lördag 4 december 2010

SK Rockaden-Upsala ASS 6-2

I elitseriematchen SK Rockaden-Upsala ASS var Henrik Lindberg den ende i bortalaget som lyckades vinna ett parti. En klen tröst. Här är Henriks berättelse om det hela.
Bortamatch mot Rockaden. Känns ungefär som att möta United på Old Trafford, speciellt om man kommer med ett reservbetonat lag och Rockaden ställer upp med en IM på sista bordet ... Läge för en överhalning alltså? Nja, vi hade nog tänkt att det skulle bli match av det, t ex genom att sälja oss dyrt.

Det började väl sådär. Vår sjättebordsspelare Karl-Olof Cederberg gjorde misstaget att lita till eller snarare lita på kollelktivtrafiken i vintervädret. Resultatet blev nästan en w.o. men med åtta minuters marginal kom K-O instövlande och satte sig ned att möta Emil Hermansson i en Philidor. Döm om vår förvåning när Karl-Olof nöp en bonde med tveksam komp för Emil. Att det blev remi ska nog Rockaden tacka en hastigt tickande klocka och lite IM-respekt.

Samtidigt hade två mindre katastrofer dock hänt på andra och fjärde bordet. Lars Karlsson som hade börjat med 4 av 4 överrumplade Jan Johansson i en slags Katalanare och efter 20 drag var det hela över. Mikael Fällman fick å sin sida en ovanlig variant mot sin Najdorf. Svårspelat och komplicerat blev det tidsnöd och i komplikationerna föll Fällmans ställning i bitar. 2,5-0,5 till Rockaden. I mitt parti mot Erik Hedman hade Hedman offrat bonde för riklig kompensation och min tidsnöd gjorde inte saken bättre. Eller jo förresten, min tidsnöd gjorde faktiskt saken bättre! Den lurade Hedman att överskrida sin egen betänketid och hastigt - men inte speciellt rättvist - hade UASS reducerat till 2,5-1,5.

Närmare än så kom vi dock inte. På de övriga borden fanns den ena fallfärdiga ställningen efter den andra efter tidsnöden och i tur och ordning ramlade poängen in för Rockaden. Fredrik Andersson höll remi i ett spännande slutspel med ömsesidiga fribönder mot Thomas Engqvist men i övrigt blev det nollor för UASS. 6-2 och favoritseger således. Suck.

Henrik Lindberg
Efter fem ronder ligger Lunds ASK i topp 1,5 partipoäng före SK Rockaden. Lars Karlsson befäste sin förstaplats i poängplockarligan. Nu är det fem av fem.