lördag 28 oktober 2017

Menton Open – rond 8

I kamp med ännu en tolvåring, Nguyen Thao Nhi. Foto: Kaj Andersson

Ett skräckscenario: ännu en tolvåring på andra sidan brädet. Jag visste att jag inte skulle låta mig luras av hennes låga elo. Efter förlust mot Igor Glek i första ronden hade Nguyen Thao Nhi noterat tre vinster och tre remier mot tuffare motstånd än jag haft. Jag slog mig ner med byxångest.

Jag lyckades krångla mig in i ett fördelaktigt slutspel, men när det uppenbarade sig en möjlighet till dragupprepning bestämde jag mig för att säkra halvan.

Lars Grahn – Nguyen Thao Nhi 
Vit drar

Om jag varit mindre skräckslagen och mer förslagen hade jag spelat 33.Sf5 med sikte på d6 och g7 och testad hennes slutspelskunskaper. I stället följde 33.Te4+ Kf8 (33...Kf7? 34.Td1) 34.Tf4+ Ke8 (34...Ke7? 35.Sf5+) 35.Te4+ Kf8 36.Tf4+ remi.

Nguyen Thao Nhi har ett elo på 1715. Hon har nu en prestationsrankning på 2072 och har höstat in 123 elo-poäng så här långt.

I sista ronden väntar ännu en fransk junior. Nu längtar jag efter en veteranturnering, en där motståndarna är lika gamla och trötta som jag. Sven-Olof – nåt på gång?

Jan Johansson är tillbaka i hetluften efter dagens vinst mot en rysk IM. Inför slutronden delar Igor Glek och Nenad Sulava ledningen på 7 poäng. Janne finns med i förföljargruppen en halv poäng efter. På toppbordet imorgon: Johansson–Sulava.

 Resultatservice


Målet för dagens promenad var cimitière du Vieux Château. Detta är utsikten därifrån mot Italien. Foto: LG

* * * * *

Lag-EM i Hersonissos - rond 1

När äventyret på franska Rivieran är slut och jag kommit hem tänker jag följa lag-EM med större skärpa än nu. Länkarna är i alla fall på plats i den oumbärliga högerspalten.

Nordenkollen
Norge - Israel 2-2
Island - Ungern 1-3
Danmark - Tjeckien 0,5-3,5
Finland - Frankrike 0,5-3,5
Färöarna - Spanien 1-3
Sverige har inte råd att vara med.