tisdag 14 december 2010

Avslöjande kroppsspråk

Carlsen har just spelat 2...Sc6 (Tjigorins försvar) mot Kramnik. Photo courtesy John Saunders

Vladimir Kramniks kroppsspråk var talande: han tyckte väl att Magnus Carlsen borde ge upp. Det tyckte man även i kommentatorrummet. Ställningen var ju förlorad. Kramnik drog snabbt och mellan dragen lutade han sig tillbaka och tittade sig omkring. Han var uppenbarligen inte fokuserad på partiet. Så gjorde han en snabb avveckling som resulterade i ett slutspel där Carlsen plötsligt fick räddningschanser. Kroppsspråket förändrades, Kramnik började åter koncentrera sig på ställningen. Carlsen repade mod, det syntes. Så kom en fas där Kramnik insåg vad han ställt till med. Han skakade på huvudet. I det läget var det Carlsen som kunde luta sig tillbaka.

Det hela påminde om hur Garri Kasparov då och då behandlade dåvarande ärkerivalen Anatolij Karpov. När Kasparov hade spelat upp en vinstställning så skulle den förhatlige motståndaren inte bara besegras, det var också ett psykologiskt spel där Karpov skulle lida extra mycket för att sedan känna rädsla i framtida möten. Kanske var Kramnik idag ute efter att trycka till Carlsen ordentligt på alla plan.

Det var rondens sista parti, och när de till slut signerade protokollen hade man redan börjat avsluta webb-tv-sändningen från kommentatorrummet. Så tyvärr fick vi inte partiet kommenterat av de båda inblandade.

Kramnik missade alltså vinsten och därmed möjligheten att gå upp i ensam ledning inför morgondagens slutrond.

Rond 6
Kramnik – Carlsen remi
McShane – Nakamura remi
Adams – Anand remi
Short – Howell remi


Ställningen efter sex ronder: McShane, Anand och Carlsen 10; Nakamura och Kramnik 9; Adams 7; Howell 3; Short 2 poäng.

Rond 7, onsdag klockan 13
Carlsen – Short
Anand – Kramnik
Howell – McShane
Nakamura – Adams


Samtliga partier från London Chess Classic genomspelbara.

Länktips: Sjakkfantomet och Chess in Translation bjuder på fylliga partikommentarer, och Chess Vibes har de fylligaste referaten. Magnus Carlsen skriver om turneringen på sin blogg.

* * * * *

Skripchenko och Lahno har båda gjort sitt i dam-VM i Antakya. Foto: wwcc2010.tsf.org.tr

När man skriver ett inlägg om exempelvis dam-VM så finns det massor av olika vinklar. Igår överraskades jag av att det inte kunde bli en VM-final mellan de två högst rankade spelarna. Jag skulle kunna välja ett annat tema för mitt inlägg, men tyckte att det var ett intressant faktum som man kunde skriva några rader om. Som så ofta knyckte en annan svenskspråkig blogg min idé och gjorde den till sin dagen efter. Det vittnar om monumental fantasilöshet. Ett meddelande till den notoriske kopiatorn: du är inte välkommen på den här bloggen - håll dig borta!

Kvartsfinaler
Ruan Lufei – Dronavalli Harika 1-1 (särspel imorgon)
Humpy Koneru – Ju Wenju 1,5-0,5
Hou Yifan – Kateryna Lahno 1,5-0,5
Zhao Xue – Almira Skripchenko 1,5-0,5


Koneru och Yifan möts alltså i en av semifinalerna, medan Zhao Xue får spela mot antingen Lufei eller Harika i den andra.

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

* * * * *

Som framgått av direktsändningen från ryska mästerskapet slutade dagens toppmöte Svidler-Karjakin med en rätt snabb remi. De är dock fortfarande ensamma i topp, nu med 3 poäng efter fyra ronder.

Samtliga partier från ryska mästerskapet genomspelbara.