måndag 22 juni 2015

Norway Chess – rond 5

Äntligen fick vi se Magnus Carlsen i kommentatorstudion, förbannelsen är bruten. Det var första vinsten för världsmästaren, men han var inte precis glädjestrålande. Motståndaren Alexander Grisjtjuk kom som vanligt i svår tidsnöd och nu fick han slita i en besvärlig ställning där han, som han påpekade i efteranalysen, inte kunde ägna sig åt en generalplan utan att var tvungen att ta ett drag i taget. I 40:e draget, sista draget i första dragserien, gjorde Grisjtjuk ett drag som gav Carlsen en enkel vinstväg.

Magnus Carlsen – Alexander Grisjtjuk 
Svart drar


Svart skulle kunna kämpa på med 40...f5 41.Dxe5 Dxh5, men det fanns inte tid för några djupare överväganden.
40...exf4? 41.Dxe8+ Lxe8


42.Lxf7
Det är lätt vinst för vit i löparslutspelet.
42...Lc6+ 43.Kf2 fxg3+ 44.Kxg3 Ld7 45.Lg6


45...uppg.

Det är säkert inte uppenbart för alla hur vit vinner det här, men Grisjtjuk tvivlade i alla fall inte på att Carlsen skulle klara av det. Vinstplanen inleds med att kungen går till c7 och hjälper fribonden. Då blir svart tvungen att offra löparen på d7. Svarts sista remichans är att gömma kungen i hörnet och hoppas på patt. Vit kan framtvinga denna ställning:


Efter 1.Lf7+ Kh8 (1...Kh7 2.Kf8 Kh8 3.Lg8!) 2.Kf8 Kh7 3.Lg6+ Kh8 4.Lf5 tvingas svart flytta g-bonden: 4...g5 5.hxg6 h5 6.g7 matt.

Norrmännen har varit generösa mot Veselin Topalov. I första ronden förlorade Carlsen som bekant på tid i en vinstställning, och nu skänkte Jon Ludvig Hammer bort en halv poäng i den här ställningen:

Jon Ludvig Hammer – Veselin Topalov 
Vit drar


Efter 74.f5 gxf5 75.Ke5 försvinner svarts sista bonde. Tröttheten slog till och i stället följde 74.Kc6? Ke6 75.uppg.

Veselin Topalov slog vakt om förstaplatsen i Norway Chess och andraplatsen i den dagsaktuella världsrankingen. Det senare är viktigt eftersom två av platserna i kandidatturneringen hänger på elotalet. Men när den frågan kom upp i samtalet i kommentatorstudion visade Topalov ett måttligt intresse för de chansen. Han förklarade att om han kvalificerade sig till kandidatturneringen var det inte självklart att han skulle ställa upp. Det skulle bero på var den spelas och vilka villkor som gäller. Han förklarade att spel i en sådan turnering kräver mycket omfattande förberedelser och att hans dåliga insats i den senaste kandidatturneringen satte djupa spår. Han har inte lust att ställa upp bara för sakens skull med ett kanske mediokert resultat som följd.

Rond 5
Magnus Carlsen – Alexander Grisjtjuk 1-0 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri remi 
Levon Aronian – Fabiano Caruana 1-0 
Jon Ludvig Hammer – Veselin Topalov 0-1

Rondreferat på Chess.com, TWIC och Chessbase.

Poängställningen efter fem ronder:
Veselin Topalov 4,5; Hikaru Nakamura 3,5; Anish Giri och Vishy Anand 3; Maxime Vachier-Lagrave 2,5; Fabiano Caruana, Alexander Grisjtjuk och Levon Aronian 2; Magnus Carlsen 1,5; Jon Ludvig Hammer 1 poäng.

Rond 6 (måndag kl 16)
Alexander Grisjtjuk – Veselin Topalov 
Fabiano Caruana – Jon Ludvig Hammer 
Anish Giri – Levon Aronian 
Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura

* * * * *

När Jonny Hector framtvingade remi mot Tiger Hillarp Persson i Svein Johannessens minnesturnering var det med stil.

Tiger Hillarp Persson – Jonny Hector 
Svart drar


30...Tc2!?
Damen ska avlänkas från fältet f2.
31.Sxc2 Sxf2+ 32.Kh2 Sg4+ 33.Kh1
Nu kunde Jonny ha plockat ut dragupprepningen, men det kostar inte något att göra ett sista försök.
33...Df2


34.Txd7 Dxg3 35.Kg1 Df2+ 36.Kh1 Dxh4+ 37.Kg1 Df2+ 38.Kh1 remi

Efter fem ronder delar Tiger ledningen med dansken Martin Haubro på 4,5 poäng, en halv poäng före bland andra Jonny och Emanuel.