söndag 22 oktober 2017

Elitserien – rond 3

Alexei Shirov, Wasa SK besegrade Juri Krupenski, Burgsvik Alva SK i rond 1. Foto: LG

Efter storvinster mot SK Rockaden Stockholm och SK Team Viking fick Malmö AS slita för segern mot Farsta SK i dagens match. Farstas förstabordsspelare Tapani Sammalvuo borde kanske få någon sorts medalj för tapperhet på fält. I ett läge kunde han ha nått remi mot Baadur Jobava genom dragupprepning, men efter att samma ställning varit uppe två gånger valde han att inte upprepa en tredje gång. Tapani hade fördel men ställningen var mycket komplicerad. Till slut gick Tapani vilse i oredan och när Baadur fick chansen att kontra så slog han till.

Tapani Sammalvuo, Farsta SK – Baadur Jobava, Malmö AS 
Svart drar

Efter 28...Sf4! 29.gxf4 Txf4 drevs den vita kungen mot centrum där den tillintetgjordes. Det blev därigenom 3 av 3 för Baadur. Och Malmö AS leder elitserien en halv partipoäng före Lunds ASK.

I superettan leder pånyttfödda Wasa SK en halv partipoäng före Västerås SK.

Rond 3
Stockholms SS – SK Rockaden Stockholm 3–5
Kungstornet – Lunds ASK 2,5–5,5
Limhamns SK – Upsala ASS 5,5–2,5
Malmö AS – Farsta SK 5–3
Eksjö SK – SK Team Viking 1–7

Tabellställningen

* * * * *

Menton Open – rond 1

Vi spelar i Salon de Grande Bretagne i Palais de l'Europe. Foto: LG

Jan Johansson spelade med Upsala ASS i Lund fredag och lördag. Idag spelade han i Menton, där han finns med bland de topprankade spelarna. Snabba ryck.

En väderleksrapport: det har varit en klarblå himmel över Menton och några grader över tjugo. Kanske en och en halv grad för varmt men det får man stå ut med. När jag betänker alternativet, snålblåsten i ett grått Malmö, så är det väl helt okej.

Underbar spellokal med två stora terrasser där man kan gå ut i solskenet och njuta av utsikten. Fina schackspel men tyvärr inga sensorbräden. Det har diskuterats om man ska fortsätta att ha engelska som huvudspråk inom EU-byråkratin efter brexit. Invigningstalen i Salon de Grande Bretagne var på franska och italienska; där har man redan kastat ut engelskan. Nu tror jag inte att jag med min skrala franska missade något oförglömligt tal.

Jag tror heller inte att det var mina nya läsglasögon med Tigerbågar som fick min unge motståndare i rond 1 att sätta bort en kvalitet utan kompensation. Jag är tacksam för alla former av gåvor av det slaget. Det lär bli mer slitsamt i fortsättningen.

Resultatservice