lördag 11 december 2010

Lyckad födelsedag för Anand

Magnus Carlsen har vunnit vartannat parti. Foto: www.londonchessclassic.com

Det tycks vara något med födelsedagar och positiva utgångar av partier. När Hikaru Nakamura fyllde 23 slog han Vladimir Kramnik, och när Viswanathan Anand idag fyllde 41 slog han Nigel Short. Det innebar att Anand kom ikapp Luke McShane på förstaplatsen. De möts i morgondagens rond.

Magnus Carlsen har vunnit varannan dag och nu gick det ut över Nakamura. Amerikanen twittrade efter förlusten: ”Maybe one of these days I will actually remember how to make accurate moves when I am in time pressure. Good grief!”

Rond 4
Carlsen – Nakamura 1-0
McShane – Adams remi
Short – Anand 0-1
Kramnik – Howell 1-0


Ställningen efter fyra ronder: Anand och McShane 8; Kramnik 7; Carlsen 6; Nakamura och Adams 5; Howell 2; Short 1 poäng

Samtliga partier från London Chess Classic genomspelbara.

Rond 5, söndag klockan 15
Anand – McShane
Howell – Carlsen
Adams – Kramnik
Nakamura – Short


Länktips: Sjakkfantomet och Chess in Translation bjuder på fylliga partikommentarer, och Chess Vibes har de fylligaste referaten.

* * * * *

Det var extra intressant att följa dagens Bundesligarond med Jonny Hector och Nils Grandelius på bord 3 respektive 5 i SK Turm Emsdetten. Det gick sådär. Jonny förlorade. Vid ställningen 3,5-3,5 var det förre VM-kandidaten Artur Jussupow och Nils som satt med utgången i sina händer.

Artur Jussupow – Nils Grandelius
Vit drarNils har inkasserat en bonde på h4 men lever farligt med kungen.
77.Kb7!
Det hotar att suga in svarts kung i ett mattnät med 78.Lb5+. Svart måste ordna luft för kungen genom att flytta f7-bonden. Nils valde i stället ett alternativ som kunde ha blivit ödesdigert för honom och matchen.
77...Kd8? 78.Lb4?
78.Lb5! hotar Ld6-b4-a5 matt. Enda chansen att undvika snabb matt är 78...Se3 79.Sxe3 Le7, men efter 80.f5! Lxd6 81.exd6 Sd4 82.fxg6 fxg6 83.La4 h4 84.Sc4 h3 85.Se5 slutar det ändå med matt.
78...Sd4
Faran över. Ingen löpare till b5.
79.Lc4 Sh6 80.Lc5 Se6 81.Lb4 Sd4 82.Lc5 Se6 83.Lb4 Sd4 remi

Imorgon klockan 10 – gäsp – spelar Emsdetten mot Remagen.

* * * * *

Viktorija Cmilyte och hennes käresta och sekundant Peter Heine Nielsen får preppa inför morgondagens särspel. Foto: wwcc2010.tsf.org.tr

Av de åtta matcherna i dam-VM i Antakya i tredje omgången slutade hälften 1-1. Världsmästarinnan Alexandra Kosteniuk spelade liksom i förra omgången remier i de två långpartierna väl medveten om att hon är stark i snabbschack och blixt. Det får hon visa i morgondagens särspel. Men ska det verkligen räcka hela vägen? Matchen mellan Viktorija Cmilyte och Almira Skripchenko slutade också med två remier.

Det hade varit skoj att se Alexander Morozevitj i ryska mästerskapet, men han tjänstgör alltså i stället i Antakya som Chen Zhus sekundant. Genom att något överraskande utjämna till 1-1 lyckades hon ordna ett särspel mot Hou Yifan.

Videoklipp om dam-VM från Europe Echecs.
Samtliga partier från dam-VM genomspelbara.

* * * * *

Första ronden i ryska mästerskapet i Moskva blev inte särskilt sprakande. Jan Nepopmnjasjtji vann sitt parti, i övrigt remier.