söndag 28 juni 2015

Vismaturneringen – femte dagen

Vismaturneringen genomfördes i utmärkta lokaler på Elite Stadshotellet i Växjö. Foto: Lars O A Hedlund

En av de främsta målsättningarna med Vismaturneringen är att ge spelare rimliga chanser till inteckningar i de internationella titlarna. Det lyckades i fyra fall den här gången. En god utdelning. 

I GM-gruppen segrade Krasimir Rusev och Daniel Fernandez på 6,5 poäng. Med det resultatet tog Fernandez en GM-inteckning med en halv poängs marginal. Rasmus Svane lyckades också klara GM-normen på 6 poäng. Den unge tysken delade tredjeplatsen med de topprankade Jurij Solodovnitjenko och Emanuel Berg. För Emanuel blev det summa arton partier på tio dagar. Som Emanuel påpekade genomförde Tiger Hillarp Persson samma program, Svein Johannessens minnesturnering och sedan Vismaturneringen, förra året. Det låter som en härdningsprocess av det mer avancerade slaget.

I IM-turnering A säkrade Philip Lindgren sin andra IM-inteckning med remi i näst sista ronden. Han vann gruppen på 7 poäng. Den första inteckningen tog Philip i Vismaturneringen i fjol. Närmast för hans del väntar – och då talar vi schack – Mästarelitgruppen i Sunne.

Inför sista dagen stod Peter Golubka på sagolika sju av sju i IM-turnering B, men en förlust i näst sista ronden satte stopp för det perfekta resultatet. Det blev remi i sista ronden mot Tommy Andersson, men där missade ukrainaren en snygg vinst:

Tommy Andersson – Peter Golubka
Svart drar


Tornet på b8 står säkert eftersom vit inte kan spela Lxb8 och därigenom tillåta Ld4+ med matt i några drag. Men bonden på d6 hänger i alla fall.

Golubka spelade 28...Le5 och partiet utmynnade så småningom i remi. Det fanns en möjlighet att mobilisera svarts alla pjäser i angreppet med 28...Kh8! med idén Tg8. Då är vit försvarslös, till exempel 29.Dxd6 Tg8 (med hotet Ld4 matt) 30.Kf2 Le5 med damvinst eller Tg2 matt.

Golubka hade säkrat förstaplatsen redan efter lördagen, och i den gruppen gjorde även Johan-Sebastian Christansen ett anmärkningsvärt resultat. Efter tre nollor vann norrmannen sex partier i rad. Det gav honom andrapriset och en IM-inteckning.

Resultat och tabeller
GM-turneringen
IM-turnering A
IM-turnering B

* * * * *

Efter två ronder i Dortmund leder överraskande Liviu-Dieter Nisipeanu på 2 poäng. Mer om det imorgon.