måndag 10 september 2018

Junior-VM i Gebze – rond 6

Martin Jogstad har fortfarande ett eloplus i Gebze. Foto: wjcc2018.tsf.org.tr

Efter sex ronder i öppen klass delas ledningen av Parham Maghsoodloo, Iran och Javotjir Sindarov, Uzbekistan på 5,5 poäng. Martin Jogstad förlorade i dagens rond mot Andrej Macovei från Moldavien. Martins damflygel förvandlades till en sardinburk och kungen sprattlade i smeten. Han är kvar på 2,5 poäng.

Anna Cramling Bellon har hamnat i schweizerhissen med vinster mot lägre rankade och förluster mot högre rankade. Det ger 3 poäng efter sex ronder. I flickklassen leder Nino Tjomeriki från Georgien på maximala 6 poäng.

En gång i tiden samlade jag på partier där vinstdraget är en rockad. Det spelades ett parti idag i öppen klass som skulle kunna platsa i samlingen:

Yordi de Block – Byambasuren Garidmagnai
Trompowsky
1.d4 Sf6 2.Lg5 c5 3.Sc3 Db6 4.Lxf6 gxf6 5.e3 e6 6.d5 a6 7.dxe6 dxe6 8.Dd2 Dxb2 9.Tb1 Da3 10.Le2 Da5 11.Lf3 Sd7Tanken var att återställa den materiella jämvikten genom att norpa bonden på b7. Det ser väl rimligt ut – vid första anblicken ...
12.Lxb7? Lxb7 13.Txb713...0-0-0!!
Förutom att hota tornet hotar ett springarflytt, som tvingar vits dam att överge springaren på c3. Det är kört.
14.Ta7 Sb815.uppg.

Resultat och partier. Martins och Annas resultat.

* * * * *

Natural History Museum i London. Foto: Cezary, Wikimedia Commons

Det har strömmat in gratulationer i samband med min senaste födelsedag – det har blivit en hel del födelsedagar genom åren. Hjärtligt tack alla!

Under dagarna i London övervägde jag att besöka schackbutiken på Baker Street, men när barnbarnet Milton mycket hellre kollade på dinosaurier på Natural History Museum valde jag att hänga med honom i stället. Hans intresse för schackpjäser är än så länge måttligt och det finns ingen som pressar på.

Milton, en av Sveriges främsta dinosarieexperter. Foto: hans morfar