tisdag 31 oktober 2017

Lag-EM i Hersonissos – rond 4

Jan Gustafsson i samtal med ungerske lagkaptenen Csaba Balogh. Foto: euroteams2017.com

Sovjetunionen vann guld i alla schack-OS som laget deltog i utom i Buenos Aires 1978. Då var det Ungern som segrade. Jag kom att tänka på det idag när sjunderankade Ungern besegrade topprankade Ryssland med 2,5–1,5.

Ungens lagkapten Csaba Balogh intervjuades i kommentatorstudion av Jan Gustafsson och berättade bland annat om den taktiska uttagningen av laget. Viktor Erdos är lägst rankad av de fem i laget men har placerats på bord 2. Peter Leko sitter på bord 1 och det är inte heller baserat på elotal utan på hans stora erfarenhet. Balogh är för övrigt högre rankad än Erdos men ansåg sig inte vara tillräckligt förberedd för att kunna ställa upp i ett tufft mästerskap.

Erdos blev matchhjälte och Balogh menade att det var resultatet av en utmärkt prepp. Övriga partier slutade remi sedan Zoltan Almasi missat en vinstfortsättning i första draget efter tidskontrollen vid fyrtionde draget:

Zoltan Almasi – Daniil Dubov 
Vit drar

Efter 41.Df8? Dc1+ 42.Kh2 Tb1 43.Dh8+ Kf5 slank svarts kung. Hela partiet. Det hade den inte gjort efter 41.Ta8! (med hotet 42.Dd8+ Ke5 43.Dc7+ Kf6 44.Tf8), till exempel 41...Dc1+ 42.Kg2 Tb1 43.Df4+ Ke7 44.Ta7+ Kd8 45.Dd6+ med matt.

Ungern – Ryssland 2,5–1,5
Peter Leko – Alexander Grisjtjuk remi
Viktor Erdos – Jan Nepomnjasjtjij 1–0
Richard Rapport – Nikita Vitjugov remi
Zoltan Almasi – Daniil Dubov remi

Ungern leder närmast före Kroatien och Armenien.

Nordenkollen
Norge – Frankrike 1–3
Island – Portugal 3–1
Finland – Schweiz 2,5–1,5
Färöarna – Makedonien 1–3
Danmark – Grekland/Kreta 3,5–0,5
Sverige har inte råd att vara med.

Resultatservice
Partierna genomspelbara

* * * * *

Apropå mitt förslag till en Elo-leverantörernas förening nämner Erik Jarlnæs det faktum att lågrankade stormästare ibland bjuds in till turneringar för att fylla GM-kvoten. Det mest graverande exemplet på det är väl när Friedrich Sämisch (1896–1975) bjöds in till olika turneringar för omkring femtio år sedan. Han hälsades välkommen till Nordiska Mästerskapet i Lidköping 1969. Det fick Eric Uhlin att reagera i TfS nummer 6/1969:
Att inkalla Sämisch (73 år i september) kan endast (= absolut inte) försvaras med att den tyske veteranen fortfarande har en titel att skänka bort. För inte länge sedan kritiserades i Schakend Nederland Sämischs deltagande i Büsumturneringen, där han förlorade samtliga partier på tid. I Lidköping har han inte hunnit med mer än cirka halva dragserien innan han – ofta i lika eller till och med bättre ställning – överskridit tiden. Sämisch är ett tragiskt fall som klart visar att det är något fel på de nuvarande kvalificeringsbestämmelserna.
Även i Lidköping förlorade Sämisch samtliga partier på tid – mot Åke Olsson efter tolv drag. Ingen vacker syn.