torsdag 25 juni 2015

Vismaturneringen – första dagen

Emanuel Berg i efteranalys med Stellan Brynell i kommentatorrummet. Foto: Lars O A Hedlund

Efter att ha spelat nio ronder på fem dagar i Oslo väntar samma schema för Emanuel Berg i Växjö. Det kommer att bli arton partier på tio dagar utan någon vilodag emellan. Risk för en överdos schack? Han fick i alla fall en bra start i Vismaturneringen med vinst mot Bjørn Møller Ochsner, som gav sig på en förgiftad bonde på d5. Det startade en avveckling där vits dam och merbonde var starkare än svarts två torn.

Topprankade Jurij Solodovnitjenko fick en ganska enkel resa mot Krasimir Rusev. Man kan förvänta sig en strid om förstaplatsen i första hand mellan Solodovnitjenko och Berg – om den senare står distansen ut.

Schacknationen Norge knyter stora förhoppningar till Aryan Tari, och visst såg det bra ut för honom i partiet mot Jonathan Westerberg.

Jonathan Westerberg – Aryan Tari 
Svart drar


Ska tornet slå på a2 eller c2? Båda möjligheterna verkar lovande. Men vänta lite, om han slår på c2 finns väl en springargaffel på a3 ...
20...Txc2 21.Sa3


21...Tc1!
Ah, 22.Sxc4 faller ju på 22...Te1+ med matt. Tari fick klar fördel i partifortsättningen men lyckades inte förädla den, Jonathan räddade en halv poäng.

Resultat och tabell