tisdag 9 juni 2015

Franska elitserien, Top 12 – rond 10

Paul Velten, den perfekte lagspelaren. Foto: grauduroi2015.ffechecs.org

I näst sista ronden slog Bischwiller vakt om vinstraden med seger mot Strasbourg med knappa 2–1. Anish Giri och Romain Edouard svarade för vinsterna, medan Arkadij Naiditsch förlorade mot Marie Sebag. Det har över huvud taget varit en besvärlig tävling för Naiditsch. Efter en inledande vinst har han noterat fyra remier och fyra förluster. Som framgick i twitterflödet för ett tag sedan har han växlat förbund från Tyskland till Azerbajdzjan; det har kanske blivit för många omvälvande händelser på sistone för att han ska kunna koncentrera sig på schackpartierna.

Med denna matchseger är det klart redan före sista ronden att Bischwiller vinner mästerskapet och att fjolårsmästaren Clichy får hålla till godo med andraplatsen. Clichy besegrade Evry Grand Roque, men på förstabordet förlorade Wesley So.

Wesley So, Clichy – Sergej Fjodortjuk, Evry Grand Roque
Vit drar


27.Sxc7!? Se5 28.cxd6
Vid första anblicken ser det kanske ut som om vit har tagit över, men skenet bedrar. Svarts torn är på plats i angreppets intresse och ska inte underskattas. Det finns taktiska hot i ställningen.
28...Sc8 29.d7


29...Sf3+!
En avgörande springarschack. Det är matt på gång.
30.Kf1
Eller 30.Lxf3 Le4+ 31.Kf1 Lxf3 och vit kan bara skjuta upp det oundvikliga slutet.
30...Ld3+ 31.Te2


31...Th1+! 32.uppg.

Paul Velten, Chalons-En-Champagne har tagit sin första GM-inteckning och sättet på vilket han har gjort det får honom att framstå som den perfekte lagspelaren: han har haft svart i samtliga nio partier! Månne det är första gången i schackhistorien som en spelare har tagit en GM-inteckning med idel svarta partier. Att någon har gjort det med idel vita partier håller jag dessvärre för troligt. 

* * * * *

Det är två månader kvar till Cellavision Chess Cup i Lund, men turneringssajten uppdateras redan flitigt. Idag bjuds det på en intervju med Pia Cramling. Det finns också intervjuer med Jacob Aagaard, Jonny Hector, Carl Fredrik Johansson, Stellan Brynell (alias grannen Stellan) och Jens Kristiansen.