fredag 24 december 2010

Helgguiden

Jonny Hector är topprankad i Skakforeningen Øbros nyårsturnering. Foto: Calle Erlandsson

Även schackspelare tar julledigt – tills på måndag. Då startar öppna internationella helgturneringar i bland annat Stockholm (Rilton Cup), Karlstad, Köpenhamn, Travemünde, Hastings, Hamburg och Krakow. I skrivande stund finns det inga svenska spelare anmälda i de tre sistnämnda turneringarna.

Den stora turneringen hemmavid är Rilton Cup med arton stormästare i startfältet. I fjol var Nils Grandelius bäste svensk på åttonde plats och han är med även den här gången. De tio topprankade:

GM Arkadij Naiditsch 2685
GM Ivan Sokolov 2642
GM Bartlomiej Macieja 2636
GM Emanuel Berg 2627
GM Sergej Volkov 2594
GM Jevgenij Gleizerov 2572
GM Michail Ulibin 2552
GM Hans Tikkanen 2550
GM Sergej Ivanov 2536
GM Tiger Hillarp Persson 2528

Första ronden på måndag. Det blir fem partier i direktsändningen från varje rond.

Det finns ett 70-tal anmälda till Karlstad Open, som också startar på måndag, och där är Christopher Krantz, Eksjö SK topprankad.

Så vitt jag vet är Skakforeningen Øbro den enda schackklubb med egen spellokal i centrala Köpenhamn, och där arrangeras en nyårsturnering med start på måndag. Det blir fyra intensiva speldagar med dubbelronder tre av dem. Med tanke på hur tågtrafiken fungerar för tillfället skulle en pendling från Malmö vara hasardartad. Att bli sittande på Bron mitt i natten efter en dubbelnolla är ett skrämmande scenario.

Om man får tro startlistan så finns det bara en svensk spelare i turneringen, Julia Almer. Hon gjorde som bekant strålande ifrån sig i Europacupen senast. Men det krävs inte något detektivarbete för att finna ytterligare en svensk spelare på listan. Arrangörerna har ägnat sig åt önsketänkande och angett att Jonny Hector representerar Danmark. Han bor visserligen där och spelar bland annat för en dansk klubb, men det räcker inte för att nationalisera honom på andra sidan Sundet. Jonny kommer att pendla från Helsingör – lycka till med avgångarna (och partierna)!

Det finns ytterligare en stormästare i startlistan, Henrik Danielsen, som blev isländsk medborgare för några år sedan. Han representerar följaktligen Island.

Det finns en kvartett stockholmare som har valt bort Rilton Cup till förmån för en turnering i Travemünde. Det är Peter Bjarnehag, Bengt Lindberg, Gunnar Johansson och Ulf Wallgren, alla från Solna SS. Anmälda är även Joakim Mörling, Limhamns SK och Staffan Thomasson, Åstorps SS. Liksom i Köpenhamn handlar det om sju ronder på fyra dagar med start på måndag.

Dagens stora schackhändelse är annars särspelet i Antakya mellan Hou Yifan och Ruan Lufei där damernas VM-titel står på spel. Sextonåriga Yifan är rankad trea (efter Judit Polgar och Humpy Koneru) på damernas världsranking, medan Lufei ligger på tjugoförsta plats på denna lista. Återstår att se om tjugoettan blir världsmästarinna idag.