Trettiofyra minuter in i sista ronden var det klart: Magnus Carlsen ordnade den remi han behövde för att säkra förstaplatsen i mötet med Hikaru Nakamura. Turneringsdomaren verkade lite betänksam över att de inte spelat trettio drag, som turneringsreglerna föreskriver, men som Carlsen påpekade för honom var det tal om dragupprepningar.
Carlsen verkade mycket lättad. Det var hans första turneringsseger i en turnering med klassiskt schack sedan Bilbao förra sommaren. Innan Nakamura begav sig in i dragupprepningen satt han och skakade på huvudet, men i slutändan var han nog rätt nöjd med den delade andraplatsen med Vishy Anand.
Bland de många som ordnade inteckningar i de internationella titlarna finns Nino Batsiasjvili. Hon var säkert nedslagen över att ha förlorat i de tre sista ronderna, men det kompenserades rikligt genom att hon trots allt klarade GM-normen och tog sin slutgiltiga inteckning i GM-titeln.
Nils Grandelius gick på en mina i sista ronden mot Emil Sutovsky, känd för sitt angreppsvilliga spel. I ett läge när Nils skulle ordna en flyktväg för sin kung valde han fel vägsträckning och dukade under. På det hela taget kan Nils ändå vara rätt nöjd även han. Hans prestationsranking prickade ganska exakt hans elorankning.
Nils Grandelius kom på 28:e plats med 5,5 poäng. Foto: Chess.com IoM International / Maria Emelianova
Det är lite irriterande att det gång på gång är datorerna och inte spelarna som finner de undersköna dragen. Det påverkar min skönhetsupplevelse. Här ett exempel från sista ronden:
Sethuraman Sethuraman – Mishra Swayams
Svart drar
I partiet följde 34...Se6 och i partifortsättningen tappade svart sin fördel och fick nöja sig med remi. Här vill den skönhetstörstande i stället se 34...Sh3+!, till exempel 35.Kg2 Dc6!!
analys
Nu rör vi oss bortom den mänskliga hjärnans domäner. En möjlig fortsättning:
36.Te3
Eller 36.Kxh3 Lf1+ 37.Kh4 d5 38.Sg5 Dh6+ 39.Kg4 Dxh2 40.f4 h5+ 41.Kf3
41...Txf4+!! med matt. Med kungen kvar på g2 matas den med ännu en förgiftad pjäs.
36...Txf3!!
37.Kxf3
Eller 37.Txf3 Dxe4 38.Dc3 Sg5 39.De3 Db1 med avgörande angrepp.
37...Lf1 38.Te1
38...Sg5+! 39.Ke3
Eller 39.Kg4 Dd7+! 40.Kxg5 h6+ 41.Kh5 Dh3+ 42.Kg6 Tf8 med matt.
39...Lc4 40.f3 Db6+
Och svart står på vinst. Men det är alltså en helt annan historia ...
Partierna genomspelbara
Resultatservice
* * * * *
Västerås Open – tredje dagen
Tiger Hillarp Persson, turneringsvinnare i Västerås. Foto: Lars O A Hedlund
Efter en sömnlös natt fick Lars Karlsson lämna walk over i de avslutande två ronderna. Det var Georg Meier som fick ettan utan spel i näst sista ronden och i slutronden accepterade Georg ett remianbud från Tiger Hillarp Persson efter att för egen del ha gjort fyra drag. Sedan delade dessa båda förstapriset och Tiger korades som turneringsvinnare på något bättre särskiljningspoäng. Det måste vara den mest vilsamma dubbelrond Georg har varit med om i sin stormästarkarriär.
När grannen Stellan satte i gång ett offerfyrverkeri i näst sista ronden så var det nog inte för att aspirera på ett skönhetspris utan för att säkra en halv poäng. Och han lyckades!
Milton Pantzar – Stellan Brynell
Svart drar
31...Sf4!
Det har sina fördelar att vits kung inte kan röra en fena. Springaren vill gärna till h3.
32.gxf4 Txf4 33.Lf2 Tg4+ 34.Lg3
34...Txg3+
Därefter är vägen till remin är forcerad.
35.hxg3 Dxg3+ 36.Kh1 Dh4+ 37.Kg2 Dg4+ 38.Kh2 Dh4+ 39.Kg2 Dg4+ 40.Kh2 Dh4+ remi
Efter detta förväntar sig kanske Stellan att bostadsrättsföreningen ska rulla ut röda mattan och ordna en mässingsorkester när han landar med helikopter på vår nyklippta gräsmatta. (Personligt meddelande till Stellan: det är gårdsstädning nästa söndag. Själv tvingas jag ... Japp, min dåliga rygg.)
Efter två GP-turneringar, tidigare Cellavision Chess Cup i Lund, ligger Tiger Hillarp Persson bäst till i Svenskt Grand Prix 2017–2018.
Resultatservice
Partierna genomspelbara