söndag 31 juli 2011

Dagens tragedi i Helsingör

Första ronden i Politiken Cup kunde ha resulterat i en liten skräll. Norrmannen Børge Svanholm hade högrankade Anna Zatonskih i säcken men glömde att knyta till. Tack André Nilsson för tipset! Tacksam om fler hör av sig med tips på intressanta partiställningar. På turneringshemsidan kallar Per Andreasen det för ”dagens tragedi”.

Anna Zatonskih – Børge Svanholm
Svart drar



Här finns 47...Df1+ 48.Kh2 Sg4 matt, men Svanholm gjorde en olycksalig dragomkastning.
47...Sg4? 48.Dg8+! Kxg8
Eller 48...Kf6 49.Dh8+ Kf5 50.Dh7+ Ke5 51.Dh8+ och kungen kommer inte undan den oönskade uppvaktningen.
49.a8D+ Kg7 50.Dg8+ Kh6 51.Dh7+ Kxh7 patt

Temat ”tokiga tornet” har man ju hört talas om, men här fick vi ett exempel på ”tokiga damerna”.

Den fina ramen kring Politiken Cup är som vanligt på plats. Per äger kommentatorrummet och Jan Løfberg bjuder på underhållningen på turneringens utmärkta hemsida. Jag längtar till Helsingör. Det blev förresten deltagarrekord i år: 311 spelare.

* * * * *

Den här historien handlar om när preppen gick in och proppen gick ur. Det var en gudomlig upplevelse. Jag behövde det efter en jämmerlig turnering.

Jag fick in en prepp i sista ronden i Pardubice. När andra har berättat om sina lyckade preppar har jag alltid känt mig utanför. Varför kan inte jag också få uppleva något sådant? Och plötsligt händer det. Det var i partiet mot tysken Julius Bahner där jag hade vit.

Julius är inte representerad i mina partibaser, så jag fick använda all min list för att få ett hum om vad han spelar. Jag googlade och fann en bild på honom med en mycket intressant bildtext. Det stod något om att Julius satt med en vild holländsk uppställning.
Einen Krimi lieferte sich schließlich Martin mit Julius Bahner. Die Holländisch-Position sah aus wie beiderseitig zerpflückt, und es machte Spaß, Martin beim Spielen zu erleben.
Jag noterade att Julius är medlem i SC Kreuzberg och upptäckte på Berlinklubbens hemsida att han är klubbkompis med Sebastian Schmidt-Schäffer, som för övrigt också spelade i Pardubice. När Sebastian deltog i Schackstudions GM-turnering i Lund fick jag veta att han spelar Holländskt som svart och 1.f4 som vit, den repertoar som jag har koncentrerat mig på. Jag la ihop ett plus ett och tappade lusten att spela 1.f4, vilket alla partibas-studenter nu vet att jag spelar. Det visste också Julius.

Så fick jag en idé: jag skulle spela 1.d4 med förhoppningen att han skulle svara med 1...f5 varpå jag skulle spela det mindre vanliga 2.Sc3, ett drag som Simon Williams talar gott om i sin bok ”Play the Classical Dutch”, den enda schackbok jag har med mig till Pardubice. Williams skriver inte så mycket om varianten så jag kompletterade på ett sätt som jag lärt mig av grannen Stellan. Man tar rygg på en stark spelare. Jag fann GM Vadim Malachatko (2617) och drog igenom ett halvdussin av hans partier för att se vilka idéer som gäller. Jag la inte något av partierna på minnet men snappade upp grundidéerna. Jag drog också igenom några partier med Sergej Volkov och ett par andra storheter med elo 2600+.

Hela preppen tog ungefär tre kvart. Så bar det i väg. Hade han spelat något annat än 1...f5 hade jag varit opreppad.

Lars Grahn – Julius Bahner
Holländskt (A 80)
1.d4 f5 2.Sc3 Sf6
I den trevliga efteranalysen berättade Bahner att Topalov hade spelat så, men Williams är skeptiskt till draget på grund av mitt svar. Williams föreslår 2...d5.
3.Lg5
Williams förser det draget med ett utropstecken men ger inte någon konkret fortsättning. Det är då partibaserna kommer in i bilden.
3...d5 4.Lxf6 exf6 5.e3 Le6 6.Df3 Dd7 7.Lb5!?


Ett sådant drag hade jag inte utfört utan att veta att så har mina förebilder i denna variant spelat. Tanken är att efter 7...c6 8.Ld3 kan springaren inte gå till c6.
7...Sc6 8.Sge2 0-0-0 9.Sf4 Lf7 10.a3 g6 11.Sd3 Kb8


Lyckligtvis hade jag inte memorerat stormästarnas partier drag för drag, för då hade det nog funnits en risk att jag automatiskt kopierat Malachatkos 12.b4 h5 13.Sc5, som han spelade mot Christoph Zill i Bayern 2006. Hör och häpna - jag spelade bättre än stormästaren! Min sekundant Fritz nickar instämmande.
12.Sb4!
Grundidén är 13.Lxc6 bxc6 14.Sa4 med klar fördel.
12...Lxb4 13.axb4 De6 14.Lxc6 Dxc6 15.0-0 g5 16.Ta3
Det är helt onödigt att slå f5-bonden och ge löparen chansen att komma i gång. Jag håller mig till min plan.
16...a6 17.Tfa1


Vit har vunnit spelöppningen, 18.b5 är på gång. Sedan gjorde jag det onödigt krångligt i mittspelet men vann i alla fall till slut. Det fick mig att glömma krämporna för ett ögonblick.

Efter de tre nollorna i rond 3-5 låg jag och lyssnade på The thrill is gone och undrade om jag någonsin skulle ställa upp i en turnering igen. Jag kan ju alltid återgå till att vara schackåskådare. Så lyckades jag ta 3,5 poäng på de fyra sista ronderna. Det blir fler turneringar, men då ska jag vara fit for fight när jag drar i väg.

Och idag åker jag hem. Ännu en gudomlig upplevelse. Don't cry for me Pardubice.

lördag 30 juli 2011

Boris Gelfand känner oro

Utmanaren Gelfand är missnöjd med Fides hantering av VM-matchen.

Imorgon är sista dagen att lämna anbud för VM-matchen mellan Viswanathan Anand och Boris Gelfand. Det finns två anbud på bordet. Först anmälde Moskva sitt intresse och erbjöd en prispott på två miljoner dollar. Sedan dubblade Chennai det budet. I en intervju i den ryska tidningen Kommersant förklarar Gelfand att han är skeptisk till anbudet från Chennai. På frågan var Gelfand helst ville spela blev svaret:
Of course in Moscow. Above all, because the Moscow bid is transparent. We know that the prize fund of $2 million will be guaranteed by a big chess fan, Andrei Filatov, and there are other sponsors. The Russian Chess Federation has enormous experience holding events. The Indian bid, on the other hand, isn’t entirely clear. By the way, three weeks have passed since Chennai submitted a bid, but no-one from the Indian Federation or FIDE has yet contacted me. I actually only learned about the possibility of the match taking place in India from newspapers. I’m also alarmed by the fact that the official statement about submitting a bid was published in Tamil, and hasn’t even been fully translated into English.
Andrei Filatov är en gammal vän till Gelfand från Vitryssland. På måndag förväntas Fide offentliggöra om det blir Moskva eller Chennai – eller något annat.

* * * * *

Idag spelas sista ronden i Czech Open. Om cirka tjugofyra timmar har jag suttit av mina tio dagar i Pardubice och kan återvända till Malmö som en hyfsat fri man. Sällan har min hemlängtan varit så stark.

Hjärtligt tack för alla omtänksamma mejl de senaste dagarna. Det finns många godhjärtade mänskor där ute som bryr sig. Det värmer. Jag har nu följt en ordination från doktor Ola och införskaffat ett rehband, ett stödbandage som placeras nedanför armbågen och medför avlastning. Effekten kommer förhoppningsvis inom ett par dagar. När jag ringde sjukvårdsupplysningen dagen före avfärd fick jag standardrådet att kontakta vårdcentralen, vilket det inte fanns tid till. Tänk om man även kunde få ett råd av den typ som jag nu har fått av Ola.

I näst sista ronden tog Petr Vachtfeindl motvilligt på sig rollen som den barmhärtige samariten. Själv spelar jag rollen som den sorgliga skepnaden från Rörsjöstaden.

Petr Vachtfeindl – Lars Grahn
Vit drar



Jag har spelat Sh7-g5 och hotar äntligen med befrielsedraget c6-c5 alternativt e6-e5.
31.Lg2
Med detta drag följde ett remianbud. Visserligen är det inte mycket bevänt med min kampvilja i CEZ Arena, men här tyckte jag att det låg en intressant vändning i luften. Efteråt frågade motståndaren lite irriterat hur jag kunde avslå ett anbud, när jag ”hade stått sämre i hela partiet”. Jag blev överrumplad och kom inte på något bra svar. Det är vid sådana tillfällen man inser att man inte borde ha föreslagit en efteranalys. Sedan lät jag honom vinna i stort sett varje analysvariant för att förkorta seansen. Det är mitt sätt att hantera den typen av problem. Jag vill minnas att det var Johan Furhoff som kritiserade mitt tillvägagångssätt vid ett tidigare tillfälle.
31...c5 32.d5 exd5 33.cxd5 Lxd5 34.Le5


Jag kan inte påstå att det draget hade någon chockverkan eftersom jag i denna turnering inte har förutsett särskilt mycket. Mer överraskning och initial resignation än chock. Nu tvingade jag mig dock att tänka. Det kändes ovant. Till slut fann jag vinstdraget.
34...Dc6! 35.f4
Efter 35.f3 hinner jag rädda tornet med merbonde och fortsatt press.
35...Lxg2 36.Lxd6?
Tack, det underlättar. Vachtfeindl tänkte ner sig efter det nobbade remianbudet och var nu i tidsnöd. Det hade blivit svårare efter 36.Txd6 Txd6 37.fxg5 Lh3 38.Df2 Te6, men jag är rätt säker på att jag hade kört hem det även med min reducerade hjärnkapacitet.
36...Sf3+


37.Kf2
Jag satt och hoppades på 37.Kxg2 Sh4++ 38.Kh3 Dg2+ 39.Kxh4 Dh2 matt.
37...Sxe1 38.De6+ Kh8 39.Txe1
och vit förlorade på tid. Han slapp se 39...Df3+ 40.Kg1 Dxg3.

I A-gruppen ligger Axel Smith bäst till av de svenska spelarna med 5 poäng. Daniel Semcesen, Michael de Verdier, Ralf Åkesson och Martin Lokander har alla en halv poäng mindre. Den som har gjort det stora eloklippet av dem är Martin med +55 inför sista ronden. Michael har för övrigt lämnat Malta och bor numera med sin ungerska flickvän i Ungern. I elitserien kommer han att representera Eksjö. Jag har även snappat upp att Emanuel Berg återvänder till Team Viking efter utflykten till Gotland.

Och idag börjar minsann Politiken Cup i Helsingör.

fredag 29 juli 2011

Lars Karlsson i Sitges


Så vitt jag kan se är det bara en svensk spelare som uppträder i dagens direktsändningar och det är Lars Karlsson i Sitges, Spanien. Det är dags för näst sista ronden och Lasse ligger en halv poäng efter ledarduon Miguel Munoz och Yusnel Bacallao. Dessa båda möts på toppbordet.

Följande partiställning uppkom i första ronden:

Joao Manuel do Santos – Lars Karlsson
Vit drar



13.Lxh7+
Idén är förstås att besvara 13...Kxh7 med 14.Dc2+ och slag på c5.
13...Sxh7! 14.Lxd8 Taxd8


Med kungen fastnaglad i centrum och med Te8 på gång har vit anledning att våndas.
15.Sc3 Tfe8 16.Se4 Lb4+
Där rök kungens pensionsförsäkring.
17.Kf2 f5 18.a3 La5 19.Sc5 Txe2+ 20.Kxe2 Lc4+ 21.Ke3 Ld2+ 22.Kf2 Te8


Här ser vi ett av världens bästa löparpar i aktion.
23.b4 Te2+ 24.Kg3 f4+ 25.Kh4 Txg2 26.Tag1 Te2 27.Se4 Le3 28.Tg6 Ld5 29.Sc3 Lxf3 30.Sxe2 Lxh1 31.Te6 Kf7 32.Te5 Kf6 33.Te8 Lf3 34.Sg3 g5+ 35.Kh3 g4+ 36.Kh4 Lf2 37.Th8 fxg3 38.hxg3 Sg5 39.Th6+ Kg7 40.Kh5 Se4 41.Te6 0–1

torsdag 28 juli 2011

Veteranen Ulf Andersson

Ulf Andersson hemma i Arboga. Foto: Calle Erlandsson

Det var skoj att lyssna på Ulf Andersson när han talade sig varm för veteranerna under en av Bambusersändningarna från kommentatorrummet i Västerås. Han menade bland annat att segraren i veteran-SM borde få en plats i SM-gruppen.

Här tror jag att Ulf är alltför fixerad av schackförståelse, vilket många av de bästa veteranerna har gott om. Om världsrankingen baserades på schackförståelse skulle Ulf finnas med i den absoluta toppen. Men nu handlar det om praktiskt spel där räkneförmåga, koncentrationsförmåga och fysisk uthållighet premieras. Där triumferar ungdomen. Det finns ingen spelare över femtio bland världens hundra högst rankade spelare. Det är den krassa verkligheten.

* * * * *

Igår blev det ett kvällsmål på Bohemia med större delen av svenska kolonin i Pardubice. Det var ett välkommet avbrott från min eremittillvaro i den mexikanska öknen. På La Posada Mexikana är jag en av väldigt få gäster. Det är jag och ett äldre tjeckiskt par som brukar inta frukost tillsammans. De är förmodligen inte intresserade av schack och jag skulle säkert inte kunna intressera dem för mina krämpor. Domningar i högerarmen gör att jag har svårt att skriva protokoll och det blir en smula pinsamt när jag tappar slagna pjäser på brädet. I högernäven har jag fortfarande känsel i tre och ett halvt finger och kan flytta pjäser med den handen, men pjäser som ska slås plockas numera med vänstran. Tre ronder till och sedan hem till Malmö och vårdcentralen. Jag orkar inte engagera mig i ombokning och tidigare hemfärd även om det nog vore det förnuftigaste.

Idag finns det bland annat möjlighet att följa Daniel Semcesen och Axel Smith i direktsändning. På menyn finns även exempelvis Carlsen-Vachier Lagrave (Biel) och Kramnik-Meier (Dortmund).

onsdag 27 juli 2011

Tårta men ingen poäng

När Judit Polgar fyllde år under Lag-VM i Ningbo uppvaktade arrangörerna med en tårta. Foto: chess-news.ru

Yasser Seirawan är en av världens vänligaste personer, men det finns gränser. När USA mötte Ungern vid Lag-VM i Ningbo spelade han mot Judit Polgar, som den dagen fyllde 35 år. Yasser vann och bad förmodligen om ursäkt efteråt. Någon poäng blev det inte, möjligen gav han henne en present av annat slag.

* * * * *

Som framgår av twitterflödet skyltar Magnus Carlsen efter sju ronder i Biel med ömsom 5,5 poäng, ömsom 16 poäng. Eftersom arrangörerna har bestämt att det är tre poäng för vinst och en för remi så är det väl den senare versionen som kan betraktas som den rätta. Hur man än räknar så är det ett strålande resultat som stärker hans förstaplats i världsrankingen.

Magnus skriver på sin blogg – länk under GM-bloggar i högerspalten – att dagens möte med tvåan Alexander Morozevitj kan komma att avgöra turneringens utgång. Tre ronder återstår.

* * * * *

Martin Lokander har så här långt gjort en drömturnering i Pardubice. Han värmde upp med fem ronder i Mästarklassen i Västerås och hade i förväg förklarat att han inte skulle spela de två sista ronderna. Han skulle i väg till Tjeckien och turneringarna överlappade. Med sitt blygsamma elo 2044 klarade han inte ratinggränsen i A-gruppen på 2200, men det fanns en möjlighet att betala 100 euro extra för en plats i det fina sällskapet. Väl där satte han i gång med en beundransvärd poängplockning. Efter gårdagens vinst mot GM Alexei Gavrilov (2481) ståtar Martin efter fem ronder med en prestationsranking på mastiga 2629. Wow.

Daniel Semcesen går också som tåget. Även han ligger på rätt sida om 2600-strecket. I dagens direktsändning kan du kolla in både Martin och Daniel.

För egen del övervägar jag av olika skäl att bryta turneringen. Att det går dåligt är bara ett av dem.

tisdag 26 juli 2011

Vladimir Kramniks återkomst

Vladimir Kramnik upplever en vändpunkt i Dortmund. Foto: www.chess-international.de

Efter att ha förlorat VM-titeln verkade det som om Vladimir Kramnik också förlorade mycket av spellusten. Han dalade på världsrankingen. Den pågående sexmannaturneringen i Dortmund framstår som en vändpunkt. Efter första hälftens fem ronder leder Kramnik på 4,5 poäng och har som framgår i högerspalten avancerat till fjärde plats på världsrankingen.

I femte ronden plockade Kramnik fram en nyhet i Grünfeldindiskt som han hade jobbat fram inför VM-mötet med Garri Kasparov i London 2000. Då fick han inte användning för den, men det fick han i partiet mot Anish Giri. Efter 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.cxd5 Sxd5 5.e4 Sxc3 6.bxc3 Lg7 7.Le3 c5 8.Dd2 Da5 9.Tc1 cxd4 10.cxd4 Dxd2+ 11.Lxd2 0–0 12.Sf3 e6 uppkom följande ställning:

Vladimir Kramnik – Anish Giri
Vit drar



Kramnik lät täckelset falla för 13.h4 och så småningom vann han partiet. Här är partiet genomspelbart. Du kan spela igenom samtliga partier från Dortmund, Biel och Lag-VM – länkarna finns under Aktuella partier i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Det var en evighet sedan det var skoj att spela schack, närmare bestämt tre dagar sedan. Efter gårdagens parti i Pardubice vill jag mest av allt åka hem och förbereda det tal som jag ska hålla till min kära dotter Moa på hennes bröllop om ett par veckor. Det ska genomsyras av innerlig värme, vilket är en känsla som känns väldigt avlägsen efter gårdagens katastrof. Vad tjänar det till att studera partier, bygga öppningsrepertoar och träna kombinationer när det bara blir skit av alltihop? Under ett par timmar i den stora sporthallen tog jag ett halvdussin inteckningar i Klåpartiteln.

Jean-Louis Lalande - Lars Grahn
Vit drar



Fransmannens kroppsspråk antydde att han tänkte ge upp. Att mitt antagande var korrekt bekräftade han efteråt. Jag satt kvar vid bordet för att vara till hands när han ville skaka hand och signera protokollen. Jag började snegla åt partierna till vänster och höger för att sysselsätta mig med något medan jag väntade. När det hade gått tio minuter började jag tycka synd om honom; vilka helvetes kval han måste genomlida. Förlora pjäs efter 22 drag med vit.

Så plötsligt sträckte han fram näven – men inte för att ge upp. Han gjorde ett drag. Det gick snabbt upp för mig vad han hade i kikaren: en damfångst. Till att börja med noterade jag att jag skulle få minst två torn för damen, och snart förstod jag att det skulle bli mycket mer. Finurligt men otillräckligt.
24.Sd2 Dxa2 25.Sb3 Sxe4
Det går ju inte att slå springaren för gaffeln på e2. Läget under kontroll, det är en fortsatt vacker dag.
26.Dxc6


Här såg jag 26...Sxg3 27.fxg3 Se2+ 28.Kh1 Tac8 och min dam kommer ut i friska luften, men tyckte ”rent allmänt” att det var onödigt att öppna linjen mot f7. Att sluta räkna och gå på allmän känsla är något som jag kommit att ägna mig åt när jag redan har räknat in poängen. Det har blivit min lilla specialitet. Efter varianten i fråga är svart helt torn över och det finns inget motspel på f-linjen.
26...Sf6?
Idioten Grahn anmäler sig till tjänst. Men det är fortfarande vinst. Det krävs fler dumheter för att spoliera ställningen, men lagerhållningen på den avdelningen är garanterat god. Och lagerförmannen tycks inställd på att hyllorna ska tömmas.
27.Ta1


Min första tanke var att spela 27...Tad8 med indirekt matthot på första raden. 28.Dxa2 besvaras alltså med 28...Td1+ 29.Sf1 Se2+. Inga konstigheter. Men så tänkte jag att ”rent allmänt” måste det vara bättre med ytterligare en vit lätt pjäs på första raden när mitt torn ändå är på väg till d1. Efter 27...Tad8! är det lätt vinst, till exempel 28.h3 Db2 29.Lc1 Td1+ 30.Kh2 Txc1 eller 28.Lxf4 Dxa1+ 29.Sxa1 Td1+ 30.Sf1 exf4 31.Dxc7 Tee1.
27...Db2? 28.Lc1 Dxa1 29.Sxa1 Tad8 30.h3 Td1+ 31.Kh2


31...Txc1?
Huvudlöst. Det är viktigare att rädda den egna svartfältaren, till exempel 31...S4d5 32.Sb3 e4 med avgörande fördel.
32.Sb3
Det hade jag missat i mina synnerligen ytliga betraktelser. Han räddar springaren med dubbelhot.
32...Td1 33.Dxc7 S4d4?
Det var viktigt att återupprätta kontakten mellan tornen med 33...Tdd8. Svart bör ändå kunna hålla ställningen efter partidraget, men vid det här laget var jag ett ynkligt vrak på mardrömshavet och efter ytterligare ett tiotal drag var tragedin fullbordad.

Här har vi Täbysyndromet med oförmågan att vinna vinstställningar i renodlad form. Hur bär man sig åt för att befria sig från detta gissel? I nästa månad hade jag tänkt spela i Wien eller Riga. Det blir varken eller. Kan du förstå att jag känner mig väldigt ledsen och inte särskilt sugen på att spela schack?

måndag 25 juli 2011

Hans Tikkanen Sverigemästare

Sverigemästaren Hans Tikkanen, Lunds ASK. Foto: Calle Erlandsson

Oj, vilken dramatik! Efter en inledande förlust mot Jonny Hector kom Hans Tikkanen tillbaka med bravur och när sista draget var gjort så stod han där med sitt första SM-guld. På något vis känns det som en logisk följd efter ett för hans del fantastiskt schackår. Bittert för Jonny som än en gång snubblade på mållinjen. Förra gången kom han ju tvåa på grund av sämre särskiljning än Emanuel Berg, som i sin tur har ännu större anledning att vara missnöjd med resultatet i Västerås.

Hans Tikanen vann inte bara SM, dessutom är han nu topprankad i Sverige.

* * * * *

Jag har inte haft tid att följa turneringen i Biel. Mycket tacksam när bloggläsare mejlar och berättar lite om vad som händer på olika arenor.

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana
Svart drar



Pierre Fogel: ”Jag tittade på partiet Carlsen-Caruana från Bielturneringen och lät samtidigt Fritz tugga på i bakgrunden. Efter 25.f4 (diagrammet) föreslår maskinen det oväntade 25...Se3+!. Springaren gör ett bungyjump ut i tomma intet, med idén att det vita tornet är överlastat efter 26.Txe3 Lxf4. Snygg geometri, eller hur!? Partifortsättningen blev i stället 25...Te6 26.Ld5 Tf6 27.Te4 och svart får bara en bonde för hästkraken. Han skulle ha gjort sig av med den medan tid var.”

Tilläggas kan att Magnus skriver inlägg om turneringen på sin blogg och att Sjakkfantomet kommenterar hans partier – fasta länkar under GM-bloggar och Övriga schacklänkar i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Anledningen att jag halvhjärtat följer hur det går för Magnus Carlsen i Biel är alltså att jag spelar med i B-gruppen i Pardubice. Igår mötte jag Sam Kassani, fjolårets svenske miniormästare. Mitt 1.f4 besvarades så snabbt att jag anade att han visste vad som var på gång. Jodå, han hade studerat mina inlägg om mina spelöppningsvanor här på bloggen när han preppade. Pierre Fogel parafraserar den amerikanska polisen: ”Allt som du skriver kan och kommer att användas emot dig”. Det är en bieffekt med att vara öppenhjärtig i dessa frågor. Men jag kan ändå inte klaga på utvecklingen i öppningen.

Lars Grahn – Sam Kassani
Vit drar



Personligt meddelande till kommande motståndare: om jag får upp den här ställningen igen så kommer jag inte att spela det lite naiva 15.g4 utan det rekorderliga 15.Lf3 följt av c2-c4 och Tc1. Uppfattat? I efterhand verkar det sinnesförvirrat att satsa på ett kungsangrepp i stället för att utnyttja svarts försvagade bondestruktur. Gång på gång missade jag möjligheten att spela c2-c4 tills Sam kunde kontra med c5-c4 medan mina aktiviteter på andra flygeln hade gått i stå. Han vann. Som sagt, sinnesförvirrat. Är det alltför långsökt att skylla på kalamarerna? Någon som vet om det finns en bra bortförklaringskatalog på nätet?

Som jag möjligen har påpekat på bloggen förut: jag möter hellre högrankade kluriga gubbar än lågrankade oberäkneliga juniorkometer.

Personligt meddelande till Calle: jag har funnit ett antikvariat i gamla stan. Är det någon bok eller tidskrift från forna Tjeckoslovakien som jag ska kika efter? Och vad gäller Axel Smith' tid på 100 m med flygande start: du betvivlade att den uppgivna tiden 10,3 var korrekt. Du hade rätt i princip, men inte på det sätt som du trodde. I själva verket var tiden 10,2! Och det var inte tidtagning med solur, utan med hjälp av det chips som varje löpare sprang omkring med. Axel berättade också att han var skolmästare på 100 m på högstadiet på 12,4 om jag minns tidsangivelsen rätt. Som fotbollsspelare verkar han påminna om MFF:s gamle högerytter Lennart Hansson: ingen supertekniker men snabb som attan. Och uthållig. Tror inte att Axel hade gjort bort sig om han hade fått chansen att vara med i Torshavn-MFF. (Det känns skönt att kunna lägga in dessa stycken som motiverar bloggnamnet ”Inte bara schack” och som smular sönder grannen Stellans argument att den borde heta ”Bara schack”.)

När jag ändå är i farten - personligt meddelande till min kära dotter Lisa: Bohemias specialitet är en rätt som de har döpt till ”Picasso”. Det är en härlig blandning av ryggbiff, fläskkött, kycklingbröst, olika svampar, chili och oliver. Efter denna rätt vinner man partier. Med alltför ordinära kalamarer och solen i moln är effekten den motsatta – det är gårdagens lärdom.

söndag 24 juli 2011

Sista ronden i Västerås

Bengt Lindberg är den stora positiva överraskningen i SM-gruppen. Han delar andraplatsen inför dagens slutrond med Hans Tikkanen, en halv poäng efter Jonny Hector. Foto: Peter Halvarsson

I fjol kom Jonny Hector tvåa i SM-gruppen med sämre särskiljningspoäng än segraren Emanuel Berg. Är det Jonnys tur att vinna SM idag? Han spelar svart mot Pontus Carlsson medan hårdaste konkurrenterna om slutsegern, Bengt Lindberg och Hans Tikkanen, möter varandra. Raffinerat.

Det har redan korats vinnare i juniorklasserna. Mattis Olofsson-Dolk vann kadett-SM och Martin Jogstad minior-SM. Dessutom har Eric Vaarala ett ointagligt försprång i JSM-gruppen. SM-gruppen nästa. Nils-Åke Malmdin ligger bra till för att vinna veteran-SM efter att ha besegrat Börje Jansson och Bengt Hammar i de senaste ronderna. I Mästarelit delas ledningen av Michael Wiedenkeller och Erik Blomqvist.

Nils-Åke Malmdin vann det extra viktiga partiet mot Börje Jansson i veteran-SM. Foto: Peter Halvarsson

* * * * *

I föregående rapport från Pardubice glömde jag att nämna en viktig detalj. När jag öppnade ögonen lördag morron och drog isär gardinerna på min kammare såg jag en klarblå himmel. Där steg min elostyrka med cirka 25 poäng.

Dagen innan hade jag efter en dålig rekognisering inför lunchen hamnat på en tråkig kinessylta. Efteråt var jag tvungen att be magen om ursäkt. Igår upptäckte jag till all lycka gamla stan och där fann jag det perfekta lunchstället, Restaurace Bohemia, som ligger på det vackra stenbelagda torget med byggnader i renässansstil. Från ett matställe mittemot strömmade rogivande klassisk musik på låg volym. Klok som jag är beställde jag in restaurangens specialitet och avnjöt den under parasollen. Mmmm. Där ökade min spelstyrka med ytterligare 25 poäng. För mig är en sådan uppladdning inför ett parti minst lika viktig som en partibaskoll.

Jag var följaktligen vid gott mod när jag slog mig ner för gårdagens parti, där min motståndare serverade desserten:

Pavel Krupica – Lars Grahn
Svart drar



Efter De1-e3 bjöd Krupica remi. Jag kom med det korrekta svaret på den inviten.
18...c5! 19.dxc5
Vit kan inte tillåta slag på d4, till exempel 19.Tfe1 cxd4 20.Sxd4 Lc5 21.S2b3 Txd4! 22.Sxd4 Db6 och springaren faller. Att ge bort bonden med 19.d5 är inte heller att tänka på.
19...Lxc5 20.De1
Enda chansen är 20.Lxf4, men efter 20...gxf4 21.Dc3 Le7 bör den halvöppna g-linjen ge svart klar fördel.


20...Sxh3+! 21.gxh3
Efter 21.Kh1 Sf4 fortsätter svarts angrepp och vit har förlorat en viktig bonde. Inför detta tröstlösa scenario slutade Krupica nog att tänka.
21...Dxg3+ 22.uppg.

I A-gruppen har Axel Smith avancerat till toppbordet där han idag spelar mot fjärderankade GM Viatjeslav Zachartsov. Du kan följa partiet i direktsändning – länk i den oumbärliga högerspalten.

lördag 23 juli 2011

Två ronder kvar i SM

Bengt Lindberg, SM-gruppens stora överraskning, besegrade Tiger Hillarp Persson i sjunde ronden. Foto: Stefan Alenius

Av någon anledning får Emanuel Bergs framträdande i Västerås mig att tänka på första VM-matchen mellan Ingemar Johansson och Floyd Pattersson den 26 juni 1959 i Madison Square Garden, New York. Här kan du se matchen. När Floyd golvades för fjärde gången var det uppenbart att han skulle förlora titeln. Detsamma gäller för Emanuel. Efter att ha varit golvad fyra gånger i Västerås har han inte ens teoretiska chanser att försvara sin titel med två ronder kvar att spela.

Idag hade jag gärna följt mötet mellan Jonny Hector och Nils Grandelius med direktkommentarer av Jesper Hall på videolänken, om jag inte varit engagerad på annat håll.

* * * * *

Det finns flera svenska spelare i Pardubice men jag har bara skymtat en av dem i den stora sporthallen, Axel Smith. Och när jag var klar med mitt parti skymtade jag inte heller honom. Det är som så ofta i dessa sammanhang: man har bättre koll på andra när man sitter hemma vid datorn än när man befinner sig mitt i smeten.

Jag har lagt till en länk till resultatservice från Pardubice under Aktuella turneringar och som framgår där vann Axel sitt första parti. Det skulle vara skoj om han kunde göra en Tikkanen, det vill säga komma tvåa i A-gruppen.

I mitt första parti (B-gruppen) hade jag fjäderpress men lyckades inte realisera fördelen. Remi. Dessvärre har jag drabbats av den allmänna elofrossan och studerar såväl mitt eget som motståndarnas elotal. Jag önskar att jag kunde befria mig från den åkomman och återgå till att spela bara för att det är skoj. Å andra sidan är det elogränser som i många fall dikterar i vilken grupp man får vara med och leka i. Det går inte längre att värja sig.

fredag 22 juli 2011

Åter i bloggosfären

Jonny Hector ligger fortfarande bra till i SM-gruppen med 4/6. Han delar ledningen med Nils Grandelius. Foto: Calle Erlandsson

Resan till Penzion La Posada Mexikana blev oväntat äventyrlig. Min resplan byggde på improvisation vilket jag ångrade en och annan gång under färden. Nästa gång tänker jag respreppa bättre. Om jag har samma tur i turneringen som jag hade med hjälpsamma mänskor kommer det att gå jättebra. En engelska som hade jobbat på Astra i Södertälje lotsade mig rätt i Prags metro – jag som inte ens visste att Prag hade en metro. På tåget till Pardubice kom jag i kontakt med två irländare som hade samma ärende som jag, så jag kom i alla fall av på rätt station. Närmare midnatt på en mörk ödslig bakgata i Pardubice stötte jag på ett rysk par som råkade bo på Penzion La Posada Mexikana och därför kunde visa mig vägen dit och släppa in mig. Jag utgick för övrigt felaktigt från att de var schackspelare.

Jag har kommit över grannen Stellans skräckskildringar om hettan och syrebristen i Pardubice. Det faller sig enkelt under regntunga skyar. Tur att jag tog med jacka och paraply. Incheckningen i turneringslokalen tidigare idag var en fröjd för en gammal turneringsarrangör. Fem stationer där man bland annat betalade startavgiften och hotellboendet. Det krävs förstås en bra organisation om man ska ta hand om ett par tusen festivalbesökare.

Nu ger jag mig ut för att finna ett mysigt lunchställe. Ronden börjar klockan 15. Återkommer.

* * * * *

I gårdagens rond i SM-gruppen fick vi se ett skolexempel på temat Tokiga tornet:

Tiger Hillarp Persson – Jonathan Westerberg
Vit drar



58.Tf7? Tb2+ 59.Kc5 Txa4! 60.Txa4 remi
Svart spelar 60...Tb5+ och schackar i eviga varv. Kungen är ju pattställd så tokiga tornet vill bara lämna brädet.

Efterlysning: SM-bilder.

torsdag 21 juli 2011

Pardubice nästa

Nu drar jag i väg till Pardubice och det är oklart hur det blir med bloggandet den kommande veckan. Då handlar det mer om internetförbindelser än om mitt spel i den tjeckiska schackmetropolen. För säkerhets skull ger jag ett direktsändningsschema för de närmaste elva dagarna. Länkarna finns under Direktsändningar och resultatredovisningen under Aktuella turneringar tar aldrig ledigt. Därutöver finns det som bekant en drös värdefulla länkar i den oumbärliga högerspalten. Vem vet, jag är kanske i gång med bloggandet i morgon igen. Det är svårt att vara avhållsam.

Torsdag 21 juli
Lag-VM i Ningbo kl 9 (rond 5)
Hangzhou kl 9 (rond 7)
SM i Västerås kl 14 (SM-gruppen kl 15)
Dortmund kl 15 (rond 1)
Sant Marti kl 16.30 (sista ronden)
Warszawa kl 17 (rond 8)
Biel fridag

Fredag 22 juli
Lag-VM i Ningbo fridag
Hangzhou kl 9 (rond 8)
Warszawa kl 11 (sista ronden)
SM i Västerås kl 14 (SM-gruppen kl 15)
Biel kl 14 (rond 4)
Dortmund kl 15 (rond 2)
Pardubice kl 15 (rond 1)

Lördag 23 juli
Hangzhou kl 5 (sista ronden)
Lag-VM i Ningbo kl 9 (rond 6)
SM i Västerås kl 14 (SM-gruppen kl 15)
Biel kl 14 (rond 5)
Dortmund kl 15 (rond 3)
Pardubice kl 15 (rond 2)

Söndag 24 juli
Lag-VM i Ningbo kl 9 (rond 7)
SM i Västerås kl 12
Biel fridag
Dortmund kl 15 (rond 4)
Pardubice kl 15 (rond 3)

Måndag 25 juli
Lag-VM i Ningbo kl 9 (rond 8)
Biel kl 14 (rond 6)
Dortmund kl 15 (rond 5)
Pardubice kl 15 (rond 4)

Tisdag 26 juli
Lag-VM i Ningbo kl 4 (rond 9)
Biel kl 14 (rond 7)
Pardubice kl 15 (rond 5)
Dortmund fridag

Onsdag 27 juli
Biel kl 14 (rond 8)
Dortmund kl 15 (rond 6)
Pardubice kl 15 (rond 6)

Torsdag 28 juli
Biel kl 14 (rond 9)
Dortmund kl 15 (rond 7)
Pardubice kl 15 (rond 7)

Fredag 29 juli
Biel kl 14 (rond 10)
Dortmund kl 15 (rond 8)
Pardubice kl 15 (rond 8)

Lördag 30 juli
Politiken Cup kl 14 (rond 1)
Dortmund kl 15 (rond 9)
Pardubice kl 15 (rond 9)

Söndag 31 juli
Politiken Cup kl 9 och 16 (rond 2 och 3)
Dortmund kl 15 (rond 10)

onsdag 20 juli 2011

SM i Västerås, del 5

Hans Tikkanen passerade 2600-strecket. Foto: Peter Halvarsson

Sicken rond i SM-gruppen. Inför femte ronden ledde Jonny Hector en halv poäng före Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson, men de förlorade mot Bengt Lindberg, Johan Eriksson respektive Hans Tikkanen. Det innebar att Hans kom ifatt och nu delar ledningen med Jonny på 3,5 poäng.

Tiger Hillarp Persson – Hans Tikkanen
Slutställningen



I tidsnödsfasen vände partiet ett par gånger. Tiger utförde sitt 40:e drag De7xb4 men hann inte ställa om uret i tid. Med den nya betänketiden finns det inte någon extrem tidsnöd – det finns alltid drygt en halv minut till varje drag - men Tiger överskred alltså betänketiden. Efteråt kom han in i kommentatatorrummet och förklarade att slutställningen är remi. Efter 40...b1D 41.Dxb1 Dxb1 42.Tf8 följt av Tf4 har vit en remifästning.

Min gissning att Tikkanen var Sverigeetta efter förra ronden stämde inte. Evgenij Agrest och Ferdinand Hellers hade två elopoäng mer än Hans, men efter dagens rond är jag rätt säker på att följande rankingordning gäller för det tio främsta:

1. Hans Tikkanen 2601
2. Evgenij Agrest 2599
2. Ferdinand Hellers 2599
4. Emanuel Berg 2589
5. Ulf Andersson 2582
6. Jonny Hector 2573
7. Slavko Cicak 2564
8. Tiger Hillarp Persson 2555
9. Nils Grandelius 2539
10. Pontus Carlsson 2500

Jag har räknat in turneringarna i Oslo, Albena, Barbera del Valles och hittills spelade ronder i Västerås.

* * * * *

Wenjun Ju leder i Hangzhou.

Viswanathan Anand är inte en särskilt aktiv världsmästare. Världsmästarinnan Hou Yifan, som ska försvara sin titel senare i år, är däremot mycket aktiv. Men det har gått trögt för henne de senaste turneringarna. Ett av problemen måste vara att hon inte vill avslöja sina bästa öppningsvarianter inför det kommande mötet med VM-utmanaren Humpy Koneru. Hou Yifan kom sist i New Dehli och nu ligger hon på undre halvan i damturneringen i Hangzhou efter sex av nio ronder. Det har blivit en vinst, två förluster och tre remier. Wenjun Ju leder på 5 poäng. Men Hou Yifans enda vinst är faktiskt mycket sevärd.

Hou Yifan – Marie Sebag
Sicilianskt (B 53)
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Dxd4 Sc6 5.Lb5 Ld7 6.Lxc6 Lxc6 7.Sc3 Sf6 8.Lg5 e6 9.Dd3 Le7 10.Sd4 Da5 11.Ld2 Dc7 12.0-0-0 0-0 13.f4 Tab8 14.f5 Ld7 15.g4 Tfc8 16.g5 Sg4 17.Thf1 Dc4 18.Dh3 Se5 19.Sf3 b5 20.f6 Lf8


21.g6! fxg6
Eller 21...Sxg6 22.Sg5 h6 23.fxg7 Lxg7 24.Sxf7 b4 25.Sxd6 Dc5 26.Le3 Dc6 27.Tf7 Lxc3 28.Dg2 Lg7 29.Sxc8 Kxf7 30.Sd6+ Kg8 31.Dxg6 med avgörande angrepp.
22.Sxe5 dxe5 23.f7+ Kh8 24.Tf3
Det hotar 25.Dxh7+ Kxh7 26.Th3 matt.
24...h6
Efter 24...g5 25.Dg4 hotar tornet att överta rollen som offer på h7. Det finns inte något hållbart försvar.


25.Lxh6
Vid det här laget fanns det flera vinstvägar.
25...gxh6 26.Dg4
Efter 26.Tg1 är det raka spåret, till exempel 26...Kh7 27.Txg6! B4 (27...Kxg6 28.Dg4+ Kh7 29.Dg8 matt) 28.Tff6 med matt.
26...g5
Det hade blivit besvärligare efter 26...Kg7, men efter 27.Tg1 g5 28.h4 Le7 29.Dh5 Dd4 30.Tgf1 Tf8 31.Tg3 bryter vit igenom.
27.Dh5 Kg7 28.Th3 Kf6 29.Txd7 b4
Eller 29...Df1+ 30.Sd1 Df4+ 31.Se3 Dxe4 32.Sg4+ Kf5 33.Sxh6+ Lxh6 34.Tf3+.


30.Dxh6+! Lxh6 31.Txh6+ Kg7 32.f8D+ uppg.

SM i Västerås, del 4

SM-gruppen i aktion. Foto: Peter Halvarsson

Jonathan Westerberg svarade för en frisk satsning mot Jonny Hector i fjärde ronden. Det blev en obalanserad mycket svårbedömd ställning. Jonny spelade med andra ord på hemmaplan och vann så småningom. Han är nu i ensam ledning på 3,5 poäng, en halv före Nils Grandelius.

Emanuel Berg råkade ut för tredje förlusten i följd och det var Tiger Hillarp Persson som fällde honom. Om jag har förstått det hela rätt, och det är inte alls säkert, så är Hans Tikkanen nu Sverigeetta (dagsaktuell ranking) efter detta:

Hans Tikkanen – Johan Eriksson
Vit drar



36.Ld4! Dxd4 37.Df7 uppg.

I JSM-gruppen bröts Eric Vaarlalas vinstrad av Jonatan Berggren, men Eric leder fortfarande. I Mästarelit leder Erik Blomqvist på 3 poäng. I Veteran-SM förlorade fjolårsmästaren Bengt Hammar mot Tomas Carnstam. Börje Jansson leder på 3,5 poäng.

Dagens mest anmärkningsvärda resultat i mina ögon. Malmö FF spelade 1-1 mot Tórshávn efter att ha legat under med 0-1. Häpnadsväckande. Tórshávn har inte någon topplacering i den färöiska ligan. Det är ju som om Jonny Hector skulle spela remi med, med, med ….. ja, fyll själv i.

Sveriges Television besökte SM i Västerås. Foto: Peter Halvarsson

tisdag 19 juli 2011

SM i Västerås, del 3

Jesper Hall och Tiger Hillarp Persson i kommentatorrummet. Foto: Stefan Alenius

Tre ronder avverkade och ledningen i SM-gruppen delas av Jonny Hector och Nils Grandelius på 2,5 poäng. Sverigeettan Emanuel Berg sackar efter en ny förlust, nu mot Hans Tikkanen. Två tredjedelar av turneringen återstår så det är för tidigt att sia om utgången.

På bilden ovan visar Tiger sitt parti mot Pontus. Och apropå det: från gårdagens diagramställning från det partiet har Jörgen Dalmau mejlat över en fräck remisväng. Efter 57.Txg1 finns 57...g5!? och nu måste svart hålla till godo med 58.Th1 Kg3 59.Tg1+ Kf3 och remi, för efter 59...Kh3? 60.a4 g4 61.Kf2! är det vit som vinner.

I tredje rondens parti mellan SM-gruppens två högst rankade spelare fick Hans Tikkanen till det:

Emanuel Berg – Hans Tikkanen
Svart drar



33...d3!
Nu lurar en damschack på b8. Med bondeframstöten kommer springaren på b5 ut på djupt vatten.
34.De7
Eller 34.Lxd3 Db8+ 35.g3 Sxd3 36.Dxd3 Lxb5.
34...Db8+ 35.g3 Se4 36.Sc7 dxc2 37.uppg.

I JSM-gruppen är Eric Vaarala ensam i topp efter tre raka, och i Mästarelit är det ovisst vem som ska bli remikung. Där ligger Michael Wiedenkeller och Johan Norberg sämst till med bara en remi var. I veteran-SM är det Börje Jansson som toppar med 3/3. Anledningen till varför Börje för evigt har en hederplats i mitt hjärta förklarade jag här.

Påminner om att det finns en länk till resultatservice från alla grupper i Västerås under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

I första ronden i Biel stärkte Magnus Carlsen sin ställning som världsetta. Partierna från Biel finns genomspelbara – länk under Aktuella partier. Dagsaktuell ranking för världstoppen finns också i högerspalten liksom Magnus blogg. Bland annat.

Någon som följer Lag-VM och kan tipsa mig om kul partiställningar därifrån?

måndag 18 juli 2011

SM i Västerås, del 2

Nils Grandelius hade anledning att vara glad efter andra rondens vinst. Foto: Calle Erlandsson

När Emanuel Berg kom in i kommentatorrummet och förklarade att det hade gått snett på hotellrummet så förstod alla vad han menade. Han hade råkade ut för en rälig prepp i partiet mot Jonny Hector. En viktig vinst för Jonny som bara förbrukade tio minuter för att spela upp en vinstställning.

Pontus Carlsson såg ut att duka under i ett slutspel mot Tiger Hillarp Persson men fick plötsligt räddningschanser. Men så var det det där med den ständigt återkommande tidsnöden.

Pontus Carlsson – Tiger Hillarp Persson
Vit drar



Här håller 57.Txg1 hxg1D+ 58.Kxg1 remi, men Pontus spelade 57.a4? och förlorade på tid. Slutställningen är förlorad för vit men vinstföringen är studieartad: 57...g5 58.Txg1 g4!! 59.a5 g3 o.s.v.

Nils Grandelius svarade för en fin mittspelsbehandling:

Nils Grandelius – Jonathan Westerberg
Vit drar



23.Lxc6! Lxc6 24.Sd5! Lxd5 25.cxd5 e5 26.Tdc2
Poängen med avvecklingen: vit äger c-linjen.
26...Kg7 27.Tc6 Db7


28.Txd6! Txd6 29.Dxe5+ Kg8
Eller 29...Tf6 30.Tc6.
30.Dxd6 Tf8
och i denna förlustställning förlorade svart på tid.

* * * * *

Idag måndag pockar Magnus Carlsen på uppmärksamhet - direktsändningslänken till Biel finns på plats i högerspalten. Samma starttid som i Västerås, det vill säga klockan två.

lördag 16 juli 2011

SM i Västerås, del 1

Fjolårsmästaren Emanuel Berg mot Pontus Carlsson. Foto: André Nilsson

I fjol sände jag direkt från kommentatorrummet i Sigemanturneringen med hjälp av Bambuser. Kul att se att SM-arrangörerna i Västerås också använder denna möjlighet och gör det i en förbättrad version (bättre mikrofon). Det är Jesper Hall som lotsar oss igenom SM-gruppens partier och som återkommer senare på kvällen med spelarintervjuer. Låt oss hoppas att fler turneringsarrangörer följer efter. Det är enkelt och billigt. Nästa gång är det Faluns tur att utnyttja de tekniska möjligheter som finns. Förhoppningsvis kommer ingen framtida SM-arrangör att ta ett steg tillbaka när det gäller direktsändningar på internet.

Emanuel Berg och Jonny Hector blev dagens vinnare i SM-gruppen och imorgon möter de varandra. Det kan i efterhand framstå som ett av de viktigaste partierna i striden om SM-titeln.

I SM-gruppen finns det tre spelare som är eller har varit Sverigemästare. Som André Nilsson påpekar finns det fyra av det slaget i Mästarelitgruppen. En av dem är Michael Wiedenkeller (1990) vilket leder fram till följande partiställning från dagens inledande rond:

Michael Wiedenkeller – Johan Norberg
Vit drar



Norberg offrade sina kantbönder och Wiedenkeller tog emot.
22.Lxa7 b6 23.c5!
Svart har försvagat sig på de vita fälten.
23...bxc5 24.Da6+ Kd8


25.Lxc5!
Ett skenoffer.
25...dxc5 26.Da8+ Dc8 27.Dxc8+ Kxc8 28.Txh3 Txf2 29.Th7


Dags att hämta andan. Vit har merbonde, en öppen linje och en farlig fribonde. Det räcker långt.
29...T8f7 30.Tdh1 Kd7 31.a4 c4 32.T1h6 Lb4 33.Txf7+ Txf7 34.Tc6 Lxc3 35.bxc3 Tf3 36.Txc4 Txg3 37.a5 Tf3 38.a6 Tf8 39.Tc6 g4
Det underlättar för vit, men han bör vinna även efter 39...Tg8 40.a7 g4 41.Tg6.
40.Tg6 Ta8 1-0
Efter 41.Th7+ vill kungen varken gå till sjätte eller åttonde raden men är så illa tvungen.

De övriga tre ex-Sverigemästarna i Mästarelitgruppen är Robert Åström (1996), Jan Johansson (1989) och Dan Cramling (1981).

Resultatservice från SM - länk under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

fredag 15 juli 2011

Helgguiden

Emanuel Berg med vinnartrofén efter fjolårets SM-triumf. Foto: Calle Erlandsson

Festen börjar imorgon. Inbjudningskorten har gått ut. Inget slipsförbud. En stor del av landets aktiva schackspelare är på väg mot Västerås mer eller mindre välpreppade. SM börjar alltså imorgon lördag. I skrivande stund står det 644 startande på räkneverket.

Om man studerar övre halvan av startfältet i SM-gruppen så får man bilden av en drabbning mellan fjolårsmästaren Emanuel Berg och Skåne.

Emanuel Berg, Burgsvik Alva SK 2604
Hans Tikkanen, Lunds ASK 2596
Jonny Hector, Limhamns SK 2568
Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2547
Nils Grandelius, Lunds ASK 2542
Pontus Carlsson, Sollentuna SK 2496
Pia Cramling, Sollentuna SK 2472
Johan Eriksson, Västerås SK 2401
Bengt Lindberg, Solna SS 2391
Jonathan Westerberg, Vallentuna SK 2313

Om tekniken fungerar blir det tjugo direktsända partier från varje rond.

Det finns ett par världsevenemang som står i skuggan av SM den kommande veckan, åtminstone i mina ögon. Jag tänker på Lag-VM i Ningbo samt superturneringarna i Biel och Dortmund (start på torsdag). Det finns säkert andra som placerar evenemangen på ett annat sätt på intresse-skalan.

Tio fyramannalag med en reserv har kvalificerat sig till Lag-VM. Jag listar dem i den ordning de slutade sinsemellan i fjolårets olympiad i Chanty-Mansijsk: Ukraina, Ryssland, Israel, Ungern, Kina, Armenien, USA, Azerbajdzjan, Indien och Egypten. Som en kuriositet kan nämnas att Sverige kom före Egypten i Chanty-Mansijsk, men här handlar det om att Afrika ska representeras av ett lag i detta sammanhang.

Den dubbelrondiga sexmannaturneringen i Biel, som inleds på måndag, försöker konkurrera om uppmärksamheten med följande startfält:

Magnus Carlsen 2821
Maxime Vachier-Lagrave 2722
Alexei Shirov 2714
Fabiano Caruana 2714
Alexander Morozevitj 2694
Yannick Pelletier 2587

Okej, det blir nog lika intressant som att följa alla SM-grupperna.

En del svenska spelare är i farten i utländska turneringar. Förutom dem jag har nämnt i tidigare inlägg finns en trio i Rethymnon. Deras poängskörd efter fem ronder: Peter Vas 4; Anders Livner 3,5 och Mikael Arnelind 2 poäng.

Jag flätar in en partiställning från Rethymnon. När jag ser namnet Dmitrij Svetusjkin så tänker jag genast på hur vackert Bjørn Brinck-Claussen avslutade mot honom i Lido Adriano. Här ett försök till rehabilitering:

Dimitrij Svetusjkin – Andreas Moen
Vit drar



22.Txe7! Dxe7 23.Lxg7+! Kxg7 24.Sf5+ uppg.

Miguel Najdorf bodde större delen av sitt liv i Argentina men föddes i Polen. Igår inleddes Najdorf-festivalen i Warszawa. Bland 98 deltagare i grupp A finns bland annat sexton stormästare och en trio från Solna SS: Petter Lindborg, Thomas Johansson och Peter Bjarnehag. Direktsändningslänk i den oumbärliga högerspalten och resultaten därifrån och från andra intressanta turneringar hittar du som alltid under Aktuella turneringar.