torsdag 25 juni 2015

Norway Chess – rond 9

I biktbåset i Stavanger förklarade Magnus Carlsen att hans 4...f6 var helt galet. Det började alltså galet mot Jon Ludvig Hammer och sedan blev det bara värre. Sekundant Hammer besegrade världsmästare Carlsen. Jag drar mig till minnes att när Hammer vann kvalificeringsturneringen i Oslo sa han något om att han mest av allt såg fram emot att få möta Magnus Carlsen i Stavanger. Förväntningarna måste ha övergått i ett glädjerus. Det här kommer att skapa feta rubriker i norska massmedier.

I kommentatorrummet förklarade Hammer att han verkligen försökte behärska sig och inte framför kameran släppa ut all den glädje han kände. Han pekade på en ställning där Carlsen missat något väsentligt, ett nog så talande exempel på att detta inte var Carlsens turnering:

Jon Ludvig Hammer – Magnus Carlsen 
Vit drarEnligt Hammer hade Carlsen missat det spelade 25.Ld4, som hotar både Sh6 matt och Lxa7. Efter exempelvis 25.Lc3? h5 är det fördel för svart. Det följde:
25...Txd4
Kvalitetsoffret är det enda rimliga försöket att hålla liv i partiet.
26.Sxd4 Lxa2 27.b3!?27...Td8?!
Här verkar 27...c5 vara ett bättre försök, till exempel 28.Tf2 cxd4 29.Txc8+ Sxc8 30.Txa2 Sf4.
28.Se6 Td2? 29.Tc3 Te230.Sf4
Bra nog. 30.Tf6 med idén Tcf3 med matthot på f8 är ännu hårdare.
30...Tb2 31.Sxg6 hxg6 32.Txc7 Txb3 33.Td1 Sc6 34.Tdd734...uppg.

Veselin Topalov spelade en supersolid variant som vit mot Vishy Anand i finalpartiet, det var nästan som en forcerad remi från första draget. Med den remin säkrade Topalov förstapriset, medan Anand fick andrapriset efter särskiljning.

Hammers målsättning var att ta 3 poäng vilket han också lyckades med. Ingen hade väl räknat med att han skulle ha Carlsen bara en halv poäng framför sig. Jag är övertygad om att vi får se en helt annan Carlsen i Saint Louis, nästa turnering i Grand Chess Tour.

Rond 9
Maxime Vachier-Lagrave – Alexander Grisjtjuk remi 
Levon Aronian – Hikaru Nakamura 0-1 
Jon Ludvig Hammer – Magnus Carlsen 1-0 
Veselin Topalov – Vishy Anand remi 
Fabiano Caruana – Anish Giri remi

Rondreferat på Chess.com, TWIC och Chessbase.

Slutställningen:
Veselin Topalov 6,5; Vishy Anand och Hikaru Nakamura 6; Anish Giri 5,5; Fabiano Caruana och Maxime Vachier-Lagrave 4; Magnus Carlsen och Alexander Grisjtjuk 3,5; Levon Aronian och Jon Ludvig Hammer 3 poäng.

* * * * *

Det har blivit mycket häng framför datorskärmen på sistone. Jag skyller på Norway Chess. När en nördkänsla smyger sig på gäller det att sätta in motåtgärder. Dagens schackprogram: slutrond i Stavanger och dubbelrond i Växjö. Jag öppnade köksfönstret, kände en sommarbris, packade väskan och flydde till Köpenhamn. Det är trots allt den tid på året när man bör vara ute så mycket som möjligt. Det kan vara svårt att få sommarkänsla framför en dator. I väskan fanns det som vanligt ett kollegieblock och två pennor samt pärmen med Olas översättning av ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” till engelska. Vid korrekturläsning kunde jag förr ringa Ingemar och be om råd, men han svarar inte längre. Saknar Ingemar.

Framme vid Skuespilhuset fick jag lust att ta båtbussen 993 till andra sidan vattnet. Dagens lunch: pulled pork med chili (bilden) från en matbod på Papirøen. Till det en flaska Thor Classic. Inget glas, jag ville smälta in. Och det finns ställen där långbord och bänkar passar (se bilden nedan), som på Papirøen. Noma ligger förresten ett stenkast därifrån och även där äter man mest utan bestick.

Efter rekreation i storstaden blev det dags att återvända hem. Öresundstågen över bron går var tjugonde minut, så det finns inte någon anledning att fördjupa sig i turlistor. Det var dags att uppdatera sig kring händelserna i Stavanger och Växjö. Tillbaka till schackgruvan i jakt på guldklimpar efter en behaglig sommardos.

Uteserveringen på Papirøen med Skuespilhuset på andra sidan hamninloppet. Foto: LG