söndag 30 oktober 2011

Debuten i Damhus Skakklub

Bornholms Skakklub mot Damhus Skakklub i danska division 2. Jag sitter tredje från höger i blått. Observera min nya spelstil – inga armbågar på bordsskivan! Foto: Bent Kølvig

När man ska iväg till ett tävlingsparti kan det vara en god idé att ha en checklista på vad man ska ha med sig och sedan bocka av. Kopiera gärna min lista, som innehåller tre viktiga punkter:

1) En kulspetspenna. (Två stycken om man befarar att den första inte fungerar.)
2) En hyfsad spelöppningsrepertoar.
3) En bra ursäkt för en eventuell förlust. (Två stycken om man befarar att den första inte fungerar.)

Beträffande punkt 3: jag är oftare åskådare än spelare och vet att många förlorare producerar sina ursäkter först efter partiet, och då blir det ofta att de plockar fram två ställningar (av ungefär fyrtio) där de missade att utföra ett kanondrag. Dessa spelare får sällan mitt medlidande. Jag är luttrad. Här menar jag att det är bättre att förbereda den kommande ursäkten i god tid före partiet. Då kan man slipa på den och få fram de rätta pinade anletsdragen framför en spegel.

Idag debuterade jag för Damhus Skakklub i danska division 2. Samling på Kastrup och sedan flyg till Rønne på Bornholm. Jag hade bland annat med mig två kulspetspennor, ett hum om hur jag skulle ställa upp mig, och led därutöver av sviterna efter onsdagens kirurgingrepp i min spelarm. Jag har sällan haft en bättre ursäkt. Jag var mer nöjd med den än med min öppningsrepertoar.

Kulspetspennan fungerade och jag fick inte någon större användning för ursäkten. Det blev en solid remi med svart vid andrabordet. (Men matchen förlorades.) Då uppstår en angelägen fråga: kan man sätta in oanvända ursäkter på ett ursäktskonto och ta ut dem vid ett senare tillfälle? Det låter dessvärre rimligt att de har ett bäst före-datum.

När jag sneglade på brädet bredvid (bord 1) såg jag något välbekant, en fet gammal spelöppningsgroda.

Søren Boeck Petersen, Damhus Skakklub – Ib Andersen, Bornholms Skakklub
Franskt (C 10)
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sd2 dxe4 4.Sxe4 Ld7 5.Sf3 Lc6 6.Ld3 Sf6?!
Lasse Karlsson har haft den här varianten som svart på sin öppningsrepertoar, men då var han noga med att spela Sbd7 innan han drog Sgf6.
7.Sxf6+ Dxf6? 8.Lg5 Lxf3 9.Dd2!


Damfångst, på 9...Dxd4 finns ju 10.Lb5+. För Søren hade diagramställningen nyhetens behag, han hade inte sett fällan förut. Efter partiet framkastade jag gissningen att det finns ett tiotal partier i Mega Database med denna ställning. Nu har jag kollat: det finns sexton. Svart får en del trä för damen men inte tillräckligt, och det är besvärande att kungen har fastnat i centrum.
9...Lxg2 10.Lxf6 Lxh1 11.Le5 Sc6 12.Lxc7 Sxd4 13.0–0–0 Lc6 14.Df4 Sb5 15.Le5 a6 16.a4 Sa7 17.Dd4 Ld5 18.c4 Sc6 19.De3 Sxe5 20.cxd5 Ld6 21.dxe6 0–0–0 22.e7 Tde8 23.Lf5+ Kc7


24.Txd6 uppg.