måndag 24 oktober 2011

Mirakulös räddning i Bastia

Det ser ut som ett tryckfel och det är det också. Jag talar om en anmärkningsvärd uppgift i tabellställningen efter tre ronder i Bastia. Enligt tabellen finns det en katt bland hermelinerna som har tre poäng efter tre ronder, den fjortonårige ukrainaren Alexander Pesotskij som skyltar med elotalet 1199. Jag var tvungen att göra en koll på Fide och ser där att elotalet i själva verket ska vara 2003. Det låter lite rimligare.

Dagens mest spektakulära parti i direktsändningen utmynnade i en mirakulös räddning:

Nadev Egozi – Nenad Sulava
Vit drarVit har ett rejält materiellt övertag, det gäller bara att avvärja matthotet mot h2. Det kan göras på tre sätt: ett fräckt, ett rekorderligt och ett fullständigt misslyckat. Första alternativet är 39.Dg1!, t.ex. 39...Txg1+ 40.Txg1 Kf6 41.Lf8 och svart kan tacka för sig. Andra rekorderliga alternativet är 39.Lg1 och svart kan ge upp efter 39...Dh3 40.Df1. Egozi valde det tredje alternativet:
39.Sf1?? Dh3!!
Det hotar helt enkelt 40...Txh2+ 41.Sxh2 Dg2 matt.
40.Ta2


Det ser kanske ut som om vit därigenom avvärjer matthotet på andra raden – och det stämmer till stor del. Efter 40...Txa2? 41.Dg3+ har vit slingrat sig ur greppet. Men ...
40...Df3!!
Ett djävulskt drag. Nu hotar det verkligen att slå på a2.
41.Se3
Nu kan det i alla fall inte bli matt på g2, men ...
41...Tg1+
Det går lika bra att slå på a2, men det blir ju en vackrare slutställning med himmelsvid materiell obalans.
42.Kxg1 Sh3 matt


Det tycks för övrigt vara lite si och så med resultatredovisningen från arrangörerna i Bastia. Det finns vissa motstridiga uppgifter. Förhoppningsvis blir det rätt till slut.

* * * * *

Som framgått i twitterflödet har arrangörerna i Wijk aan Zee presenterat deltagarna i de tre GM-grupperna. De kontakter som finns mellan de holländska arrangörerna och Sigemanfolket i Malmö innebär att det än en gång blir en svensk spelare i C-gruppen. Den här gången är det Hans Tikkanen som får chansen.

* * * * *

Det finns en ny form av schackspel där fördelen riskerar att smälta bort. Se här. Dessa pjäser passar nog bäst i ett glas med dryck som ska drickas kall.

* * * * *

Befrielsen är nära. Två dagar till operationen.