fredag 10 december 2010

Anand besegrade Carlsen

Världsmästaren Anand var dagens ende vinnare i London Chess Classic. Foto: www.londonchessclassic.com

Magnus Carlsen kom bra ut ur öppningen som svart mot Viswanathan Anand i dagens rond i London Chess Classic och var hoppfull, vilket han berättade om på webb-tv strax efter partiet. Men det kom en vändning i mittspelet när Anands pjäser började uppträda hotfullt mot Carlsens kung. Kring 40:e draget såg det ändå ut som om Carlsen hade klarat av det värsta. Det började påminna om senaste VM-matchen där Anand sumpade en och annan vinstställning. Mest upplagt var det nog i följande ställning:

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen
Vit drarAnand slog vakt om sin fördel med 33.La3 och missade därvid det avgörande 33.Tf7!. Vid genomgången av partiet på webb-tv efteråt förklarade världsmästaren: ”Jag ägnade massor av tid på Tf7.” Vit vinner efter exempelvis 33...Db8 (33...Dc8 34.De7 och om 34...Tc1+ så inte 35.Lxc1? Dxc1+ med remischackar utan 35.Kh2.) 34.Te7 Tc8 35.Txg7! Dxb2 (35...Kxg7 36.Dxf6+ med matt.) 36.Df7 Dc2 37.Tg3 med matt.

Nåväl, Anand lyckades vinna prestigemötet till slut. Det och alla andra partier från turneringen är genomspelbara här.

Magnus har twittrat om eländet: "Well, that was just unbelievably bad. Nothing else to say."

Det var nästan kusligt att höra Hikaru Nakamura berätta om sina förberedelser inför mötet med David Howell. Han hade haft nästan hela partiet på brädet i preppen, ända fram till Howell började bygga en fästning. Han hade dock inte fördjupat sig i fästningens hållbarhet. Den höll. Det var komplicerade svängar och Nakamura hoppades att motståndaren skulle snubbla nånstans. Men engelsmannen klarade att hålla balansen trots ganska svår tidsnöd. När Nakamura hade använt en kvart hade Howell förbrukat en och en halv timme mer. Det var som om Nakamura spelade snabbschack.

Hikaru Nakamura – David Howell
Vit drarNakamura fick frågan av Danny King varför han så snabbt spelade 23.Te2. Svaret: ”Datorn tyckte jag skulle spela Te2, så ...” Vid flera tillfällen hänvisade amerikanen till sin datoranalys. Wow. Det verkar som om Nakamura har en lika bra minneskapacitet som sin dator. Howell å sin sida glömde tidigt teorin: ”Jag kom inte ihåg i vilken ordning två drag skulle spelas och la en del tid på det. Så kom jag på att det inte spelade nån roll i vilken ordning de utfördes.” På något vis känns Howells förklaring väldigt mänsklig och tja, sympatisk.

Rond 3
Anand – Carlsen 1-0
McShane – Kramnik remi
Nakamura – Howell remi
Adams – Short remi


Ställningen efter tre ronder: McShane 7; Nakamura och Anand 5; Kramnik och Adams 4; Carlsen 3; Howell 2; Short 1 poäng

Rond 4, lördag klockan 15
Carlsen – Nakamura
McShane – Adams
Short – Anand
Kramnik – Howell


Länktips: Sjakkfantomet och Chess in Translation bjuder på fylliga partikommentarer, och Chess Vibes har de fylligaste referaten.

* * * * *

Referat från dagens rond i dam-VM får anstå tills imorgon. Jag är trött. En mänsklig svaghet.

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.