torsdag 11 juni 2015

Tre raka för Erik Blomqvist

Erik Blomqvist har tätkänning i Golden Sands. Foto: Calle Erlandsson

Sådärja, Erik Blomqvist har kommit i gång i Golden Sands. Efter den inledande förlusten har det blivit tre vinster. Idag lyckades han komma in i ett slutspel med bra springare mot dålig löpare.

Cemil Can Ali Marandi – Erik Blomqvist 
Vit drar


35.Ka2?
Han borde inte ha spillt tid på att komma ur bindningen. Bättre är 35.Dd8+ Kg7 36.Dc7 med goda chanser att få i gång remimekanismen, till exempel 36...Dxg3 37.Lxf5 gxf5 38.De5+ Kg6 39.Db8 och vit håller remi.
35...Sxg3 36.Dd8+ Kg7 37.Dg5 De3 38.Lxg6


Önskedrömmen var förstås 38...fxg6 39.De7+ med evig schack, men ...
38...f6!
Det blir ett löparoffer, men inte alls som det var tänkt.
39.Da5 Kxg6 40.Dd8 Kf5 41.Dd7 Dc5


42.uppg.

* * * * *

Olle Persson skär upp en av schacktårtorna. Var och en fick två rutor, en vit och en svart (för egen del fick jag a4 och b4). Foto: Jan Staf

Det var skoj att vara med på junioravslutningen på Malmö AS igår kväll. Det var uppfriskande i tider när många andra gamla klubbar har försvunnit från kartan. Hallå, det finns hopp! Fast det krävs förstås att någon hugger i.

I januari förra året fanns det ett halvdussin juniorer i Malmö AS och verksamheten för dem var inte mycket att hurra för. Så kom Olle Persson in i bilden med ambitioner. Igår var det ett trettiotal juniorer i klubblokalen på Ahlmansgatan 20 B och jag är rätt övertygad om att de kommer tillbaka när sommaren är över och höstsäsongen tar vid. Igår var det musik av en damtrio från Kirseberg, Cherry Berries (Jo, Kirseberg – K:et uttalas med tje-ljud – har visst med körsbär att göra), många föräldrar på plats, korvar med bröd, drycker, två smarriga schacktårtor, minnesplaketter till alla juniorerna och chokladaskar till ungdomsledarna. Olle höll i tåtarna.

Jag frågade Olle hur juniorerna har kommit till MAS och han berättade att de flesta kommit via februarilovsschacket. Jag log, det var så jag själv kom med i en schackklubb. Det receptet fungerar uppenbarligen lika bra nu som för fyrtionio år sen. Vi fick veta att en gång i tiden var Olle mattelärare och Roger Magnusson, klubbens nuvarande ordförande, en av hans elever. Idag är Roger mattelärare och han har fått med två av sina elever i klubben. Här finns visst ett mönster.

Det berättas mer om avslutningsfesten på MAS blogg.