onsdag 19 september 2018

Förlängt födelsedagsfirande

Lunch med Stellan Brynell. Foto: LG

Grannen Stellan kom hem från Turkiet i söndags. Han var där som coach till Anna Cramling Bellon och Martin Jogstad i junior-VM. Och idag bjöd han mig på födelsedagslunch på restaurang Rebell. Dit går jag med glädje.

Hur var det nu med JVM i Gebze? Anna i schweizerhissen blev ett stående tema i mina rapporter, men hon lyckades med en utbrytning i sista ronden med remin mot högre rankade Ivana Maria Furtado från Indien. Stellan påpekade att Anna hade svart mot fem av de sex högre rankade motståndarna. Färgfördelningen var inte idealisk. Anna höstade i alla fall in 16 elopoäng och kan vara nöjd med sin insats. Martin Jogstad får glädja sig åt sin stormästarskalp.

I nästa mästerskap slipper Anna möta flera år äldre juniorer. Nu väntar ungdoms-VM i Halkidiki, Grekland, och där ställer hon upp i flickor U16. Stellan hänger åter med som coach.

”Gott val!” var Sören Svenssons kommentar till mitt beslut att ställa upp i veteran-VM i Bled. Sören: ”Av bilderna att döma har vi fantastiska naturscenerier att njuta av (om vi nu inte kan njuta av partierna).” Vad gäller den natursköna omgivningen så kunde Stellan bara fylla i. Han deltog i Bled-OS 2002, och något annat som han mycket väl också minns är när han i näst sista ronden blev matchhjälte genom att rädda ett oavgjort resultat:

Stellan Brynell, Sverige – Emir Dizdarevic, Bosnien-Hercegovina 
Vit drar

37.Ta8! uppg.

Han betecknade naturen med Bledsjön och Triglavbergen som ett ”Disneylandskap gjort för vykort”. Han tog dagliga promenader runt Bledsjön. Ola Winfridsson var åskådare vid Bled-OS och även han rekommenderar promenader runt sjön. Det tar omkring timme och det överensstämmer väl med min dagliga promenaddos.

Jag nämnde de klassiska turneringarna i Bled 1931 och 1961. Björn Frithiof menar med rätta att även kandidatturneringen 1959 bör räknas in. De första fjorton ronderna spelades i Bled och sen drog kandidaterna vidare till Zagreb och Belgrad. På den tiden drog man sig inte för att arrangera en kandidatturnering över tjugoåtta ronder som pågick i nästan åtta veckor.

Vad gäller veteran-VM så spelas den över elva ronder med en vilodag efter sex ronder. Med nutida mått får det väl betraktas som en lång turnering. Förhoppningsvis drabbas vi inte av leda efter två veckor i paradiset.

* * * * *

Lag-DM i Stockholm – rond 1

Ferdinand Hellers, Wasa SK mot Anders Livner, Farsta SK. Foto: Lars O A Hedlund

I måndags spelades första ronden i Stockholms lag-DM. Titelförsvarande Wasa SK ställde upp med forne Sverigeettan Ferdinand Hellers på bord 1, och han bidrog med sin vinst till segern mot Farsta SK med 9–5. Det lär inte bli lätt att peta ner Wasa från förstaplatsen i tabellen.

Ferdinand Hellers, Wasa SK – Anders Livner, Farsta SK 
Svart drar

Det visade sig inte oväntat att vits fyra bönder mot två på damflygeln var mycket bättre än svarts motsvarande bondemajoritet på kungsflygeln. Det är första partiet i direktsändningen.

Resultatservice

* * * * *

ANOGEIA. Sextonårige Georgios Mitsis låg på delad andraplats i Capablanca Memorial efter redan klare turneringsvinnaren David Alberto med en prestationsrankning på 2503, det vill säga på rätt sida om IM-normen. I sista ronden skulle Georgios ha vit mot Tom Rydström, som låg sist efter tre remier följt av fem förluster. Nu blev det ingen IM-inteckning, för den grekiske junioren förlorade mot Tom. Resultat och partier.