måndag 17 oktober 2011

Morozevitj mot turneringsseger

Jevgenij Tomasjevskij mot Alexander Moisejenko i Saratov. Foto: Chess-News.ru

Med tre ronder kvar att spela i Saratov leder en inspirerad Alexander Morozevitj en och en halv poäng före Jevgenij Tomasjevskij. Den senare fick en hjälpande hand i gårdagens rond:

Jevgenij Tomasjevskij - Alexander Moisejenko
Svart drarSkälet till att Moisejenko inte spelade 57...Ta2 var naturligtvis att han fruktade springarmanövern till g2 via e1. Hans kung står som synes en aning trångt. Han försökte något annat:
57...Lg1+? 58.Kg2 Le3 59.Se5
Springaren kan sikta in sig på f3 i stället.
59...Tg1+ 60.Kh2 Tg3 61.Sf3+ Txf3 62.Txf3 uppg.

57...Ta2! hade däremot gett räddningschanser. Efter 58.Se1 Txe2+ 59.Sg2+ Txg2+ 60.Kxg2 d3 61.Txd5 d2 uppkommer följande ställning där svart till skillnad från i partiets slutställning har en fribonde:


Den här ställningen är objektivt sett vunnen för vit men det krävs subtila tempomanövrer för att lyckas köra hem det, och svarts försvarsspel är rätlinjigt: löparen ska försvara bonden från diagonalen e3-h6 och kungen ska försöka stå i vägen för kantbonden. Om vit sköter sina kort rätt, vilket alltså inte är lätt, så kan han framtvinga den här ställningen med svart vid draget:


Har vit klarat den komplicerade vägen ända dit, så klarar han säkert även sista sträckan fram till vinsten. Men remi är nog ett troligare resultat efter 57...Ta2!.

* * * * *

Min skarpsynte granne Stellan upptäckte en notabel Bundesligadebut i SF Berlin i söndagsronden. Världstrean Levon Aronian dök upp på andra bordet, hans första framträdande efter Grand Slam-finalen. Man kan ju undra hur välpreppad hans motståndare Laurent Fressinet var. Aronian vann i alla fall partiet och SF Berlin segrade mycket överraskande med hela 6-2 mot Werder Bremen, ett lag som betraktats som ett av de starkaste hoten mot mästarlagen OSG Baden-Baden. Ännu mer överraskande var att just OSG Baden-Baden med Peter Svidler i spetsen förlorade mot SV Mülheim Nord i ronden dessförinnan. Slutsatsen får bli att Bundesliga är en ovanligt öppen historia den här gången.

Det blev som synes fyra söndagsremier för svenskkvartetten. Ni som följde direktsändningen kan intyga att det var fyra intressanta partier.

* * * * *

Glädje och lättnad – när dottern Lisa ringde från Indien och berättade att allt är okej. Hon ska vara där i en och en halv månad. Lättnad – när handkirurgiska kliniken gav mig ett datum i slutet av månaden för operation. Drömscenario – jag ska till en massör i eftermiddag som ska försöka trolla bort min tre månader gamla nervinklämning, och om det lyckas blir det champagne och återbud till kirurgen. Sådant finns väl inte?