fredag 19 juni 2015

Norway Chess – rond 3

Det har hänt i flera turneringar att Magnus Carlsen har förlorat i tredje ronden och mot Anish Giri har han minusstatistik. Det var ett par ingredienser när Carlsen efter två förluster satte sig ner för tredje rondens parti mot just Giri. Men den här gången spelade världsmästaren upp en vinstställning, det fanns förutsättningar för en bejublad återkomst. I kommentatorstudion efteråt förklarade Giri att han var helt förlorad, men Carlsen lyckades inte knyta till säcken. Det dök upp ett gyllene tillfälle att avsluta snyggt, men det krävdes ett offer av ett slag som sannerligen inte var lätt att upptäcka.

Magnus Carlsen – Anish Giri 
Vit drar


Carlsen spelade 38.De4 och kampen gick vidare. Datorerna föreslår 38.Lf7+!!, till exempel 38...Kxf7 39.De4 Tg8 40.Dh7+ Kf8 41.Df5+ Ke8 42.Dxf4 Lxd5 43.Sxe5! dxe5 44.Txe5+ Kd8 45.Td1. Det är en variant som man inte kan förvänta att en mänsklig varelse ska upptäcka under tidspress.

Giri efter partiet: ”Jag har spelat hemskt dåligt men har haft väldig tur. Om jag börjar spela bättre kan jag vinna turneringen.”

Efter att ha spelat ett fint parti mot Carlsen i andra ronden gick det helt snett för Fabiano Caruana mot Hikaru Nakamura i tredje. Det innebar att de bytte plats på den dagsaktuella världsrankingen, nu är Caruana tvåa. Hans kommentar till det: ”Vem bryr sig?” Nakamura förklarade att förr i tiden kollade han regelbundet placeringen på världsrankingen, men det hade bara en negativ effekt på spelet. Nu struntar han alltså i den där listan. Det tycks vara en bra inställning.

I den skarpa Meranvariant som uppkom i partiet mellan Maxime Vachier-Lagrave och Veselin Topalov, med rockader på ömse flyglar, hade den senare bäst minne. MVL hade glömt sin hemanalys och bestraffades för det. I övrigt blev det två kampremier.

Som framgår i twitterflödet meddelade Carlsen att det inte var hans skull att brandlarmet på hotellet utlöstes. Det finns plats för humor även i krisen. Nu fick vi mer information om händelserna kring larmet. När hotellgästerna samlades utanför byggnaden var det bara två som tagit med sina bärbara datorer med dess värdefulla öppningsanalyser: Levon Aronian och Caruanas sekundant Vladimir Chuchelov. Vid sådana tillfällen gäller det att prioritera.

Chuchelov intervjuades i kommentatorstudion och berättade bland annat att Caruana inte sparar sina teorinyheter till kandidatturneringen. Det fungerar inte så. På det området krävs en ständig nyproduktion. Annars var Chuchelov rätt förtegen om hur hans arbetsdag i Stavanger ser ut.

Rond 3
Vishy Anand – Alexander Grisjtjuk remi 
Magnus Carlsen – Anish Giri remi 
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Veselin Topalov 0-1 
Levon Aronian – Jon Ludvig Hammer remi

Rondreferat på Chess.com, TWIC och Chessbase.
Poängställningen efter tre ronder:
Hikaru Nakamura och Veselin Topalov 2,5; Anish Giri 2; Vishy Anand, Maxime Vachier-Lagrave och Fabiano Caruana 1,5; Alexander Grisjtjuk, Jon Ludvig Hammer och Levon Aronian 1; Magnus Carlsen 0,5 poäng.

Rond 4 (fredag kl 16)
Alexander Grisjtjuk – Jon Ludvig Hammer 
Veselin Topalov – Levon Aronian 
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 
Anish Giri – Hikaru Nakamura 
Vishy Anand – Magnus Carlsen

Fjärde ronden ska genomföras i ett kloster. Spelarna är sannolikt väl informerade om det tillfälliga bytet av spellokal. Och apropå det har arrangörerna kommit med en officiell ursäkt för att spelarna inte fick bättre information om den nya betänketiden.

* * * * *

Jon Ludvig Hammer mot Laurent Fressinet i Oslo förra månaden. De möts nog igen i Helsingör nästa månad. Foto: Terjei Svensen, sjakkbloggen.no

Dags för lite sommarplanering. Midsommarfirandets höjdpunkt: mitt barnbarn Milton fyller två år på midsommardagen. Världens finaste kille.

Schackligt: jag ska pröva på något nytt i samband med Vismaturneringen i Växjö. Där drar man i gång på onsdag. Och om drygt fem veckor ser jag fram emot att vara åskådare på Politiken Cup i Helsingör, där det åter blir över 300 deltagare. Miljön på Konventum och det professionella genomförandet av den traditionella turneringen skapar härligt schackmys.

I Stavanger har Jon Ludvig Hammer sin kompis Laurent Fressinet som sekundant. I Politiken Cup är de topprankade konkurrenter. Turneringen kommer inte att bli det största som hänt Helsingörsschacket sedan tidernas begynnelse, men ändå ett mycket stark evenemang med bl a runt trettio stormästare på startlinjen.

Mellan Växjö och Helsingör har jag funderat på en turnering i Paleochora, som Björn Ahlander spelade med i i fjol och rekommenderar. Jag har tidigare vid ett par tillfällen upplevt hettan på Kreta i juli och tror att jag avstår. Men det skulle vara skoj att delta i en internationell sommarturnering.