söndag 30 september 2018

OS i Batumi – rond 6

Azerbajdzjan leder med fem ronder kvar. Foto: batumi2018.fide.com

Azerbajdzjan med Sjachrijar Mamedjarov i storslag, 4 av 5 på förstabordet – är i topp efter 3–1 mot Tjeckien. Det andra laget som står på sex matchsegrar är det unga polska laget, och vi kan se fram emot mötet mellan Azerbajdzjan och Polen i rond 7.

Vi kan väl – kanske tillfälligt – tala om ett inofficiellt Nordenmästerskap. Då noterar vi att Sverige ligger på 26:e plats i öppen klass, Norge på 27:e. Kanske avfärdar vi detta som ett mästerskap i fortsättningen – eller inte.

Sverige – Uruguay 3–1 
Nils Grandelius – Andres Rodriguez Vila 1-0 
Tiger Hillarp Persson – Bernardo Roselli Maihe 1-0 
Erik Blomqvist – Luis Rodi 0-1 
Jonathan Westerberg – Rafael Muniz 1-0

Det svenska laget var högre rankade på alla bord och med Nils i gott slag var förutsättningarna goda. Det blev 3–1 men det var ändå inte en helt övertygande seger. Tiger levde farligt i mittspelet.

Bernardo Roselli Maihe – Tiger Hillarp Persson 
Vit drar

Här fanns 31.Sxc5! dxc5 32.Lc7! och vit vinner eftersom 32...Dxc7 faller på 33.d6+. Om svart inte slår springaren så hoppar den in på e6. Vit slog i stället vakt om sin fördel med 31.Lf4 och i partifortsättningen missade han fler vinstvägar – varefter han helt tappade greppet i tidsnöden framåt tidskontrollen.

Imorgon spelar Sverige mot Litauen som överraskade med 3-1 mot Georgien i rond 4. Då fick vi se ett av olympiadens vildaste stormästarmöten på bord 1. De första dragen i partiet Baadur Jobava–Sarunas Sulskis var bara en föraning om vad som sedan följde: 1.b3 a5!? 2.a4!? och så vidare. Partiet. Det skulle kunna bli ett kul parti mellan Nils och Sarunas.

Sverige – Albanien 1,5–2,5 
Inna Agrest – Eglantina Shabanaj remi 
Jessica Bengtsson – Alda Shabanaj 1-0 
Angelina Fransson – Rozana Gjergji 0-1 
Margo Zarytovskaya – Bruna Tuzi 0-1

Förlusten mot lägre rankade Albanien var naturligtvis en besvikelse. Inna är fortsatt obesegrad och Jessica gör bra ifrån sig på bord 2, men placeringen i tabellen ... Nu väntar Sydafrika.

Apropå avdelningen för besvikelser: det råder nog förtvivlan i det topprankade ryska laget i damklassen. Efter förlust mot Armenien med 1–3 ligger Ryssland på 24:e plats. USA leder.

Resultat öppen klass
Partierna öppen klass
Rond 7: Sverige-Litauen

Resultat damklassen
Partierna damklassen
Rond 7: Sverige-Sydafrika

* * * * *

Solodovnitjenko i topp

Jurij Solodovnitjenko segrade i Västerås Open. Foto: Lars O A Hedlund

Det blev en nedtur för Jung Min Seo denna söndag med förluster mot Jurij Solodovnitjenko och Dagur Ragnarsson. I slutändan var det dessa båda vinnare som slutade i topp med Solodovnitjenko som turneringsvinnare efter särskiljning.

Linus Johansson kom på en fin tredje plats vilket borde vara viss tröst efter den ohyggliga olycka han råkade ut för i näst sista ronden:

Jonny Hector – Linus Johansson 
Svart drar

Efter 36...f4 är hotet Sxg2 snudd på avgörande. I stället följde 36...Sxg2?? 37.Txg2 uppg. Det går ju inte att slå tillbaka på g2 för matt på h6. Ouch.

Resultatservice