onsdag 5 oktober 2011

Karpovturneringen i Poikovskij

Alexander Onischuk och Sergej Karjakin väntar på att Anatolij Karpov ska utföra första draget i turneringen. Foto: Chess-News.ru

Sergej Karjakin måste ha haft goda skäl att tacka nej till Grand Slam-finalen (där han ersattes av Paco Vallejo) och i stället ställa upp i Karpovturneringen i Poikovskij, som startade igår. Turneringen har alltså fått sitt namn efter exvärldsmästaren Anatolij Karpov och den arrangeras för tolfte gången. Karjakin är topprankad. Som framgår av resultatredovisningen – länk under Aktuella turneringar i doh – inledde Karjakin med remi mot Alexander Onischuk.

Dmitrij Jakovenko var en av gårdagens två förlorare i Poikovskij, men det hade inte behövt vara så.

Fabiano Caruana – Dmitrij Jakovenko
Svart drarTornet på g5 står trångt men problemen kunde ha lösts med 44...h5!. Om vit slår bonden så är svarts torn genast aktiverat, och efter 45.f3 hxg4+ 46.fxg4 Txe3 47.Dxe3 g6 är tornet på väg ut i friheten. Då är remi ett rimligt resultat.
44...Tb3? 45.Txb3 Dxb3 46.De4! uppg.


Hotet f2-f4 är avgörande, t.ex. 46...h5 47.f4 Txg4 (47...hxg4+ 48.Kh4) 48.De8+ Kh7 49.Dxh5+.

* * * * *

Det finns numera direktsändningslänkar till exempelvis kroatiska lagmästerskapet med massor av intressanta partier och en stark öppen turnering i Kina. Och imorgon drar andra delen av Grand Slam-finalen igång i Bilbao. Elitserien startar i helgen och det har utlovats direktsändning från Rådhushallen i Malmö. Det här tar aldrig slut.