måndag 30 mars 2015

Särspel väntar för Pia Cramling

Natalia Pogonina, dagens vinnare i Sotji. Foto: sochi2015.fide.com

Tre matcher i rad har Natalia Pogonina förlorat första partiet och sedan utjämnat. Mot Marie Sebag och Xue Zhao vann Pogonina sedan särspelet. Nu får Pia Cramling se till att mönstret inte upprepar sig. I dagens parti lyckades Pogonina komplicera spelet och undvika slutspel. Sista draget lät vänta på sig.

Natalia Pogonina – Pia Cramling
Vit drarDatorerna hade tvärsäkert förklarat att 38.Sd7+! skulle sätta punkt för partiet, men minuterna tickade iväg. Problemet är väl inte så mycket att beräkna konsekvenserna av det draget som att upptäcka att springaren faktiskt kan lämna sin utmärkta position på f6 för att offra sig någon annanstans. Hur som helst, efter runt fem minuter kom draget och Pia tog inte många sekunder på sig att sträcka fram näven och ge upp. Alternativen till uppgivet är 38...Txd7 39.Ta8+ Td8 40.Txd8+ Dxd8+ 41.Dg7+ och 38...Dxd7 39.Df6+ Df7 40.Dxh8+ Ke7 41.Txa7 matt. Hela partiet.

Nu väntar ett ovisst särspel. Det gör det även i den andra semifinalen. Harika Dronavalli hade ett tornslutspel med fyra bönder mot tre på kungsflygeln mot Maria Muzytjuk. Slutspelsböckerna säger att det lutar starkt åt remi men att det finns en del att spela om. Här betraktas Petrosian–Keres, Moskva 1951 som ett mönsterparti.

Semifinaler, andra partiet
Natalia Pogonina – Pia Cramling 1-0 
Dronavalli Harika – Maria Muzytjuk remi

Rapporter på chess.com och VM-turneringens sajt.
Här skriver Ian Rogers, en av världens bästa schackjournalister, bland annat om sexistiska kommentatorer på den ryska VM-sajten.