torsdag 20 oktober 2011

Mastig prestationsranking

Xue Zhao är utan konkurrens i Naltjik. Foto: nalchik2011.fide.com

Undrar just vem som ståtar med tidernas högsta prestationsranking i låt oss säga en turnering med minst nio ronder. Förmodligen skulle kinesiskan Xue Zhao stå sig bra på en sådan lista. Hon har 9,5 poäng på de tio spelade ronderna i damernas GP-turnering i Naltjik. Inför morgondagens slutrond har hon en prestationsranking på mastiga 2974! Xue Zhao har 3,5 poängs försprång till tvåan Ju Wenjun, som hon möter imorgon.

I min bokhylla finns Bent Larsens ”Tre points forspring” som han skrev efter att ha vunnit Clarinturneringen i Buenos Aires 1979 i stor stil. Nu skulle det kunna bli aktuellt med en bok med titeln ”Fyra och en halv poängs försprång” beroende på hur det slutar i morgon och på vad Xue Zhao känner för ett sådant bokprojekt. Något säger mig att hon inte har några planer i den vägen, för på presskonferenserna talar hon blygsamt om turliga vinster. Avslutningen mot exvärldsmästarinnan Alexandra Kosteniuk ser i alla fall resolut ut:

Alexandra Kosteniuk – Xue Zhao
Svart drar31...Txf3! 32.gxf3 Dd2+ 33.Kg3
Här är 33.Kg1 Lc7 lika hopplöst.
33...Lc7+ 34.f4 Lxf4+ 35.Kh4 Lg5+ 36.Kg3 Lh4+ 37.uppg.

Om du vill spela genom hela partiet så behöver jag väl inte påminna om att lämplig länk finns under Aktuella partier i den oumbärliga högerspalten?

Xue Zhao är rankad åtta i turneringen, så här kan man verkligen tala om ett högst anmärkningsvärt resultat. Vid senaste dam-VM (2010) slogs hon ut i semifinalomgången av Hou Yifan, som ju sedan gick vidare och tog hem VM-titeln.

* * * * *

Nick Pert leder Guernsey Open på 4 av 4 efter att ha besegrat Tiger Hillarp Persson i fjärde ronden. Det kan bli tufft för Tiger att komma i fatt, det är bara tre ronder kvar att vinka på.