tisdag 16 juni 2015

Norway Chess – blixtturneringen

Maxime Vachier-Lagrave lämnade Leon, Spanien (där han förlorade finalmatchen mot Wei Yi, han som blir världsmästareom elva år) tidigt måndag morgon och kom till Stavanger fem timmar före blixtturneringens start. Det var inte mycket till sömn inför blixtturneringen – men den vann han med Hikaru Nakamura på andra och Magnus Carlsen på tredje plats. Det handlade om att komma på plats 1–5 för att få chansen att välja ett startnummer på övre halvan i huvudturneringen och därigenom få fler vita än svarta partier när allvaret börjar.

I kommentatorrummet i Stavanger fick Dirk Jan ten Geuzendam och Jan Gustafsson sällskap av Garri Kasparov. Det var mycket underhållande. Vi fick bland annat veta att Magnus Carlsen spelat fotboll redan före elva på måndag förmiddag. Då var det kanske inte så konstigt att han gjorde en del trötthetsfel vid brädet. Som framgår i twitterflödet var han inte nöjd med sitt spel. Nåväl, han får i varje fall fem vita partier i huvudturneringen och det är ju det viktiga.

När man ska välja ut partiställningar från en blixtturnering handlar det naturligtvis mer om missade chanser än om lyckade kombinationer. Här en kavalkad.

Rond 3: Alexander Grisjtjuk – Veselin Topalov 
Vit drar


Ska kungen gå till f1 eller f3? Grisjtjuk valde fel.
37.Kf3?? Sxe2 38.uppg.
Ouch, gaffeln.

Det verkar som om Vishy Anand håller på att utveckla ett Carlsenkomplex. Det såg ut som om allt gick Anands väg tills ...

Rond 6: Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Vit drar


Här vinner 44.Kg5, men Anand gjorde det sämsta draget i ställningen.
44.f3?? Dd4+ 45.Kf5
Eller 45.Dxd4 cxd4 46.Kf4 a5 47.Ke4 c5 och svart vinner.
45...Dxf6+ 46.Kxf6 c4


Svart har den snabbaste bonden.
47.g4 c3 48.g5 c2 49.uppg.

Fabiano Caruana brukar inte hävda sig särskilt väl i blixtschack när han möter andra i världseliten. Det innebar åter att han får fem svarta i huvudturneringen.

Rond 9: Fabiano Caruana – Anish Giri 
Vit drar


Caruana spelade 30.Sc3 och behöll klar fördel, men senare satte han bort sig och förlorade. Enklast vinner 30.Txh7+! Kxh7 31.Tf7+ Kh8 32.Dg6 med matt.

Klockan närmar sig tre. Möjligen fyller jag på med ytterligare ett par exempel efter lite sömn.

Vi kan se fram emot följande möten i huvudturneringen:

Rond 1 (tisdag kl 16)
Anish Giri – Alexander Grisjtjuk 
Vishy Anand – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – Veselin Topalov 
Hikaru Nakamura – Jon Ludvig Hammer 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian

Garri Kasparov kommer att göra det symboliska förstadraget, förmodligen i Carlsen parti, och sedan har han lovat att återvända till kommentatorrummet.

* * * * *

Boris Spasskij, med cigaretten mellan tumme och pekfinger, gör sig beredd att spela 2.f4 mot Axel Ornstein vid Nice-OS 1974. Foto: Hans Svedbark

Jag har varit på sjufaldige Sverigemästaren Axel Ornstein flera gånger om att han måste ge ut en partisamling, men han verkar tyvärr måttligt intresserad av det. En sådan bok skulle kunna innehålla ett tjugotal partier med fylliga ingresser med personliga betraktelser och miljöbeskrivning. Det hela kunde kompletteras med några av hans bästa studier. Det var när jag läste intervjun med Johan SigemanCellavision Chess Cups sajt som jag fick förnyad lust att trycka på. Där presenteras ett fantastiskt parti mellan Börje Jansson och Axel.

Kampremin mot Boris Spasskij vid Nice-OS 1974 måste också vara med. Spasskij spelade Kungsgambit och Axel missade vinsten vid flera tillfällen.

Boris Spasskij – Axel Ornstein 
Svart drar


Här ryckte Axel åt sig initiativet med 15...Se5!! och sista chansen att vinna partiet dök upp i den här ställningen:


Efter 71...Td3 med matthot får svart ta farväl av springaren: 72.Kf1 Td1+ 73.Se1 Tbb1 och svart vinner utan större problem.

I stället följde 71...Kg3 72.Ta1 Td3 73.Lc6 Td6 74.Se5 remi. Axel i Schacknytt nr 5/1974: ”Spasskij förseglade sista draget och vi tog remi per telefon.” Jag vill veta mer. Var det han som ringde upp och bjöd remi? Var det mer glädje än besvikelse för dig efter partiet? Diskuterade ni partiet på telefon eller vid ett senare tillfälle i spellokalen? Du hade väntat dig att det skulle bli Spanskt, men hade du också kollat något på Kungsgambit inför partiet? Axel, du kan spara din berättelse om partiet till boken.