söndag 29 oktober 2017

Menton Open – rond 9

Jan Johansson kom på delad förstaplats. Foto: LG

När partiet är färdigspelat lämnas protokolloriginalen till turneringsdomaren medan spelarna behåller kopiorna. Men ibland följs inte rutinerna. När Nenad Sulava förlorat sista rondens parti mot Jan Johansson tog den kroatiske stormästaren hand om båda kopiorna och lämnade spellokalen i all hast. Möjligen förpassades bevismaterialet till någon av Palais de l'Europes papperskorgar. Turneringsledningen ville i alla fall ha originalen så i första skedet efter partiet blev Janne lottlös. Så kom man på den goda idén att traska iväg med originalen till en kopiator.

I sitt första Menton Open delade Jan Johansson förstaplatsen med Igor Glek och Sergej Besjukov på 7,5 poäng. En lyckad premiär.

För egen del har jag levererat ett redigt elo-bidrag till de framåtstormande juniorerna. I den sista ronden mötte jag en fransk flickjunior och det kändes på något vis följdriktigt att avsluta med en hjälpmatt.

Amelie Emperor – Lars Grahn 
Svart drar

Efter 27...De7 hade kampen gått vidare. Utan att vara i svår tidsnöd valde jag i stället 27...Dc4?? 28.Ta8+! uppg.

Men jag återvänder gärna till Menton Open. Som pålitlig elo-leverantör till franska juniorer borde jag få speciella villkor nästa gång.

Janne var inte den ende svenske pristagaren. Christer Olesen överraskades av ett specialpris och jag fick nästan knuffa fram honom till prisutdelaren; våra begränsade kunskaper i franska gör att ingen av oss förstår varför han fick priset. Och det fanns ingen i turneringsledningen som kunde förklara det på begriplig engelska. Christer tror att det kan vara ett skönhetspris eller ett pris för sportsligaste uppträdandet vid förlusterna. En del av livets gåtor ska man nog låta bli att reda ut.

Resultatservice