fredag 26 juni 2015

Vismaturneringen – tredje dagen

Philip Lindgren leder IM-turnering A efter fem raka vinster. Foto: Lars O A Hedlund

Emanuel Berg ligger i topp även efter tredje dagen i Växjö. Efter förlust mot Krasimir Rusev kom han tillbaka med en säker vinst mot Daniel Fernandez. Engelsmannen var ett okänt kort när han kom till Växjö, men nu har grannen Stellan satt en etikett på honom: ”Han är en svindlare.” Men sådana tricks gick han definitivt bet på mot Emanuel, som leder Vismaturneringen efter fem ronder på 4 poäng.

I kommentatorrummet fick Linus Johansson bannor av klubbkamraten Stellan och Nils Grandelius för att han utan att vara i tidsnöd spelade alltför snabbt och slarvade bort vinsten mot Axel Smith. Det var i rond 4. Efter att ha missat några enklare vinstvägar försatte Linus sista vinstchansen i den här ställningen:

Linus Johansson – Axel Smith 
Vit drar


I partiet följde 36.Lf3? Te7 37.Txd2 Txa7 och vits merbonde räckte inte för att vinna partiet. Remi. Kommentatorerna rekommenderade 36.Lc2 med poängen att löparen tar fältet h7 för kungen med hot på åttonde raden: 36...Ta8 37.Txd2 Kf8 38.Td6 och vit vinner,


till exempel 38...Sc8 39.Td8+ Ke7 40.Txc8 Txc8 41.Le4.

Aryan Tari, Jonathan Westerberg och Linus Johansson kom nog till Växjö med förhoppningen att kunna ordna en GM-inteckning, men för dem ligger GM-normen utom räckhåll efter dagens spel.

Det finns två fullpoängare i de tre grupperna efter fem ronder: Philip Lindgren i IM-turnering A och Peter Golubka i IM-turnering B.

Resultat och tabeller
GM-turneringen
IM-turnering A
IM-turnering B