lördag 8 oktober 2011

Elitserien, rond 2

Alexander Sjimanov har öppnat med två vinster på Team Vikings förstabord. Foto: Calle Erlandsson

Ah, man ska inte förta sig. Det kan uttalas på sävlig skånska och läggas i Jonny Hectors mun. När hans motståndare idag, Peter Heine Nielsen, hade gjort sitt 60:e drag var det dags att plocka fram nya partiprotokoll och fylla i namn etc. Jonny hade det blanka protokollet i näven och tittade på det det i ett par sekunder innan han frågade Peter om de skulle ta remi. Eftersom ställningen var stenremi var det inte mycket att resonera om. Reglerna föreskriver att man ska bjuda remi först efter att ha gjort ett drag men varför förta sig? De partiprotokollen kan användas imorgon i stället.

Det blev många remier i matchen mellan SK Rockaden Stockholm och Limhamn. Det var Limhamnsjunioren Linus Johansson som bröt raden med sin vinst mot Jacob Henriksson. Så än en gång stod Limhamn för rondens överraskning: igår genom att förlora mot Solna, idag genom att besegra SK Rockaden. Om promenaden hem med grannen Stellan igår präglades av undergångsstämning så präglades den idag av - finns ordet övergångsstämning? Här rör det sig i båda fallen om överdrifter, men det är sådan fabulering man får ägna sig åt när verkligheten ter sig alltför vardaglig.

Lunds ASK och Team Viking vann i alla fall programenligt även i andra ronden. Här en partiställning från Team Vikings match:

Rasmus Janse, Västerås SK - Pontus Carlsson, Team Viking
Svart drar


Vits rockader är förhindrade och Pontus fann ett effektivt sätt att utnyttja det.
18...Se5!! 19.dxe5 Dc2 20.Dxc2
20.Db4 faller på 20...Dd3.
20...Txc2 21.Lb3 Tcxd2 22.Td1
Det duger inte riktigt men det gör å andra sidan ingenting för vit i det här läget. 22.Ta2 T2d3 är också hopplöst.
22...Te2+ 23.Kf1 Tb2+ 24.Ke1 Tc8 25.Td2
På 25.La4 följer 25...b5.
25...Txb3 26.uppg.

Samtliga partier från rond 1 genomspelbara.
Samtliga partier från rond 2 genomspelbara.

* * * * *

Idag startade en stark tolvmannaturnering i Saratov med Ruslan Ponomariov och Alexander Morozevitj som topprankade. Som framgick av direktsändningen slutade alla partier i första ronden remi.