söndag 12 december 2010

Carlsen på delad förstaplats

Luke McShane fortfarande i topp i London. Photo courtesy John Saunders

När någon av mina döttrar står på scen har det högre prioritet än att kolla på världens bästa schackspelare. Så idag var jag på Tangopalatset här i stan och såg på sprittande Bollywood-dans i stället för att följa direktsändningen från London Chess Classic. Lyckligtvis är det möjligt att spela upp videoklippen från London i efterhand. Om du klickar på länken till webb-tv från London i högerspalten så finner du alla videoklippen i nederkanten.

Om du inte redan har gjort det så spela upp det för tillfället senaste klippet. Det är 1.34 långt och klicka in dig på 58:e minuten om du inte har tid och lust att se alltihop. Där kan du avnjuta Nigel Shorts solosång i ”What do you get when you sac a pawn?” Underbart. Partiet mot Hikaru Nakamura förlorade denne entertainer, men han har mitt öra. I kommentatorrummet är Nigel bäst även om han ligger sist. Jag misstänker att han håller på att säkra en plats även i nästa års turnering. Den här gången spelade han en gammal variant i Marshallangreppet och förklarade att det är sånt man kan hemfalla åt när man som han har en remi efter fyra ronder.

Nakamura har twittrat om sin vinst: ”Time to go out and celebrate after a big win against Nigel today!”

Toppmötet mellan Viswanathan Anand och Luke McShane slutade remi och det innebar att Magnus Carlsen kom ikapp dem genom vinst mot David Howell.

Rond 5
Anand – McShane remi
Howell – Carlsen 0-1
Adams – Kramnik remi
Nakamura – Short 1-0


Ställningen efter fem ronder: McShane, Anand och Carlsen 9; Nakamura och Kramnik 8; Adams 6; Howell 2; Short 1 poäng.

Imorgon är det fridag i London. Det är rond 6 på tisdag.

Samtliga partier från London Chess Classic genomspelbara.

Länktips: Sjakkfantomet och Chess in Translation bjuder på fylliga partikommentarer, och Chess Vibes har de fylligaste referaten. Magnus Carlsen skriver om turneringen på sin blogg.

* * * * *

Hou Yifan är vidare till kvartsfinal i dam-VM och framstår som en av de största favoriterna till VM-titeln. Foto: wwcc2010.tsf.org.tr

Alexandra Kosteniuk är detroniserad som världsmästarinna. Hon slogs ut efter särspel mot Ruan Lufei i tredje omgången i dam-VM. På sin twitter meddelar Kosteniuk att livet trots det går vidare: ”The tournament is over but life goes on. Will try to learn from the mistakes I made and come back with more power! Thx 4 the support!”

Kvartfinaler, måndag klockan 14
Ruan Lufei – Dronavalli Harika
Humpy Koneru – Ju Wenju
Hou Yifan – Kateryna Lahno
Zhao Xue – Almira Skripchenko


Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

* * * * *

I dagens Bundesligaomgång var Nils Grandelius återigen invecklad i ett intressant slutspel. Liksom igår slutade det med remi. Jonny Hector åkte på en ny nolla och SK Turm Emsdetten förlorade med 3-5.

* * * * *

Ryska mästerskapet i Moskva bjöd på betydligt mer underhållning idag jämfört med igår. Fem spelare i topp på 1,5 poäng.