söndag 19 december 2010

Malmö Open, rond 6

Rond 6, bord 21: Bengt Wihlborn-Mikael Svensson - med pjäserna rätt uppställda. Foto: LG

Igår kväll fick jag sällskap på promenaden hem av grannen Stellan Brynell. Det hade varit en lång dag i Rådhushallen men han kände sig rätt pigg: ”Jag hade varit mycket tröttare om jag förlorat partiet mot Nils.” Stellan låg risigt till i femte rondens möte med Nils Grandelius. ”Jag var bonde under med dålig ställning större delen av partiet.” I den avslutande ömsesidiga tidsnöden satt Nils slutligen med tre bönder mot två i ett tornslutspel som inte gick att vinna. Den remin innebar att Tiger Hillarp Persson inför dagens rond ligger ensam i topp på maximala 5 poäng. En halv poäng efter honom ligger Grandelius, Brynell och Anders Livner.

Schack är som bekant oerhört komplicerat, det räcker att bläddra i en regelbok för att förstå den saken. Kolla bara inledningen på sjätte rondens parti Bengt Wihlborn-Mikael Svensson: 1.Sf3 e6 2.c4 f5 3.g3 Sf6 4.Lg2


Just det, så såg det ut när Wihlborn upptäckte att det var något som inte stämde. Svart satt med två svartfältare, pjäserna hade ställts upp fel i utgångsställningen. Vad gör man? Wihlborn tillkallade turneringsledaren Johan Berntsen som plockade fram regelhäftet, kapitlet Snabbschack. Arrangörerna har gjort klart att det är snabbschackreglerna som gäller i den här turneringen.

Nu blir det spännande, eller hur? Jag ska inte hålla dig längre på sträckbänken. Reglerna är klara på denna punkt:
Sedan båda spelarna har fullbordat tre drag, kan inga klagomål framställas vad avser felaktig pjäsuppställning, orientering av schackbrädet eller hur klockorna ställs. Om kung och dam fått omvänd placering är rockad med denna kung inte tillåten.
Nu kan regler upphävas av sunt förnuft och om båda spelarna och turneringsledaren är överens så kan man låta de vilsekomna pjäserna byta plats. Därigenom begåvades svart med en vitfältare och springaren kom hem till stallet. Sedan fortsatte partiet i god ordning. Närmare Fischer Random kommer vi nog inte i den här turneringen.

Som sagt, det finns bara en spelare som varit med i samtliga Malmö Open genom åren och det är Mats Chronblad. Hans parti i den här ronden ser ut som ett lämpligt 40-årsfirande:

Mats Chronblad – Joakim Eriksson
Engelskt (A 39)
1.c4 Sf6 2.Sf3 g6 3.d4 Lg7 4.g3 0-0 5.Lg2 c5 6.0-0 cxd4 7.Sxd4 Sc6 8.Sc3 a6 9.Tb1 Dc7 10.b3 d6 11.Lb2 Sxd4 12.Dxd4 Lf5 13.Tbd1 Se4?


14.Dxg7+! Kxg7 15.Sd5+ Kg8 16.Sxc7 Tac8 17.Sd5 e6
Med pjäs under har svart redan resignerat. Det ger ett passande slut.
18.Se7 matt

Toppborden rond 6
IGM Nils Grandelius - IGM Tiger Hillarp Persson remi
Anders Livner - IGM Stellan Brynell 1-0
IGM Jonny Hector - Vesa Heinola 1-0
Tomas Rosell - IM Victor Nithander 0-1
Anton Frisk Kockum - Robin Johansson 1-0
Thorbjörn Andersson - Fredrik Andersson 0-1
Arne Matthiesen - Mattis Olofsson Dolk 1-0
Erlend Kyrkjebö - Thomas Johansson 0-1
IM Jasmin Bejtovic - Efraim Laksman 0-1
Adam Brezezinski - Drazen Dragicevic 1-0


Här finns komplett lottning och resultat.