söndag 14 juni 2015

Wesley So tog ledningen

Wesley So med sin mor i Prag. Foto: praguechess.cz

I andra matchpartiet i Prag hamnade David Navara åter i ett besvärligt slutspel mot Wesley So, och den här gången gick det inte att rädda. I en förlorad ställning kostade Navara på sig ett litet skämt:

Wesley So – David Navara 
Svart drar55...Td4!? 56.f6 uppg.
Det var ju olämpligt att slå tornet.

* * * * *

Med tanke på rankingskillnaden var Jonathan Westerberg skyhög favorit att vinna Salongernas Elo-turnering. Frågan var snarast om han skulle tappa någon poäng. Nope, han vann rubb och stubb, nio av nio. Förutom förstapriset belönades han med 7,4 elopoäng.

* * * * *

Imorgon inleds Norway Chess i Stavanger med en blixtturnering där den som vinner blir först att välja ett startnummer i huvudturneringen och så vidare. På tisdag är det dags för rond 1 och det är läge för hårdbevakning här på bloggen. Startfältet i rankingordning med deras placering i världsrankingen 1 juni inom parentes:

Magnus Carlsen 2876 (1)
Fabiano Caruana 2805 (2)
Vishy Anand 2804 (3)
Hikaru Nakamura 2802 (4)
Veselin Topalov 2798 (5)
Alexander Grisjtjuk 2781 (7)
Levon Aronian 2780 (8)
Anish Giri 2773 (11)
Maxime Vachier-Lagrave 2723 (28)
Jon Ludvig Hammer 2677 (61)

* * * * *

I oktober 2010 hade en bloggbesökare synpunkter på ordet ”dummerjöns”. Han visade sig själv vara en verklig dummerjöns som fegt nog valde att uppträda anonymt med sina efter hand allt mer hatfulla kommentarer (som inte publicerades på bloggen). Men det var möjligt att avslöja nättrollets identitet som det ju ibland är på detta internet. När han märkte att hans mejl var spärrade bytte han mejladress och han låtsades som ingenting hade hänt när jag träffade honom på Stockholms SF:s stora jubileumsfest och vid SM i Borlänge. Han hade inte vett att be om ursäkt.

Nu har den kände skuggfiguren hört av sig igen, återigen ”anonymt” och med en tillfällig mejladress. Hans budskap den här gången: den inbjudan som Stockholms SS har ställt samman till Hasselbacken Chess Open är gjord med glimten i ögat, det där om ”det största som hänt svenskt schack sedan 1866” ska inte tas på allvar och det borde vi alla förstå. Ett försök till försvar av ett eget påfund? Du gör både anrika Stockholms SS och dig sig själv en otjänst med denna övermaga historieförvrängning.

Jag förväntar mig bestämt att en arrangör av en större internationell turnering uppträder på ett seriöst sätt. Det finns inte något lustigt i att utge en turnering för att vara något som den absolut inte är. Degradera inte den stora schackfesten, som har goda förutsättningar att bli ett lyckat evenemang, med sådana onödiga dumheter.

* * * * *

Foto: Wikimedia Commons

Apropå Silvio Danailov (se fredagsinlägget): på bilden spelar han mot Ralf Åkesson vid junior-VM i Dortmund 1980. Ralf vann det partiet och slutade på sjätte plats. Han förlorade mot de tre främsta i mästerskapet: Garri Kasparov, Nigel Short och Ivan Morovic. När Ralf vann junior-EM i Groningen 1980/81 fanns Danailov åter bland dem som Ralf besegrade.