måndag 3 oktober 2011

Danmarkshelg

Trädgårdsfika i Frederiksværk – Calle Erlandsson, Jes Knudsen och Jens Kristiansen. Foto: LG

I lördags hängde jag med Calle Erlandsson över Bron och då var det inte Köpenhamn som var målet. Det var Louisiana som ställer ut Paul Klee och Cobragruppen. På vägen dit stannade vi till i hamnen i Rungsted för en brunch nära Sundet. Jag fick ta av mig jackan där i sommarvärmen. Kanske en av årets sista utesittardagar.

Sedan vidare till vackra Louisiana. När Paul Klee, tjugonånting, fann sina barndomsteckningar i ett vindsförråd blev han inspirerad att återuppta sin småbarnsteknik. Resultatet är inte nånting som ger supernäring åt min fantasi. Om jag fått chansen att ta med mig något hem så hade jag hellre kånkat iväg med något av det som Cobragruppen producerade, företrädesvis något objekt av Karel Appel. Men det var förbjudet att vidröra verken så det var inte ens lönt att fråga om man fick ta med något. Det fanns några verk av Asger Jorn som kunde ha gjort sig bra i mitt vardagsrum. Där hänger för övrigt ett par oljemålningar av Eugen Klenø. Jag har ett svagt minne av att jag läst nånstans att de båda stod framför stafflierna i samma ateljé i Paris, men medan Jorn engagerade sig i Cobragruppen och slog igenom med dunder och brak så fortsatte Klenø i en helt annan division.

När vi var klara med Louisiana fick Calle infallet att vi skulle besöka Jes Knudsen i Frederiksværk. Det visste Jes inte om men väl där lyckades Calle få kontakt och sedan anslöt sig Jens Kristiansen. Det blev en fin eftermiddag med våra danska schackvänner. Jag berättade om en idé som jag har haft ett par veckor: att starta en pdf-tidning med Nordisk schackhistoria. När Schacknytt var som störst i mitten på 1980-talet kom mastiga en tredjedel av prenumeranterna från Danmark, Finland, Island och Norge. Jag är mycket tilltalad av den Nordiska vinkeln och där vid trädgårdsbordet hade jag hamnat i rätt sällskap. Finns det en marknad för en sådan pdf-tidning? Jag har varit i kontakt med flera utmärkta skribenter som kan tänka sig att bidra med artiklar. Jens var mer inne på att vi skulle satsa på en Nordisk schackhemsida. Oberoende vad så kommer det förhoppningsvis ut något gott ur de här tankarna.

Nästa dag åkte jag till Köpenhamn bara för att finna att flera av mina favoritkaféer har avslutat utesäsongen. I tidigaste laget, kan jag tycka. Jag vet inte om Ofelia på Skuespilhuset bara är tillfälligt stängt: ”Cafeen er desværre lukket Vi beklager Tak for jeres forståelse Mvh Ofelia”

Kära Ofelia, jag har kommit hela vägen över havet från ett annat land och vandrat genom den stora staden för att tillfredsställa mitt koffeinbehov här hos dig. Så avvisar du mig utan att ange något rimligt skäl. Tacka inte, du har inte min förståelse. Om du har gått i kloster så bara fram med det. Då vet jag åtminstone vad som gäller. Mvh Lars

Och Kultorvet ser fortfarande ut som ett kalhygge. Paludan fick duga men det blev inte mycket gjort, bland annat för att jag hade glömt mina läsglasögon.

* * * * *

Jag älskar när min kära kockdotter Lisa arrangerar fester hemma hos sig. Dagen efter brukar hon ringa mig och fråga om jag är intresserad av det som blev över. Det är ett skolexempel på en retorisk fråga. Hon vet att jag släpper allt jag har för händer – eller, ja, vänsternäven – och kommer som en oljad blixt. Nu har jag varvat hjortstek med olika mumsiga pajer och det kommer att fortgå ett par dagar till. Den här gången medföljde också vin och en stor påse kanelbullar.

Jag har fattat minst två fantastiskt bra beslut i mitt liv. Det ena när jag tog mod till mig och ställde upp i en februarilovsturnering första gången nån gång i slutet av 1950-talet (och blev fast), det andra när jag beslöt mig för att kolla upp kockskolan i Köpenhamn och rekommendera Lisa att genomgå utbildningen där.

* * * * *

På fredag ska jag också på fest. Eller ja, fest och fest, jag har fått audiens hos handkirurgiska kliniken i Malmö. Det blir väl en undersökning första gången jag är där, men sedan hoppas jag att de slipar knivarna och befriar mig från obehaget. Då överväger jag att ta med en kylväska med champagne till operationssalen. Jag har gått omkring med den eländiga högernäven sedan mitten av juli och vill få chansen att börja spela schack igen och låta fingrarna dansa på ett tangentbord utan smärta.

Jag måste för övrigt vara i stridsdugligt skick till den 30 oktober. Då är det seriepremiär i Danmark och jag ska debutera för Damhus Skakklub. Jag vill så gärna komma i gång på allvar igen. Jag längtar.

* * * * *

När jag skummade igenom ett nyhetsbrev från ECU blev jag lite överraskad när jag upptäckte vem som blivit ny Fide-delegat för Ungern. Det är Gusztav Font, Judit Polgars man.

* * * * *

Nu förstår jag varför Emanuel Berg ersatte Jon Ludvig Hammer på Oslo Schakselskaps förstabord sista ronden i Europacupen. Hammer skulle naturligtvis skynda hem för att inte missa första ronden i Oslo Chess International som började igår. Det planeras direktsändning från och med rond 2 ikväll med start klockan 16.30 – länk i den oumbärliga högerspalten.

Här en partiställning från Europacupen medan Hammer fortfarande var med i leken:

Jon Ludvig Hammer, Oslo Schakselskap – Ahmet Can Yurtseven, Isek Aquamatch S.C.
Vit drar


31.Txf7!?
Det bäddar för ett par kraftfulla förbundna fribönder.
31...Txf7 32.Dxe6 Tf5 33.Dd5 h5 34.De4 h4 35.Lf4 Df8 36.g3 Lxe5!
Inledningen på en lyckad räddningsmanöver.
37.Lxe5


37...Txa4! 38.Txa4
Med remi. Enda vinstförsöket är 38.Db7+, men efter t.ex. 38...Kg8 39.Dd5+ Kh7 40.Tg2 hxg3+ 41.Kxg3 Th5 42.Kh2 Tah4 har svart motspel så det räcker och blir över. Inte 42...Txh3+? 43.Kg1! och svart kan känna sig lurad.
38...Tf2+ 39.Kg1 Tf1+ 40.Kh2 Tf2+ 41.Kg1 Tf1+ 42.Kh2 Tf2+ 43.Kg1 remi

* * * * *

Veselin Topalov gör ett slags comeback idag. Han är i Dublin där han ska spela klocksimultan (tvåtimmarspartier) med start klockan 19 mot ett irländskt lag bestående av GM Alexander Baburin, IM Sam Collins, IM Alex Lopez och IM Mark Quinn. Direktsändning – länk o.s.v.