fredag 10 december 2010

Helgguiden

Det blir helgunderhållning från dam-VM i Antakya. Foto: wwcc2010.tsf.org.tr

I andra ronden kom jag på den perfekta kombinationen. Jag växlar mellan två direktsändningar från London Chess Classic: den från Chess Bomb (alt. 1) och arrangörernas suveräna webb-tv (video). Båda länkarna finns förstås under Direktsändningar i den oumbärliga högerspalten.

Vid det här laget vet väl alla vad som gäller för Chess Bomb: under spelets gång får du datorprogrammet Stockfish bedömning av dragen. Vill du växla från ett parti till ett annat så klickar du först på ”London Classic 2010” i partihuvudet. Den chatfunktion som finns kan man tyvärr inte dölja, men det är ett störningsmoment som man kan leva med.

Det mest givande är ändå att följa kommentarerna på arrangörernas webb-tv. Igår fanns det två kommentatorteam. Det ena bestod av IM Danny King och GM Chris Ward, det andra av IM Lawrence Trent och GM Stephen Gordon. De turades om. Det var en bra nivå på kommentarerna och inte så sällan humoristiskt. Ännu bättre blev det efter partierna när spelarna själva kom till tals. Först in var Magnus Carlsen och en till synes förkrossad Michael Adams. Det blev en intressant genomgång av partiet. Magnus twittrade efter första rondens förlust: ”Lost today after missing an important tactical finesse. Need a positive result tomorrow before facing the world champion with black!” Och visst blev det ett positivt resultat. Hans kommentar på webb-tv till poängställningen: ”Det är nog första gången i mitt liv som jag har tre poäng efter två ronder.” (Det är alltså 3 poäng för vinst, 1 poäng för remi.)

Sedan blev det Nigel Short Show med Luke McShane som sidekick. Det spelade ingen roll att det var Nigel som förlorade det oerhört komplicerade partiet, för han är vid sådana här tillfällen inställd på att underhålla. När ställningen var fullständigt omöjlig att överblicka: ”Allt jag hade behövt här var en Pocket Fritz och ett toalettbesök.” McShane spelade draken och tog chanser. Vid bordet satt också drakexperten Chris Ward. Short: ”Det är problemet med drakspelarna, de bryr sig inte om om de blir matt. Och det händer ungefär varannan gång.” Efter två förluster tröstade sig Nigel med att han i alla fall räknade bättre i andra än i första ronden: ”Jag räknade bättre idag än igår. Olyckligtvis inte på de viktigaste varianterna, men ändå ...”

Snart nog får vi säkert veta vad som hände med Vladimir Kramnik i gårdagens parti.

Vladimir Kramnik – Hikaru Nakamura
Vit drarEfter 12.Dd2 g5 förlorade Kramnik en pjäs. Bortsättning eller offer?

Nakamuras twitter efter partiet var mycket kortfattat: "YESSSSSS!!"

Idag fredag väntar den stora bataljen, Carlsen utmanar världsmästaren Anand. Åtminstone för en dag. Och nu vet du hur du ska följa det hela för att få bäst utbyte av bataljen. Jag vill höra de båda efteråt berätta om partiet på webb-tv:n och sedan vill jag höra Nigels förklaring till varför det gick som det gick mot den spelare som tog över efter honom i England, det vill säga Michael Adams.

Några länktips: Sjakkfantomet koncentrerar sig på att kommentera Magnus Carlsens partier. Hos Chess in Translation får du Sergej Sjipovs kommentarer, och Chess Vibes är alltid värt ett besök när världseliten drabbar samman. Här finns samtliga partier från turneringen genomspelbara.

De nöjeslystna som inte nöjer sig med London Chess Classic i helgen kan se fram emot direktsändningar från tyska Bundesliga lördag-söndag. Ovisst om det dyker upp svenska spelare i laguppställningarna. Det avslöjas imorgon. Vad gäller dam-VM i Antakya så gav jag lottningen för dagens partier i gårdagens inlägg.

På hemmaplan är det nog Rockaden-Junioren i Stockholm som samlar flest deltagare.