fredag 27 oktober 2017

Menton Open – rond 7

Jan Johansson tappade mark i toppstriden. Foto: Christer Olesen

Dagsnotering: 8.03. Arbetet med matsalen fortskrider. Det som ska rivas ut har körts till tippen och nu har hantverkare från Boygues energies & services tagit över. Det installeras och det är långt ifrån ljudlöst. Hoppas att de är lediga lördag och söndag. Då kan det bli en fin avslutning på Hotel Chambord. På måndag behöver vi hur som helst väckning.

Peter Korning var med i Menton Open 2015 och 2016 och han korrigerar min historieskrivning kring matsalen. Det handlar inte om en renovering, det rör sig i själva verket om att inrätta något som inte har funnits förut. Även Peter fick frukost på rummet. Det är nog slut med det när det är dags för Menton Open 2018.

Igår spelade jag mot en av turneringens äldsta deltagare – i Nice-Matin fanns en artikel igår som berättade att 84-årige Jean Peyrin varit med i alla Menton Open från starten 2000 – och jag nötte ut honom i rondens sist avslutade parti. Jag har inget förbarmande med äldre schackspelare. Det kom oroväckande rosslingar mot slutet och jag var lite rädd att jag skulle ta död på honom.

Jag var mer hänsynsfull mot dagens motståndare, en tolvåring som representerade England i fjolårets kadett-VM. Jag är livrädd för barn i den storleken. När han slutligen bjöd remi tog jag ändå god tid på mig innan jag accepterade anbudet. Å ena sidan kunde jag göra vinstförsök utan större risk, å andra sidan sken solen fortfarande och jag kände starkt för en promenad och en cappuccino.

Christopher Tombolis – Lars Grahn 
Slutställningen med svart vid draget

Om det varit en lagmatch så hade det väl varit remiförbud i en sådan ställning. Nu gjorde jag lillgrabben glad.

Jan Johansson förlorade mot Sergej Besjukov. Igor Glek leder på 6,5 poäng.

Resultatservice


Hantverkarna brukar ta en kaffepaus strax efter hotellväckningen. Foto: LG