måndag 13 december 2010

Dum seedning i dam-VM

Humpy Koneru är topprankad i dam-VM. Foto: wwcc2010.tsf.org.tr

Jag har sett fram emot en VM-final mellan de båda topprankade i Antakya, Humpy Koneru och Hou Yifan. Båda vann sina partier idag i kvartsfinalerna, medan det blev remier i de två andra matcherna. Nu har jag upptäckt att det inte kan bli någon önskefinal och det beror på en avig seedning. Förra världsmästarinnan Alexandra Kosteniuk – eller sitter hon formellt kvar på tronen tills den instundande VM-finalen är avgjord? - var rankad tolva bland de 64 spelarna i VM-turneringen. Men när spelordningen fastställdes kom hon överst före Koneru och Yifan. Så hamnade Kosteniuk på övre halvan, Koneru och Yifan på den nedre. Om dessa båda vinner sina kvartsfinaler så möts de redan i en semifinal. Nog är det en dum spelordning?

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

* * * * *

I ryska mästerskapet delas ledningen efter tre ronder av Peter Svidler och Sergej Karjakin på 2,5 poäng. Det gör det extra intressanta att följa deras inbördes möte i morgondagens rond. Vi kan väl se det som en förmatch till tungviktsmötena i London med start två timmar senare. Alla relevanta länkar finns i den oumbärliga högerspalten.

Samtliga partier från ryska mästerskapet genomspelbara.

* * * * *

Det har varit fridag i London Chess Classic och i morgon är det dags för nya högtidsstunder. Tidigare har jag tipsat om Magnus blogg, nu har även Hikaru Nakamura börjat skriva om turneringen på sin blogg.

Rond 6, tisdag klockan 15
Kramnik – Carlsen
McShane – Nakamura
Adams – Anand
Short – Howell


Samtliga partier från London Chess Classic genomspelbara.

Länktips: Sjakkfantomet och Chess in Translation bjuder på fylliga partikommentarer, och Chess Vibes har de fylligaste referaten. Magnus Carlsen skriver om turneringen på sin blogg.