onsdag 22 december 2010

Nepomnjasjtji rysk mästare


På något vis kändes det upplagt för Sergej Karjakin när sista ronden i ryska mästerskapet i Moskva drog i gång idag. Han ledde en halv poäng före Jan Nepomnjasjtji (bilden ovan, foto: chess-news.ru) och skulle möta Vladimir Malachov, som inte lyckats över hövan tidigare i turneringen. Nepomnjasjtji avslutade med en remi och i det läget behövde alltså Karjakin också en remi för att säkra förstaplatsen. Men han var pressad av Malachov och dukade så småningom under.

Med två spelare på delad förstaplats föreskrev reglerna ett särspel och det inleddes efter en paus. Två snabbpartier slutade båda remi. Karjakin hade goda vinstchanser i det första av dem. Därefter skulle det hela avgöras med en armageddon-blixt. Karjakin fick vit och sex minuter, medan Nepomnjasjtji fick fem minuter med möjlighet att vinna särspelet i händelse av remi.

Den här ställningen uppkom efter 17.Sxf7:

Karjakin – Nepomnjasjtji
Svart drarOm detta varit ett långparti hade svart förmodligen gett upp, men nu fanns det ju goda anledningar att köra på och hoppas på ett under. Gaffeln kan betraktas som avgörande, för efter 17...Le7 18.Sxh8 Txh8 19.Dxd7+ är det helt kört.

Nepomnjasjtji gjorde bästa möjliga av situationen med 17...Le4!?. Karjakin kunde ha säkrat titeln med Tg1 eller Tf2, till exempel 18.Tg1 Lxd3 19.Txg2 Lxc4 20.Sxh8. Karjakin spelade i stället 18.Dd2 och efter dambyte var fördelen fortfarande stor men inte gigantisk. Resten av detta parti och alla andra i mästerskapet finns uppspelningsbart här. Partiet slutade remi och Nepomnjasjtji blev rysk mästare för första gången.

* * * * *

Damernas VM-final i Antakya lever. Hou Yifan vann i går mot Ruan Lufei och kunde ha säkrat VM-titeln om hon hade vunnit med vita pjäserna i dagens parti. Det slutade remi. Inför sista långpartiet, som spelas imorgon, leder Yifan med 2-1.

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

* * * * *

Mmmmm, segerns sötma. Vinnande lag i gårdagens popquiz: Mats Henning, jag, Per-Axel Janzon och Fredrik Ekelund. Foto: Pelle

Pelle hade gjort ett kanonjobb med popquizen på vår julfest - se gårdagens inlägg. Och visst blev det en favoritseger. Sedan fick var och en runt bordet spela en favoritlåt och berätta varför det blev just den. En helt igenom lyckad julfest och sen hemgång.