onsdag 10 juni 2015

Franska elitserien, Top 12 – rond 11

Förre VM-kandidaten Andrei Sokolov, Mulhouse Philidor. Foto: grauduroi2015.ffechecs.org

Bischwiller var alltså klara seriesegrare redan före sista ronden och kunde kosta på sig att ställa över Anish Giri och Arkadij Naiditsch i den avslutande matchen mot Montpellier (med Axel Smith). Bischwiller fullbordade segersviten med vinstsiffrorna 3–0. Axel spelade remi med Philipp Schlosser.

Krishnan Sasikiran kom billigt undan den sista dagen i Grau-Du-Roi:

Krishnan Sasikiran, Grasse – Sebastien Feller, Evry Grand Roque
Svart drar


Den avlägsna fribonden ska vinna men först ska vits bondemajoritet på damflygeln neutraliseras. Efter 40...a6 kan svarts kung kasta en förtröstansfull blick mot f-bonden och ge sig på de vita bönderna. Men Feller snubblade när det var dags att verkställa.
40...f4? 41.c4!
Nu hinner vits bönder ställa till det för svart.
41...Kd4


42.a6!
42.c5 Kd5 43.a6! är bara en dragomkastning.
42...bxa6 43.c5 Kd5 44.Kf3 a5 45.bxa5 Kxc5


46.Kxf4 remi
Svarts kantbonde kan inte uträtta något underverk.

* * * * *

I fjol spelade Daniel Semcesen två turneringar i Indien med mediokert resultat varpå han åkte till Borlänge och blev Sverigemästare. Nu har han spelat med i samma turneringar i Bhubaneswar och Bombay och resultatet blev ungefär som i fjol. Det indiska äventyret kostade honom sammanlagt 38 elopoäng i fjol, den här gången fick han punga ut med 34 elopoäng.

Anmärkningsvärt är att liksom i fjol kom arton av Daniels tjugo motståndare från Indien. I Bombay var det åter tio indier av tio möjliga.

* * * * *

Erik Blomqvist å sin sida har förlagt sitt SM-genrep till Bulgarien, där han fick en olycklig start i Golden Sands med förlust mot slovenen Mitja Piskur. Det blev vinst i andra ronden. Förhoppningsvis har han snart kvalificerat sig till direktsändningen. Mladen Gajic har öppnat med remi och förlust. Länkarna finns på plats i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Willie Nelson om Emmylou Harris: ”Det finns två sorters män, de som är förälskade i Emmylou och de som ännu inte har träffat henne.” Apropå Polarpriset.

* * * * *

I kväll är jag inbjuden till en junioravslutning hos Malmö AS. Ungdomsledaren Olle Persson har lovat mig korv och musik.

Efter att ha vunnit kvalmatchen i våras mot Skara SS spelar MAS nästa säsong i superettan. Den gångna säsongen fanns Lars Schandorff i laget och inför nästa säsong förstärker man med ännu en dansk stormästare: sjufaldige Danmarksmästaren Sune Berg Hansen. Skoj att det finns ännu en förening i Malmö-Lund som satsar hårt.