lördag 7 oktober 2017

Europacupen i Antalya

Vladimir Kramnik har tagit sig från Isle of Man (bilden) till Antalya och i skrivande stund preppar han kanske för ett möte med en av mina grannar. Foto: John Saunders

Det vimlar inte precis av svenska spelare i höstens europeiska mästerskap. Lag-EM drar i gång om tre veckor i Hersonissos på Kreta. Norden representeras av lag från i rankningsordning Norge, Island, Danmark, Finland och Färöarna. Glömde jag Sverige i den uppräkningen? Nej, Sverige är inte med i lag-EM. Ett sorgligt fattigdomsbevis.

Imorgon startar Europacupen för klubblag i Antalya. Antal svenska lag i detta mästerskap: noll. Det finns dock två svenska spelare på plats: Stellan Brynell i Nordkalotten och Mats Persson i Oslo Schakselskap.

Om den preliminära startlistan står sig blir det en match mellan Nordkalotten och topprankade ryska klubben Globus. Då kan det bli ett förstabordsmöte mellan Vladimir Kramnik och bostadsföreningen Åsas främste spelare, grannen Stellan. Och skulle Kramnik välja att inte vara med så får Stellan elomässigt ett lite enklare motstånd: Sjachrijar Mamedjarov eller Alexander Grisjtjuk. Spelare som Sergej Karjakin, Anish Giri och Jan Nepomnjasjtjij sitter på lägre bord och kommer inte i fråga.

Något säger mig att Globus satsar hårt på att vinna Europacupen. Go, Stellan, go!

Resultatservice

* * * * *

OSLO. Erik Blomqvist avslutade sitt deltagande i Oslo Chess Festival med att besegra topprankade Grzegorz Gajewski i sista ronden. Hela partiet. Det blev ett välkommet skutt uppåt i resultatlistan och en liten insättning på elokontot. Andriy Vovk säkrade förstapriset med en tolvdragsremi.

Resultatservice
Partierna genomspelbara

* * * * *

Femton dagar till första ronden i Menton Open och jag känner historiens vingslag.

Dortmund hade en önskan om att få arrangera VM-matchen 1972 men den hamnade som bekant i Reykjavik. Som en liten kompensation för att staden inte kommit i schackvärldens blickpunkt sommaren 1972 arrangerades en stark turnering i Dortmund året därpå. Där delades förstapriset av Ulf Andersson, Hans-Joachim Hecht och Boris Spasskij. Det var starten på en serie turneringar under namnet Dortmunder Schachtage.

Denna historiska utvikning apropå att Hecht finns med på startlistan i Menton. Han är som synes rankad på nionde plats strax efter Jan Johansson.