söndag 22 oktober 2017

Elitserien – rond 2

Lasse Karlsson, SK Rockaden och Ulf Andersson, Malmö AS och remi. Lasse: ”Uffe är ju gudfar till ett av mina barn så remin är ganska logisk.” Foto: Christer Olesen

Nog för att jag före säsongspremiären tippade Malmö AS som vinnare av elitserien, men att laget efter att ha mött förra säsongens etta och tvåa skulle stå på 12,5 partipoäng kunde jag i min vildaste fantasi inte föreställa mig. I rond 2 besegrades mästarlaget SK Team Viking med mastiga 6,5-1,5. Baadur Jobava vann åter:

Aleksej Goganov, SK Team Viking – Baadur Jobava, Malmö AS 
Svart drar

33...Sg6! 34.uppg.
Springaren på e5 kan inte lämna bonden på f3 i sticket, och efter 34.Sxc6 gxh4+ 35.Kh3 blir det likt förbannat matt på f3.

Efter två ronder har vi de tre Skånelagen i topp. Minsann.

Rond 2
Malmö AS – SK Team Viking 6,5-1,5
Upsala ASS – Lunds ASK 1-7
Farsta SK – Kungstornet 3,5-4,5
SK Rockaden Stockholm – Limhamns SK 5-3
Stockholms SS – Eksjö SK 5,5-2,5

Rond 3 (söndag kl 10)
Stockholms SS – SK Rockaden Stockholm
Kungstornet – Lunds ASK
Limhamns SK – Upsala ASS
Malmö AS – Farsta SK
Eksjö SK – SK Team Viking

Tabellställningen

* * * * *

GUERNSEY. Tiger Hillarp Persson fick nöja sig med remi i sista ronden och det innebar att Jean-Pierre Le Roux tog hem förstapriset. Den enda halva han tappade var mot Tiger. Resultat och partier

* * * * * 

Vi lämnade ett gråmurrigt Malmö bakom oss och resan började med ännu ett inställt Öresundståg till Kastrup. Lyckligtvis avgår tågen dit var tjugonde minut så det blev inte mycket till tempoförlust i reseöppningen.

Direktflyget till Nice var mindre än halvfullt så det var rikligt med utrymme för benen (bilden). Jag lyckades till och med slumra till. Det blev planenlig landning klockan nio på kvällen och buss från flygplatsen i Nice till hållplatsen Casino i Menton. Utanför hotellet tog Kaj Andersson emot. Han hade anlänt en timme tidigare. Efter att ha installerat mig på Hotel Chambord – som håller överraskande bra standard – blev det en kvällspromenad med två av sydsydöstra Ystads bästa schackspelare genom tiderna, Kaj och Christer Olesen.

På arrangörens beskrivning verkade det som om spellokalen skulle ligga nästan vägg i vägg med vårt hotell, men det stämmer uppenbarligen inte. Vi kunde inte finna palatset i fråga. Det problemet får vi lösa efter en förhoppningsvis god natts sömn. Hotellets frukostrutiner är för övrigt föredömliga: man ringer till receptionen före elva och får frukosten serverad på rummet. Sådan service har jag aldrig upplevt på Malta.

Återstår att se om kristallkronorna i spellokalen är dammvippade och att champagnen i baren håller rätt temperatur. Nu ska det spelas schack.