fredag 3 december 2010

Helgguiden

Vy över Antakya, spelort för dam-VM.

Som jag berättade om i Helgguiden för tre veckor sedan inleds dam-VM imorgon lördag i Antakya, Turkiet, och Pia Cramling spelar mot Betul Cemre Yildiz från arrangörslandet i första omgången. Vid invigningen idag avgörs om Pia får vit eller svart i det första av de två partier som minimatchen omfattar. Det blir snabbschack och blixt i ett eventuellt särspel. Efter fem omgångar med cupsystem blir det en finalmatch över fyra partier.

Av världens sexton högst rankade kvinnor saknas bara två: världsettan Judit Polgar (av principiella skäl, hon deltar inte i damtävlingar) och världsfemman Nadezjda Kosintseva (tvillingsystern Tatjana är däremot med). I damernas VM-turnering är världsmästarinnan med redan från första omgången. Det finns två saker som talar för att hon, Alexandra Kosteniuk, får svårt att behålla sin VM-titel. Hon har dalat till fjortonde plats på damlistan och fick nöja sig med femtio vinstprocent i ryska dammästerskapet nyligen. Jag går så långt som att säga att det skulle vara en överraskning om Kosteniuk sitter kvar på VM-tronen på julafton, sista ordinarie speldagen. Å andra sidan, jultomtens vägar är outgrundliga.

Det blev för övrigt lite krångel för världsmästarinnan redan vid resan från Moskva (minus 22 grader) till Antakyia (plus 21 grader). Hon kom till mellanlandningen i Istanbul fyra timmar senare än planerat och missade ett anslutningsflyg till slutdestinationen. Det fick bli en övernattning i Istanbul innan hon drog vidare till Antakya.

Flera spelare har visat missnöje med tvånget att bo på de av arrangörerna anvisade (dyra) hotellen. Möjligen bidrog det till att Fide beslöt att strunta i de 20 procent på prissumman som organisationen är berättigad till enligt bestämmelserna. Det beslutet fattades några dagar före VM-turneringen vid det möte i Aten som jag nämnde i gårdagens inlägg. Förlorarna i de första fem omgångarna får respektive 3 750, 5 500, 8 000, 12 000, och 20 000 dollar. Förloraren i finalen får 30 000 dollar, vinnaren 60 000.

Det finns en del intressanta namn bland sekundanterna. Det finns tio deltagare från Ryssland men deras landsman Alexander Morozevitj, inte särskilt aktiv som spelare det senaste året, är i Antakya för att hjälpa Zhu Chen, världsmästarinna 2001-2004, som sedan ett antal år tillbaka representerar Qatar.

På hemmaplan är det naturligtvis allsvenskan som dominerar helgen. Min ursprungliga plan var att direktblogga från Limhamns hemmamatch mot SS Manhem, men annat har kommit emellan. Det kommer i alla fall en elitserierapport lördag kväll, och då kan jag kanske också berätta om min alternativa sysselsättning. Länken till den eminenta resultatservicen finns ju numera på fast plats i den oumbärliga högerspalten under Allsvenskan. Det spelas fem matcher i elitserien imorgon, för Lunds ASK-Örgryte SK (6-2) har ju spelat i förväg. Något att glädjas åt: direktsändning från matchen Team Viking-Farsta SK med länk under Direktsändningar. Vi tycks än så länge befinna oss på en transportsträcka för de tre topplagen. Dags för en överraskning?

På söndag spelas tredje ronden i danska elitserien - länk under Nationella lagmästerskap i högerspalten - förmodligen med en och annan svensk spelare vid brädena. Idag startar en schackfestival i Benidorm, Spanien med två svenska spelare i startlistorna: Markus Örndahl och Alexis Duenas. I Nis, Serbien spelas en snabbschackmatch mellan Anatolij Karpov och Miroslav Miljkovic, två partier idag fredag och två imorgon. Det finns direktsändningslänk i högerspalten.