söndag 28 juni 2015

Vismaturneringen – fjärde dagen

Jurij Solodovnitjenko är på delad förstaplats. Foto: Lars O A Hedlund

Efter två remier den fjärde speldagen i Växjö fick Emanuel Berg - ”Nej, jag är inte trött.” - sällskap på förstaplatsen av Jurij Solodovnitjenko, Krasimir Rusev och Daniel Fernandez. Den senare behöver avsluta med 1 poäng på söndagens två avslutande ronder för att klara GM-normen, medan Rasmus Svane behöver 1,5 poäng för att nå det målet.

I IM-turneringarna finns det tre spelare som behöver vinna båda sina partier för att klara IM-normen: Anders Livner, Henri Pohjala och Johan-Sebastian Christiansen. I IM-turnering B har ukrainaren Peter Golubka redan säkrat förstapriset efter sju raka vinster.

Uppdatering: I näst sista ronden i IM-turnering A ordnade Philip Lindgren den remi han behövde för att säkra sin andra IM-inteckning. I samma rond säkrade Fernandez en GM-inteckning.

I följande ställning från IM-turnering A såg det ut som om Carl Cederstam Barsk konstruerade ett självmattsproblem i sjunde ronden:

Carl Cederstam Barsk – Nikolaj Milchev 
Vit drarEfter 72.Da4 kan svarts kung få svårt att slingra sig undan alla schackar. I stället följde 72.Kg4?? Dc8+ 73.uppg. Det är fullbordat efter 73.Kh4 g5 matt. Som sagt, det är ett hektiskt program och upplagt för tokiga beslut. Jo, det är bilösligt med Dc3-e1xg3 matt.

Resultat och tabeller
GM-turneringen
IM-turnering A
IM-turnering B