nått tidskontrollen vid 40 drag och lät tiden gå ut. Men vi hade bara gjort 39 drag och därmed förlorade jag på tid, vilket kändes hemskt onödigt. Dessutom hade jag fått fördel i slutställningen med det drag jag planerade att göra, men tänkte göra i lugn och ro efter tidskontrollen.

Här finns fortsättningen på artikeln.

fredag 17 december 2010

Malmö Open, rond 1

Patrik Nilsson och Jonny Hector på bord 1. Det kunde ha blivit en miniatyr … Foto: LG

Snökaos och lite svinn, det var något som man kunde ha förväntat sig när spelarna checkade in i Rådhushallen. Det var ungefär ett halvdussin anmälda spelare som inte dök upp, men det är nog inte mer än normalt.

Första ronden kom i gång programenligt och det tog inte många minuter innan det höll på att bli ett gigantiskt haveri, något som skulle få problemen kring alla inställda tågavgångar att förblekna. Det var en rejäl urspårning på gång på första bordet.

Patrik Nilsson – Jonny Hector
Max Lange-angreppet (C 55)
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.d4 exd4 4.Lc4 Sf6 5.e5 d5 6.Lb5 Sd7 7.0-0 Le7 8.c3 dxc3 9.Dxd5 Sdxe5


Det var Nils Grandelius som tipsade mig om vad som utspelade sig i det här partiet. Nils agerade åskådare i väntan på att hans försenade motståndare Philip Lindgren skulle dyka upp.

Nils till Jonny mellan dragen: ”Vad hade hänt efter Dxe5?”
Jonny: ”Det är väl en pjäs.”

Japp, en pjäsförlust efter tio drag. Men Patrik Nilsson anade inte att han kunde ha tagit expresståget till Paradiset. Han spelade 10.Dxd8+. Den missade avgången kan i alla fall inte SJ ta ansvar för. Så gick det som det brukar gå:
10.Dxd8+ Kxd8 11.Td1+ Ld7 12.Sxe5 Sxe5 13.Sxc3 Ld6 14.Lf4 f6 15.Lxe5 fxe5 16.Lxd7 Kxd7 17.Se4 Ke6 18.Td3 Le7 19.Tad1 b6 20.f3 Tad8 21.Txd8 Lxd8 22.Kf2 Le7 23.Ke3 c5 24.b3 b5 25.Sc3 Tb8 26.Ke4 Ld6 27.Td5 a5 28.Sd1 a4 29.Se3 axb3 30.axb3 g6 31.Sg4


31...c4 32.Sxe5 cxb3 33.Sc6 b2 34.Td1 Tc8 35.Sd4+ Kf6 36.Tb1 Tc4 37.Kd3 Le5 38.Se2 Kf7 39.Kd2 Tc8 40.Sg3 Tc1 41.Txc1 Lf4+ 42.uppg.

Toppborden rond 1
Patrik Nilsson- Jonny Hector 0-1
Nils Grandelius - Philip Lindgren 1-0
Lennart Wahlström - Tiger Hillarp Persson 0-1
Stellan Brynell - Kristian Eriksson 1-0
Birger Persson - Victor Nithander 0-1


Här finns komplett lottning och resultat.