onsdag 15 december 2010

Det ordnade sig till slut

Magnus Carlsen spelade ut Nigel Short i sista ronden i London Chess Classic. Photo courtesy John Saunders

Det var bara sju ronder i London Chess Classic och Magnus Carlsen fick en knagglig start. Förutom de två förlusterna var han också förlorad i remipartiet mot Vladimir Kramnik. Men i övrigt blev det fyra vinster och det räckte för att hålla alla konkurrenter bakom sig. Nigel Short spelades ut av Carlsen i dagens rond. Engelsmannen hade nog tröttnat på rollen som god och humoristisk förlorare, för den här gången ville han inte vara med i kommentatorrummet. Magnus fick själv redogöra för överkörningen.

Säkert var det viktigt för Magnus att klättra förbi Viswanathan Anand på världsrankingen och åter inta förstaplatsen. Nästa gång de möts är i Wijk aan Zee i januari.

Rond 7
Carlsen – Short 1-0
Anand – Kramnik remi
Howell – McShane remi
Nakamura – Adams remi


Samtliga partier från London Chess Classic genomspelbara.

Länktips: Sjakkfantomet och Chess in Translation bjuder på fylliga partikommentarer, och Chess Vibes har de fylligaste referaten. Magnus Carlsen skriver om turneringen på sin blogg.

Slutresultat (tre poäng för vinst, en för remi): Magnus Carlsen 13; Luke McShane och Viswanathan Anand 11; Hikaru Nakamura och Vladimir Kramnik 10; Michael Adams 8; David Howell 4; Nigel Short 2 poäng.

* * * * *

Tidigare i kväll ringde vännen Fredrik och berättade att han hade fribiljetter till Intiman och "En slagborr mot smärtpunkten", ett Kristina Lugn-collage. Jag hade precis kavlat upp ärmarna för att skriva min fredagsspalt till Sydsvenskan inklusive en lagom svår kombinationsövning. Grejerna måste finnas inlagda i systemet när kollegan Sylve kommer till sitt skrivbord på redaktionen torsdag förmiddag. Så vad gör man? Precis, skyndar i väg till teatern och ser en fin föreställning. Sedan blir det nattskiftet. Det är det värt. För övrigt behövde jag tröst efter att ha förlorat ett träningsparti mot grymme angreppsspelaren Peter Månsson. Och Kristina Lugn är på sitt sätt trösterik.