Av trots allt naturliga skäl är det inte några turneringar av intresse som startar idag nyårsafton. Det är däremot en helg då en del turneringar avslutas och andra tar en paus för nyårsfirande. I den här helgguiden koncentrerar jag mig på turneringarna i Stockholm och Köpenhamn.
Många har åsikter om hur turneringar bör arrangeras. En mindre grupp har också synpunkter på det, men kavlar dessutom upp ärmarna och realiserar sina idéer. De uträttar något som många har glädje av. Den senare gruppen har mina sympatier, och när de sitter vid brädet och själv spelar så tycker jag att det är skoj att de premieras med poäng i tabellen. SM-generalen Axel Smith är ett bra exempel. Efter ett jättejobb med SM i somras ägnar han sig nu åt att spela schack i Rilton Cup, och än så länge går det som tåget. Eller, nja, det talesättet har nog förlorat mycket av relevans de senaste vintrarna. Annorlunda uttryckt: det har gått utmärkt för Axel. I senaste ronden besegrade han Sverigemästaren Emanuel Berg. Det var i den här ställningen som slutfasen började:
Emanuel Berg – Axel Smith
Vit drar
Vits kung har fastnat i centrum vilket gör det obekvämt för honom. På 26.Txd5 ser 26...Sc5 ut att slå vakt om svarts fördel.
26.Sd6 Tc2 27.Td2 Txb2!! 28.Txb2 Sxe5
Springaren hänger och det är gaffelhot på d3. Plötsligt är det jättekris för vit.
29.Te2 Sd3+ 30.Kd2 Sf4 31.Sb7 Td7
Springaren har som synes inga reträttfält. Det är kört.
32.Te5 Txb7 33.Tc1 Tc7 34.Tce1 f6 35.Te8+ Kf7 36.g3
36...Lf2
Ett praktiskt beslut. Efter avveckling får svart massor av merbönder i tornslutspelet.
37.gxf4 Lxe1+ 38.Txe1 Tc3 39.f5 Txb3 40.Te6 Txf3 41.Txa6 Txf5 42.Ta7+ Kg6 43.Tb7 Tf2+ 44.Ke3 Txh2 45.Txb4 h5 46.Td4 h4 47.Kf3 Kh5 48.Txd5+ g5 49.Tf5 Kg6 50.Ta5 f5 51.Ta8 Th3+ 52.Kf2 Ta3 53.a5 Kh5 54.a6 Kg4 55.uppg.
Rond 4
Hans Tikkanen – Arkadij Naiditsch 0-1
Alexander Sjimanov – Sergej Volkov remi
Jevgenij Gleizerov – Nils Grandelius 0-1
Emanuel Berg – Axel Smith 0-1
Daniel Semcesen – David Berczes remi
Ställningen efter fyra ronder:
Arkadij Naiditsch och Nils Grandelius 4; Axel Smith, Alexander Sjimanov och Sergej Volkov 3,5 poäng.
Partierna från Rilton Cup uppspelningsbara.
Rond 5 (i direktsändning)
Arkadij Naiditsch – Nils Grandelius
Axel Smith – Alexander Sjimanov
Sergej Volkov – Ivan Sokolov
Bartlomiej Macieja – Daniel Semcesen
David Berczes – Hans Tikkanen
Här finns möjligheter att grundlägga en lyckad nyårsafton.
* * * * *
Jonny Hector vann rubb och stubb i Öbros nyårsturnering. Foto: LG
När Jonny Hector satte sig ner för att fullborda verket i Öbros nyårsturnering så kändes det ändå som om han hade de svåraste mötena bakom sig. Sista dagen gick det förhållandevis lätt. Det blev två nya vinster. Så sju av sju, ett förstapris på 7 000 danska kronor och en bunt elopoäng. En lyckad turnering. Nu lär det dröja innan han kommer till Köpenhamn igen. Vi kom fram till att jag är där mycket oftare än han. Och som Jonny påpekade: jag har ju närmare dit.
Jens Kristiansen kämpade in i det sista om andraplatsen med Henrik Danielsen. Tidigare på torsdagen fick Jens in en liten slutspelsfiness.
Thorbjørn Bromann – Jens Kristiansen
Svart drar
Vit har spelat löparen till e5 för att bryta den svarta löparens kontakt med b-bonden, och senast Tb7 för att hota med Lxf6.
45...Tg3! 46.Lxf6 h3 47.Lxg7 h2!
Och bara så. Poängen är att bonden promoveras med schack.
48.Ld4+ Kh6 49.uppg.
Slutrondens möte med Danielsen var ett av turneringens sista partier. När det signalerades 0-1 i direktsändningen, seger för Kristiansen, visade mitt köksur 00.00 och samtidigt var det någon som brände av en nyårsraket utanför. Det bor i och för sig många danskar i kvarteren häromkring men jag tror ändå inte att det fanns något samband med partislutet. Eller? Ett välförtjänt andrapris till Jens Kristiansen, som en gång i tiden lär ha uttalat att han minsann aldrig skulle ställa upp i en turnering med dubbelronder. Jag tror inte att han ångrar det minsta att han har ruckat på gamla principer.
* * * * *
I gårdagens inlägg berättade jag om Rasmus Svanes heroiska kamp mot stormästaren och idag vet jag lite mer om grabben. Lars Bech Hansen mejlar över information om att Rasmus har uppträtt i Politiken Cup och Jan Løfberg fyller på:
Hejsa Lasse.Gott nytt år tillönskas Jan och Lars och alla andra bloggbesökare! För er alla spelar jag den vackraste danska visa jag vet, Povl Dissing med kompositören Benny Andersen vid pianot med Svantes lykkelige dag. Och minns: ”Livet er ikke det værste man har og om lidt er kaffen klar.”
Rasmus Svane er 13 år. Han er egentlig dansker, men familien bor i Lübeck. Rasmus repræsenterede i efteråret Tyskland ved VM for U-14, men skuffede og tabte 28 ratingpoint. Han har deltaget i Politiken Cup med udmærkede resultater de seneste år. Rasmus lillebror Frederik er kun seks år. Frederik var med i hovedgruppen i Politiken Cup og står med otte partier til Elo-listen med en præstationsrating på 1562!
Godt nytår. Og tak for en fantastisk blog.