onsdag 19 oktober 2011

Morozevitjs återkomst

Alexander Morozevitj segrade i Saratov med god marginal. Foto: Chess-News.ru

Kontrasternas man. Vi minns hur det gick för Alexander Morozevitj i tredje omgången i världscupen: han förlorade första partiet mot Alexander Gristjuk och var tvungen att spela på vinst med vit i andra matchpartiet för att om möjligt få till ett särspel. Det gjorde han inte. Moro bjöd remi efter tolv drag. Gristjuk var häpen, åskådarna var häpna.

I sista ronden i Saratov kunde Moro ha säkrat turneringssegern med remi mot Michael Roiz, som dessförinnan hade noterat tio remier. Det gjorde han inte. Moro var ute efter att vinna partiet – och det gjorde han. Det gav 1,5 poängs marginal till tvåan Jevgenij Tomasjevskij. Samtliga partier från Saratov finns genomspelbara – länk under Aktuella partier i den oumbärliga högerspalten. I högerspalten finner du också dagsaktuell ranking för världstoppen, och som framgår av den är Moro åter med i topp tio. Det är säkert många som välkomnar den återkomsten.

* * * * *

Axel Smith vann ju Norgemästerskapet i somras, men Norgemästare kunde han inte bli. Men det finns andra vägar att ordna mästartiteln. I helgen som gick var Axel med om att vinna norska lagmästerskapet med Kristiansund SK. Här finns resultat.

Och när vi ändå är inne på norska avdelningen. Här en länk till det program av Skavlan där Magnus Carlsen dyker upp efter 21 minuter.

* * * * *

Massage kan säkert vara bra men hjälper inte när man har en inklämning av ulnarisnerven. Kirurgen kan börja slipa knivarna.